BARCELONA
Societat 25/06/2019

La Barcelona promesa de Colau i Collboni

Socialistes i comuns topen en aspectes com l’abordatge de la prostitució o l’atracció de grans esdeveniments

Maria Ortega
3 min
La Barcelona promesa de Colau i Collboni

BarcelonaEl pacte de govern a Barcelona entre comuns i socialistes ja fa dies que és al forn. Els dos socis es van donar dues setmanes per tancar-lo després del ple d’investidura, que va atorgar la vara d’alcaldessa a Ada Colau, i ara mateix els termes de l’entesa estan en negociació. Els socialistes es postulen per assumir àrees com la de seguretat -compten entre les seves files amb l’ex director dels Mossos Albert Batlle-, però les dues formacions asseguren que tot encara està a l’aire i que el repartiment de carteres s’ha de decidir d’acord amb un determinat projecte de ciutat. Tenint en compte les promeses que Colau i el cap de files del PSC, Jaume Collboni, van llançar a tort i a dret durant la campanya electoral, l’entesa tindrà discrepàncies que aniran més enllà de la reivindicació o no de la llibertat dels presos polítics -la restauració del llaç groc a la façana ja ha suposat el primer desacord entre socialistes i comuns.

Collboni va defensar en campanya convertir Barcelona en un referent de l’abolicionisme quant a l’oferta sexual, cosa que no comparteix l’equip de Colau, i també va llançar com una de les mesures estrella la candidatura de Barcelona a acollir l’Exposició Universal del 2030. L’actual alcaldessa no va trigar a considerar que aquesta promesa no anava en la línia de les seves prioritats: “Menys expo i més limitar els cotxes. Menys expo i més regular els lloguers. Menys expo i més energia pública renovable”. Les similituds programàtiques, de fet, eren més evidents amb ERC que no pas amb el PSC, com va contrastar aquest diari, però segons Colau la decisió del pacte de govern no s’ha pres tenint en compte això, sinó posant en valor que els socialistes els permetien aconseguir l’alcaldia. I el moment de contrastar programes arriba ara.

Espai públic

Pacificar un de cada tres carrers de l’Eixample i més superilles

Colau va centrar l’arrencada de la seva campanya en la necessitat de plantar cara a la contaminació, i específicament a l’excés de trànsit. Es va comprometre a completar la malla d’eixos verds de l’Eixample, amb què pacificaria un carrer de cada tres, i a mantenir el desplegament de les superilles. A fer-ne a tots els districtes. També va anunciar mesures especials per als entorns de les escoles. El compromís dels comuns és treballar, durant aquest mandat, amb cent centres i arribar a prendre mesures com tallar-hi el trànsit coincidint amb les hores d’entrada i sortida dels alumnes. Els socialistes, en canvi, són crítics amb el model de superilla dels comuns i demanen revisar-lo, tot i defensar la idea de les pacificacions.

Transport

Més freqüència al metro, T-Mes més barata i tramvia enllaçat

En el que sí que s’entenen comuns i socialistes és en l’aposta per enllaçar el tramvia per la Diagonal. Colau també es va comprometre a abaixar el preu de la T-Mes fins als 40 euros i a fer que la T-Jove passi a ser un títol mensual i no trimestral perquè tingui un cost més assumible per als usuaris. L’abaratiment es finançaria amb un recàrrec a la taxa turística que tant comuns com socialistes reivindiquen que ha de revertir al 100% en la ciutat. Colau també es va comprometre a reduir la freqüència de pas al metro perquè en totes les línies se situï en els dos minuts i mig, i Collboni, a estendre la T-Rosa als aturats de llarga durada.

Educació

Convertir en públiques deu escoles concertades

A banda de pacificar els entorns escolars, Colau també va anunciar que volien que deu escoles concertades passessin a ser públiques per revertir el dèficit de places. Collboni va anunciar que en quatre anys obriria 35 noves escoles bressol municipals i que cada barri en tindria una.

Habitatge

Reclamar la regulació del lloguer i construir sobre la ronda Litoral

L’habitatge va ser un dels temes estrella de la campanya. Colau va insistir en la necessitat d’aprovar una regulació del preu del lloguer i va apostar per ampliar fins al 50% l’obligació de reservar pisos assequibles en noves promocions. Els socialistes demanen “tornar” al ritme de construcció d’habitatge de 1.000 pisos anuals i Colau, que confia en inaugurar les promocions del mandat anterior, es va comprometre a fer habitatge en ubicacions com la futura cobertura de la ronda Litoral o en un nou barri a la plataforma on s’havia de fer el zoo marí. Les altres zones de la ciutat on es poden construir grans promocions de pisos són la Sagrera i la Marina del Prat Vermell.

Seguretat

Reforç d’agents a la Guàrdia Urbana i els Mossos d’Esquadra

Els problemes de seguretat és una de les qüestions per les quals el PSC va atacar més el govern. Collboni vol reforçar la Guàrdia Urbana amb un miler d’agents i demanar 400 mossos més. El programa dels comuns recull un reforç de 400 agents a la Urbana, exigir 600 Mossos i centrar esforços en la proximitat.

stats