Seguretat

Colau treu pit per la caiguda de la delinqüència aquest estiu a Barcelona

Es denuncien menys furts i robatoris que el 2019, i l’alcaldessa ho vincula a l’augment d’agents i a la feina policial

3 min
Una furgoneta dels Mossos en un dispositiu aquest estiu a la plaça Reial de Barcelona.

BarcelonaBarcelona ha tancat l’estiu amb menys delictes que abans de la pandèmia, inclosos furts i robatoris, i l’alcaldessa, Ada Colau, n’ha tret pit. “Sense autocomplaença”, Colau defensa un canvi de tendència en la delinqüència de la ciutat: ara, segons ella, està “clarament en descens”. Les dades dels Mossos d’Esquadra i la Guàrdia Urbana reflecteixen que, durant el juliol i l’agost, les denúncies han caigut un 12% respecte al 2019, que és l’any previ al covid i quan es va marcar un rècord delictiu històric. L'alcaldessa no veu en el balanç d’aquests dos mesos una “flor d’un dia”, i l’ha vinculat a l’augment d’agents als dos cossos, a la “bona coordinació” entre ells i a la feina policial, “no només amb més detencions sinó amb més prevenció”. També a l’enduriment del càstig pels furts, malgrat que això tot just s’aplica des de finals d’agost.

“Els delictes greus es produeixen a totes les grans ciutats. En veiem tant a Barcelona com a Madrid i a altres capitals”, ha dit Colau, que ha criticat que “alguns han volgut magnificar unes dades i no unes altres”. Fent una crida a la responsabilitat, ha admès que Barcelona, "com a gran ciutat, té problemes amb la seguretat, però està actuant”. S’ha emparat en els resultats dels últims dos mesos, que apunten que els furts representen la meitat dels delictes que s’hi cometen, encara que aquest estiu han baixat un 22% comparat amb el 2019: han passat de gairebé 24.000 a 18.567. També s’han reduït un 12% els robatoris violents, un 20% els que es fan en domicilis, prop d’un 10% els d’interior de vehicles i gairebé un 43% els d’establiments comercials.

Segons Colau, els delictes que han disminuït generen “força alarma, inseguretat, molta victimització i angoixa a les persones que els pateixen”. L’alcaldessa ha destacat la caiguda mentre Barcelona ha recuperat “la plena ocupació turística i l’activitat cultural”. També ha aprofitat per recordar que, quan va arribar al càrrec, va demanar que el balanç de la Junta Local de Seguretat inclogués la violència sexual, coincidint amb el fet que representa un dels delictes que han augmentat. Els abusos sexuals –la llei del només sí és sí elimina la distinció entre abús i agressió, però encara no s’aplica– han crescut un 63,5%, de 74 a 121. En canvi, les agressions sexuals denunciades, els casos més greus, han baixat un 21,6%, de 60 a 47. Un altre dels delictes que han pujat són les estafes telemàtiques, més d’un 32%.

Més detinguts i ingrés a presó

Els agents dels Mossos i la Guàrdia Urbana han fet 4.088 detencions aquest estiu, i els ingressos a presó dels arrestats s’han incrementat un 8,5%. Els detinguts han augmentat un 17% –respecte a fa tres anys– en els robatoris violents al carrer, un 71% en la violència sexual, gairebé un 10% en els robatoris que es fan en domicilis i un 59% en els d’establiments comercials. Unes xifres que, per al tinent d’alcaldia de Seguretat de l’Ajuntament de Barcelona, Albert Batlle, demostren que es va en una “bona línia”. Colau també ha volgut expressar que es manté “una interlocució permanent” amb l’actual conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena: “Hem millorat la coordinació respecte al 2019”. L’alcaldessa tenia desavinences amb l’exconseller Miquel Buch, i a la Junta Local de Seguretat d’aquest estiu va dir que fa tres anys la ciutat “estava infradotada de mossos”.

Pel que fa als lladres multireincidents, ara a Barcelona hi ha 122 persones classificades dins aquesta categoria. Entre el juliol i l’agost n’han detingut 117 un total de 472 vegades –135 per robatoris violents–: els atribueixen 617 furts i robatoris violents. El més actiu l’han arrestat cinc cops aquest estiu i acumula 26 detencions. En paral·lel, els agents del grup Titani, dedicat a la investigació dels robatoris de rellotges de luxe, han arrestat 73 lladres i un de cada quatre ha entrat a presó. Colau ha confiat que la reforma legislativa per endurir els furts aporti “més eines” contra els multireincidents, als quals “fins ara els sortia a compte venir a robar”.

Batlle també ha ressaltat que aquest estiu, durant les festes majors, s’ha vist una millora en la convivència, després que no s’hagin repetit els macrobotellons. “Hem reforçat la mediació. No són conflictes policials sinó més socials”, ha conclòs.

Junts demana "prudència"

El grup de Junts a l'Ajuntament ha demanat "prudència" al govern municipal a l'hora d'interpretar les dades del juliol i l'agost. Han remarcat que són positives només en relació amb el "pitjor any de la història" de la ciutat i han instat Colau a ser "humil" perquè la seguretat continua sent un problema ciutadà. El portaveu de Junts, Jordi Martí, ha agraït la tasca dels cossos policials tot i retreure al consistori que posi tot l'èmfasi en els delictes que baixen i no tant en els que van a l'alça, com les baralles amb armes de foc, matxets i altres armes blanques. Martí ha vinculat aquests episodis violents als "grups de delinqüents pel control del mercat de la droga als barris".

stats