Societat 24/07/2014

Barcelona crea una cooperativa de recollida de ferralla per donar feina als subsaharians dels assentaments

La prova pilot comença al setembre amb 12 persones però s'espera que arribi a la trentena en pocs mesos

Ara
2 min
L'assentament del carrer Paraguai, desallotjat fa unes setmanes / CÈLIA ATSET

BarcelonaJust un any després del desallotjament de la nau del carrer Puigcerdà, l'Ajuntament de Barcelona ha anunciat la posada en marxa al setembre de la primera cooperativa de recollida de residus formada pels immigrants desallotjats dels assentaments irregulars del Poblenou. Actualment, alguns d'ells es troben reubicats en habitatges facilitats pel consistori, que subsisteixen recollint ferralla. Gràcies a la cooperativa comptaran amb un emplaçament per treballar i, així, se'ls garanteix una ocupació regular pagada i un habitatge. La prova pilot comença al setembre amb 12 persones però s'espera que arribi a la trentena en pocs mesos.

L'alcalde de Barcelona, Xavier Trias, ha defensat la proposta, sorgida arran d'una "idea" del regidor d'ERC, RCAT+DCAT, Jordi Portabella, de crear una cooperativa de recollida de ferralla perquè així se soluciona el problema principal generat després dels desallotjaments dels assentaments de Poblenou. "S'ha parlat amb el gremi dedicat al reciclatge de ferralla i s'està a l'espera que es pacti un espai on treballaran els membres de la cooperativa. A banda, ho faran en situació regular, amb horaris i el sou mínim de 645,30 euros", ha explicat Portabella. Fins a un 30% d'aquest salari anirà destinat a pagar el lloguer de l'habitatge que se'ls ha facilitat.

El projecte es dedicarà a la recollida de residus amb el sistema de porta a porta i a la promoció de la seva reutilització. La inversió inicial de l'Ajuntament serà de 270.000 euros, uns diners que suposaran també "un estalvi" perquè s'hauran de destinar menys recursos en sustentar persones que estaven en risc d'extrema vulnerabilitat i ara guanyaran molta estabilitat, ha raonat Portabella.

La cooperativa neix com una mesura emmarcada també dins el Pla d'Assentaments Irregulars que ha atès 570 persones en un any, a 267 de les quals se'ls ha facilitat una residència. La resta d'ajudes també han consistit en formació d'alguns oficis i assessorament.

stats