Barcelona

Barcelona dobla els espais habilitats per mitigar la calor: parcs, escoles i equipaments municipals

L'Agència de Salut Pública avisa que cada any moren a la ciutat 150 persones com a conseqüència de les altes temperatures

2 min
Onada de calor a Barcelona, l'estiu 2019.

Barcelona comença a preparar-se per a les altes temperatures que s'esperen aquest estiu amb l'objectiu de protegir qui, per problemes de salut o perquè no té espais ben preparats on protegir-se, queda més exposat a les problemàtiques associades a la calor extrema, que, segons l'Agència de Salut Pública de Barcelona, causa cada any unes 150 morts a la ciutat. Per donar alternatives a qui no té habitatges ben climatitzats, l'Ajuntament ha anunciat que dobla els espais considerats refugis climàtics i que aquest estiu n'hi haurà fins a 162 entre parcs i jardins amb zones d'ombra i aigua, escoles on ja s'han fet transformacions al pati per millorar-hi el confort tèrmic i equipaments municipals de diferents tipus amb aire condicionat.

El consistori calcula que, amb aquesta xarxa, quasi nou de cada deu barcelonins tindran un espai on refugiar-se de les altes temperatures a menys de deu minuts a peu de casa. Aquests llocs han de proporcionar confort a la població mentre mantenen la seva activitat habitual: si són espais interiors es garantirà que la temperatura no superi els 26 graus i, si són exteriors, tindran zones d'ombra i aigua. A diferència del que es feia els anys anteriors, aquest estiu els anomenats refugis climàtics estaran preparats per acollir qui ho necessiti durant tota la temporada d'estiu, del 15 de juny al 15 de setembre, i no només quan es detecta un episodi d'onada de calor.

El regidor d'Emergència Climàtica del consistori, Eloi Badia, ha detallat avui en roda de premsa que aquest estiu ja s'incorporen a la xarxa les onze escoles on s'han fet obres per garantir espais d'ombra al pati i que es començaran els treballs en nou més perquè puguin engreixar la llista a partir de l'any que ve. "Necessitem una ciutat cada dia més resilient per adaptar-se als episodis climàtics extrems", ha remarcat, tenint en compte que es preveu que les onades de calor siguin cada cop més freqüents i intenses. Si actualment n'hi ha cada quatre anys de mitjana, la previsió és que en els pròxims anys aquesta freqüència es multipliqui per vuit en el millor escenari i fins a 16 en el pitjor.

El mapa dels refugis climàtics de Barcelona.

La tinent d'alcalde de Drets Socials, Laura Pérez, ha posat l'èmfasi en la necessitat de protegir de les altes temperatures les persones més vulnerables. Pérez ha remarcat, en aquest sentit, que la calor no afecta tothom igual, sinó que hi estan més exposades les persones de més edat, amb una situació social o de salut delicada i també les dones: el 70% de les morts associades a les temperatures extremes són de dones.

Durant aquests tres mesos, a banda de la posada en marxa d'aquests espais municipals on protegir-se de la calor, els serveis socials municipals incorporen sistemes d’alerta específics per la calor excessiva. El Servei de Teleassistència, per exemple, farà trucades informatives als 90.000 usuaris per oferir consells i mesures de prevenció. També el Servei d'Atenció Domiciliària estarà especialment pendent de l'exposició a la calor de les prop de 22.000 persones que atén.

stats