Societat 26/03/2021

Barcelona defensa la llei d'amnistia amb discrepàncies entre ERC i JxCat

El text que ha prosperat és el que han pactat comuns i republicans, que inclou l'indult com a primer pas

3 min
El ple de Barcelona d'aquest divendres

BarcelonaJa és habitual que quan el Procés entra dins dels debats de l'Ajuntament de Barcelona els socis de govern de la ciutat, comuns i socialistes, votin en sentit contrari; avui, però, les discrepàncies han anat a més i també ERC i JxCat han fet notòries les seves diferències. El que es debatia en el ple era el suport de la ciutat a la llei d'amnistia que la mesa del Congrés va tombar dimarts, quan el PSOE es va alinear amb el PP i Vox, i ERC i JxCat han presentat dos textos gairebé iguals però amb una diferència substancial: el punt tercer del text dels republicans, pactat amb els comuns, que defensa els indults per als presos polítics mentre es tramita la llei d'amnistia i que també recull la necessitat de reformar el Codi Penal per evitar la repressió d'idees polítiques –"la via Asens", en paraules dels comuns–. JxCat entén que aquest punt és una "rebaixa" dels republicans a canvi d'obtenir el sí del grup de Colau i, per això, s'ha abstingut en la votació i ha presentat un text propi sense el punt tres. "L'indult és un acte de govern, i l'amnistia, d'estat", ha defensat Ferran Mascarell en nom de JxCat.

El ple ha acabat donant llum verda, amb els únics suports de republicans i comuns, al text presentat per ERC, que, a banda dels indults i la llei d'amnistia, també defensa el lliure exercici de drets polítics, l'extinció de qualsevol responsabilitat penal i administrativa –incloses la del Tribunal de Comptes– per la defensa d'idees polítiques vinculades a la lluita per a l'autodeterminació i la immediata posada en llibertat dels presos polítics, i fa una crida a la mobilització ciutadana a favor de l'amnistia.

En nom dels comuns, el regidor Marc Serra ha defensat la proposta pactada amb ERC perquè considera que fa l'esforç d'incorporar "totes les iniciatives en curs" per desjudicialitzar el conflicte i ha apuntat que la seva formació "no serà un obstacle" per a l'amnistia. Serra, de fet, ha criticat amb duresa la decisió de la mesa del Congrés d'impedir el debat previst i l'ha acusat de fer de "censor". Els comuns entenen que l'indult ha de ser una "eina vàlida" per "corregir injustícies".

"Volem perdonar i que se'ns perdoni"

Elisenda Alamany, d'ERC, ha defensat el text pactat entre la seva formació i la de Colau i ha llançat el dard cap a la bancada del PSC, a qui ha acusat d'actuar amb "covardia". "L'amnistia posa el comptador a zero", ha sentenciat. El tinent d'alcalde Albert Batlle ha sigut el responsable de defensar la posició dels socialistes, que han votat en contra dels dos textos, i ha sigut molt dur amb la via de l'amnistia, que ha equiparat amb "l'oblit". Entén que l'indult seria el perdó i l'amnistia l'oblit: "Nosaltres volem perdonar i que se'ns perdoni per les faltes que haguem pogut cometre, però no oblidar".

Cs, el PP i Barcelona pel Canvi també s'han oposat a les dues proposicions i han carregat contra els grups independentistes. "El dret a l'autodeterminació no és ni serà possible", ha defensat Luz Guilarte, de Cs, que ha retret les diferències a ERC i JxCat ara que han de tornar a formar govern a la Generalitat. Bou, del PP, també ha defensat que Catalunya "no ha sigut mai ni un estat independent ni una nació" i ha titllat "d'anacrònic" el debat. Pel que fa a Barcelona pel Canvi, Eva Parera –Manuel Valls no ha participat avui en el ple– ha assegurat que el fet que ERC i JxCat puguin tornar a governar és "la mostra que no hi ha repressió".

stats