SEGURETAT
Societat 18/07/2019

Barcelona supera els 40 robatoris violents al dia, un 31% més en un any

La ciutat fa una Junta de Seguretat per l’augment dels delictes i Interior aposta per un pla estratègic

Pau Esparch
4 min
Un cotxe i agents dels Mossos al carrer Urgell de Barcelona al maig, després que un home  morís tirotejat en un pis de l’Eixample.

BarcelonaLa Cristina anava un migdia pel carrer Hospital de Barcelona, al barri del Raval, quan va notar que algú li tocava la butxaca de la jaqueta. Un home li acabava de robar el mòbil. Ella s’hi va encarar. “Em vaig posar a cridar i li vaig dir que me’l tornés”. Per sort, el lladre ho va fer i no s’hi va enfrontar, però no tots els casos acaben així: quan les víctimes d’un furt se n’adonen i intenten recuperar l’objecte robat, alguns lladres responen amb violència. Per tant, el delicte que abans era un furt, ara s’ha convertit en un robatori violent. Aquest és un dels arguments dels Mossos d’Esquadra per explicar l’augment dels robatoris violents i amb intimidació que es produeixen a Barcelona: entre el gener i el juny d’aquest any se n’han denunciat 7.423. Són més de 40 casos al dia de mitjana i un 31% més que el primer semestre del 2018.

Els sis primers mesos d’enguany la delinqüència ha continuat a l’alça a la capital catalana, segons les dades dels Mossos. Els delictes han pujat un 9,3% a la ciutat en un any, mentre que al conjunt de Catalunya han crescut un 5,6%. Barcelona és la regió policial catalana amb l’increment percentual més alt de delictes en el primer semestre d’aquest any. La capital es manté en aquesta tendència sobretot des de fa dos anys: el 2017 es va tancar amb un 7,5% més de delictes que l’any anterior i el 2018 amb un 17,6% més. Aquest augment de delinqüència, coincidint amb el nou govern municipal de Barcelona, ha fet que avui es faci una Junta de Seguretat per abordar com es pot frenar aquesta preocupant tendència.

Barcelona supera els 40 robatoris violents al dia, un 31% més en un any

El conseller d’Interior, Miquel Buch, va avançar ahir dues de les seves propostes: més agents dels Mossos a la ciutat i un pla estratègic “per una ciutat segura”. “La solució no només passa per tenir més agents, ha de ser una política transversal”, va defensar. El pla estratègic vol comptar amb la participació del departament d’Interior, altres conselleries de la Generalitat, com Afers Socials i Justícia, així com diverses regidories de l’Ajuntament. També pretén incloure institucions -per exemple el Port de Barcelona, l’Autoritat del Transport Metropolità i la Cambra de Comerç-, a més de les entitats de veïns i comerciants.

“És evident que hi ha un problema de seguretat a Barcelona”, va admetre ahir Buch. “Els nivells delinqüencials són desfavorables. Això genera un altre problema, la inseguretat ciutadana, que s’ha de combatre”. Casos com el de l’alt càrrec del govern de Corea del Sud que va morir a finals de juny després d’haver sigut víctima d’una estrebada prop del centre comercial Diagonal Mar o el d’un home que a principis de juliol va patir un infart al Raval quan un lladre li va robar el rellotge han contribuït a generar aquesta percepció. De fet, també s’atribueix una part del creixement dels robatoris violents als lladres de rellotges i justament ahir els Mossos van desarticular un grup violent que es dedicava a sostreure rellotges de luxe [vegeu notícia relacionada].

Un altre tipus de delicte que ha continuat a l’alça són els furts, que representen més del 59% dels delictes a Barcelona. Entre el gener i el juny d’enguany se n’han denunciat 67.276; més de 370 al dia de mitjana i un 8,3% més que fa un any. Un punt de concentració dels furts és el metro, on des de fa dos mesos s’han organitzat patrulles ciutadanes per expulsar els carteristes. En aquest cas, la policia recorda que una sentència del Tribunal Suprem de fa dos anys va anul·lar un article del Codi Penal que permetia aplicar una pena de presó als lladres multireincidents; per tant, els furts de menys de 400 euros queden reduïts a una multa. Pel que fa als homicidis -inclou la suma dels intents, els imprudents i els consumats-, s’han incrementat un 14,7%.

Mentre la delinqüència ha augmentat, l’activitat policial dels Mossos a Barcelona també ha pujat (amb un 20,2% més de detencions el primer semestre d’aquest any respecte al 2018). Buch va anunciar ahir el seu compromís de destinar més agents a la ciutat: si a principis de juny els Mossos tenien 2.380 agents a Barcelona, a la tardor en seran 2.700, després de fer una redistribució interna. Des de finals de juny, 137 agents de la nova promoció ja treballen a la ciutat com a reforç del dispositiu d’estiu.

Desarticulat un grup de lladres de rellotges

Ahir mateix, els Mossos d’Esquadra van desarticular un grup de lladres violents que perseguien des de fa temps. El grup estava especialitzat en robar rellotges d’alta gamma amb violència a la via pública. Actuava de manera reiterada i professional, i la seva víctima preferida eren els turistes d’alt poder adquisitiu. L’operació d’ahir va acabar amb 11 persones detingudes i nombroses entrades a domicilis, que han permès recuperar alguns rellotges de luxe i diners en efectiu. Els lladres actuaven normalment en grup -encara que si tenien l’oportunitat també ho feien en solitari- i la seva manera de funcionar era sempre la mateixa: primer feien un seguiment a la víctima fins que aquesta arribava a un lloc oportú per cometre el delicte, com un carrer estret o fosc; l’assaltaven, fugien corrents cap a un dels domicilis que tenien a Barcelona i allà guardaven el rellotge. L’objectiu era vendre els rellotges al mercat internacional a través d’intermediaris.

stats