SEGURETAT
Societat 25/07/2018

L’excap dels Mossos Ferran López torna a la cúpula del cos

El nou comissari en cap de la policia catalana, Miquel Esquius, fa diversos canvis a la direcció

P. E.
3 min
El comissari superior dels Mossos, Ferran López, va ser el representant de la policia catalana en la primera reunió de coordinació per aturar el referèndum de l’1-O.

BarcelonaQuinze dies després de ser nomenat nou cap dels Mossos d’Esquadra, el comissari en cap Miquel Esquius ha escollit la nova direcció del cos. Els canvis han implicat més d’una vintena de moviments i un d’ells suposa el retorn a la cúpula de la policia catalana del comissari Ferran López, que va liderar els Mossos entre el novembre i el juny. Des que el conseller d’Interior, Miquel Buch, va acceptar la renúncia de López –que havia assumit la direcció del cos després que l’Estat destituís Josep Lluís Trapero amb el 155–, l’excap dels Mossos estava sense destí. Però Esquius l’ha recuperat com a adjunt a la prefectura de la policia catalana perquè López és una de les persones de la seva confiança.

Esquius i López lideraran els Mossos acompanyats del comissari Rafel Comes, que assumirà la Comissaria Superior de Coordinació Central, i el comissari David Boneta, que s’encarregarà de la Comissaria Superior de Coordinació Territorial. Fins ara, Comes era el cap de la Comissaria General d’Investigació Criminal, i Boneta, el cap de la regió policial del Camp de Tarragona. El nou repartiment ha deixat fora de les dues Comissaries Superiors el comissari Joan Carles Molinero, que sota la direcció de Trapero i López havia encapçalat la Comissaria Superior de Coordinació Central. Ara Molinero passarà a dirigir la Comissaria General de Mobilitat. L’altra Comissaria Superior estava vacant perquè, fins fa dues setmanes, l’ocupava Esquius –a qui López havia situat a la prefectura quan era cap dels Mossos.

La vacant deixada per Comes a la Comissaria d’Investigació Criminal l’assumirà el comissari Xavier Porcuna i el comissari Francesc Xavier Gámez s’encarregarà de la Comissaria General de Recursos Operatius –que gestiona els antiavalots–. Pel que fa a la direcció de la regió policial de Barcelona, l’agafarà el comissari Carles Anfruns.

Interior tria el comissari Miquel Esquius com a cap dels Mossos

Els canvis han afectat un dels agents dels Mossos que els últims mesos ha format part de l’equip d’investigació dels atemptats del 17 d’agost de l’any passat a Barcelona i Cambrils. Es tracta de l’intendent Miquel Justo, que ha passat de ser sotscap de la Comissaria General d’Informació a acabar relegat com a cap de la Divisió Tècnica de Planificació de la Seguretat.

Relleu a l’Escola de Policia

El comissari Joan Portals, que fins ara liderava la regió policial de Barcelona, ocuparà la direcció de la regió policial metropolitana sud, mentre que el comissari Joan Figuera se situarà al capdavant de l’Escola de Policia de Catalunya. Figuera havia sigut, sota la direcció de Trapero, el responsable dels antiavalots i amb López de cap havia passat a liderar la sala central de comandament.

La comissària Alícia Moriana assumirà la Comissaria General Tècnica de Planificació de la Seguretat, i l’intendent Josep Lluís Rossell ocuparà la figura d’intendent adjunt a la prefectura dels Mossos. Pel que fa a la Comissaria General de Relacions Institucionals, l’agafarà l’intendent Josep Codina.

stats