Societat 07/10/2017

Un jutge de Barcelona retreu a Salut que no suplís en dos mesos un aparell de rajos X avariat

Segons la sentència, l'avaria va impedir fer una prova a una nena de 18 mesos que va acabar morint

Efe
2 min
TARGETA OBLIGATÒRIA 
 El Govern va instaurar el març del 2014 una taxa per renovar targetes sanitàries perdudes, deteriorades o robades. Durant tot l’any passat va recaptar uns 644.000 euros, una quarta part del que havia previst inicialment.

BarcelonaUna sentència d'un jutge de Barcelona retreu al Servei Català de la Salut (CatSalut) que no suplís en dos mesos un aparell de rajos X avariat a l'hospital comarcal del Pallars i considera que aquest "dèficit assistencial" va impedir la nit del 26 d'agost del 2010 fer una prova de diagnòstic a una nena de 18 mesos que va ingressar d'urgència a causa d'uns forts dolors a l'abdomen d'aparició sobtada i que va morir set hores després.

En la sentència del jutjat de primera instància número 29 de Barcelona, a la qual ha tingut accés l'agència Efe, el jutge considera que el CatSalut "ha de respondre" d'aquest dèficit, ja que es considera que la prova era necessària "per determinar correctament el diagnòstic de la malaltia de la menor".

Segons ha explicat l'advocat de la família, José Antonio Fontanilla, l'autòpsia va revelar que la mort del nadó havia estat per una invaginació intestinal, una patologia en la qual té lloc un bloqueig de l'intestí, "que no és gens rara i que es pot detectar si el metge fa una correcta exploració". Una invaginació intestinal deixada al seu curs natural comporta la mort, "però detectada a temps i tractada adequadament se supera en gairebé el cent per cent dels casos, i fins i tot a vegades sense ni tan sols intervenció quirúrgica", diuen els advocats de la família.

La sentència també conclou que una exploració inicial adequada i unes proves diagnòstiques per imatge haurien detectat la malaltia. La sentència estableix que s'han d'indemnitzar amb 119.000 euros els pares de la nena, que va morir el 27 d'agost del 2010.

Segons explica la sentència, l'aparell de rajos X portàtil no funcionava des del 29 de juny "i fins al 30 d'agost no es comunica a Salut la impossibilitat de reparar-lo". I aquest període coincideix en el temps amb el moment d'atenció a la menor, la nit del 26 al 27 d'agost. En aquests dos mesos, segons la sentència, "el CatSalut o l'hospital comarcal no fan cap actuació per suplir l'aparell avariat".

També admet la sentència que "atès el greu estat de la menor, no era possible traslladar-la fins a l'aparell fix de rajos X", de manera que el jutge entén que "l'avaria en qüestió i la no substitució de l'aparell per un altre amb la mateixa finalitat s'ha d'entendre com un dèficit assistencial del qual ha de respondre el CatSalut".

stats