Societat 19/03/2021

Barcelona estudiarà un cementiri per a mascotes a Collserola

El regidor Eloi Badia sosté que és un projecte encara incipient i que ha de ser ratificat pel consistori

ARA
2 min
El cementiri de Montjuïc en una imatge d'arxiu

BarcelonaCementiris de Barcelona estudiarà la possibilitat de crear un cementiri d'animals de companyia a Collserola. Així ho preveu el pla estratègic de l'empresa que gestiona els nou cementiris de la ciutat i que vol adequar els serveis que s'ofereixen a noves demandes. El president de Cementiris, el regidor Eloi Badia, ha admès que no hi ha gaires experiències en altres cementiris de Catalunya o de la resta de l'Estat, però que no per això deixa de ser del seu interès estudiar-ho. Actualment, a Barcelona hi ha entitats privades que ofereixen aquest servei de gestió de mascotes quan moren.

Dit això, una altra novetat del pla és que s'instal·larà un cinquè forn crematori al cementiri de Montjuïc i hi haurà més espais a tots els cementiris per deixar-hi cendres. Així, els serveis s'adapten a la demanda creixent d'incineració, que guanya terreny als enterraments. El pla també aposta per nous mecanismes de coordinació amb els diferents col·lectius culturals i religiosos de la ciutat, per adequar l'oferta als requeriments de les seves tradicions. Es preveu, per tant, que els pròxims anys continuï l'ampliació del nombre de sepultures al recinte islàmic del cementiri de Collserola, l'ampliació de sepultures al recinte hebreu i la culminació del conveni amb les comunitats ortodoxes de Barcelona.

El pla també vol donar a conèixer l'espai dedicat al dol gestacional i perinatal inaugurat a finals del 2020 i convertir-lo en un espai de referència d'acompanyament a les famílies que han perdut un fill durant la gestació o el part.

Programes de suport emocional

Una altra mesura vol reforçar els programes d'acompanyament al dol, amb la implementació d'un programa de suport emocional, en coordinació amb els serveis municipals vinculats. En aquest sentit, també es treballarà en la millora dels serveis de comiat als cementiris.

Les línies d'actuació del pla són, entre altres: oferir uns serveis de qualitat ajustats a les necessitats canviants de la ciutadania; garantir la sostenibilitat econòmica i l'autonomia financera; millorar i adaptar la infraestructura dels nou cementiris de la ciutat i les instal·lacions de cremació; una gestió sostenible i responsable amb perspectiva social i mediambiental; i potenciar els cementiris com a espais amb un alt valor històric i patrimonial.

Per al període 2020-2024, Cementiris de Barcelona preveu una inversió total de 24,8 milions d'euros destinats a la millora i el manteniment de la infraestructura, 10 milions en inversió de desenvolupament i 9,3 milions en manteniment preventiu.

stats