Societat 20/04/2016

Barcelona rebutja commemorar el Dia de la Constitució, el 6 de desembre

BComú, CiU, ERC i la CUP coincideixen a criticar una Constitució que veuen caducada

Europa Press
2 min
Ada Colau i Gerardo Pisarello durant la celebració de l’últim ple.

BarcelonaLa comissió de Presidència de Barcelona ha rebutjat avui una proposició del PP que apostava per promoure la commemoració del Dia de la Constitució, el 6 de desembre, amb "una agenda d'actes, simbologia i protocol que li correspon" i que ha comptat amb el suport del PP, C's i el PSC i el rebuig de la resta de grups municipals.

El primer tinent d'alcalde, Gerardo Pisarello, ha descrit la proposta com una "defensa hipòcrita i tardana d'una Constitució que han buidat de contingut", després que s'hagi "instrumentalitzat" el Tribunal Constitucional i el poder judicial, segons Pisarello, que també ha assenyalat que els valors que defensa el govern d'Ada Colau passen perquè la ciutadania pugui decidir i que si aposta pels valors republicans, els defensaran, perquè és "democràticament coherent".

La portaveu del PP, Àngels Esteller, ha reivindicat la vigència de la Constitució, ha remarcat que respectar-la és democràcia i ha retret al govern municipal que estigui invocant una majoria, diu, que no té: "Només qualifiquen de demòcrates aquells que pensen com vostès. Aquesta és la seva democràcia, i això sí que és perillós".

Paco Sierra (C's) ha defensat que la Constitució va representar, en el moment de la seva aprovació, "un espai d'obertura de drets, d'un estat del benestar amb garanties, llibertat i qualitat democràtica", i ha exigit tornar a col·locar a la plaça Sant Jaume la placa referent a la carta magna retirada en l'anterior mandat, liderat per l'exalcalde Xavier Trias.

Després de votar a favor de la proposta, la socialista Carmen Andrés ha recordat que són favorables a una reforma integral de la Constitució que blindi l'estat del benestar i que avanci cap a un Estat federal, ja que considera que "no està obsoleta, però necessita una gran reforma d'actualització".

"Un altre camí"

El portaveu de CiU, Joaquim Forn, ha criticat que la Constitució s'hagi tancat a canvis i ha assegurat, després de votar en contra, que "Catalunya ha agafat un altre camí". Per això diu que esperen "votar aviat la constitució d'un nou estat català".

La republicana Trini Capdevila ha coincidit a destacar que Catalunya ha començat un procés cap a una Constitució pròpia. Diu que la carta magna està caducada –ha recordat que no la va votar ningú menor de 56 anys– i que s'utilitza com un "Codi Penal cap a Catalunya".

Josep Garganté (CUP) ha reafirmat el seu compromís amb la plena llibertat nacional, social i sexual, i ha acabat amb un "Foc a la Constitució espanyola".

stats