Societat 04/07/2017

Barcelona viurà l’estiu amb més obres des del 2011

Les actuacions, entre les quals destaca cobrir la ronda de Dalt, afectaran el trànsit dels principals accessos

Núria Martínez
3 min
Les principals intervencions

BarcelonaGairebé el doble d’actuacions que l’any passat. Barcelona registrarà aquest estiu un total de 49 obres -15 actuacions més que l’estiu passat i la xifra més alta dels últims sis anys- i 49 pavimentacions amb asfalt, 30 més que l’estiu passat. Si es tenen en compte la vuitantena d’obres que ja hi ha en marxa a la ciutat, en total aquest estiu s’executaran al voltant de 140 treballs (algunes de les actuacions d’estiu són ampliacions d’obres ja existents). Les pavimentacions afectaran 203.467 m i el conjunt d’actuacions es faran bàsicament en els principals accessos a la ciutat.

Davant d’aquest augment d’actuacions, la tinent d’alcalde d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat, Janet Sanz, va demanar ahir “paciència i disculpes per les molèsties i afectacions als veïns” i va assegurar que el que es busca és una ciutat “més sostenible”. El cost de les obres és d’uns 13 milions d’euros, 9 dels quals recauen en l’Ajuntament, mentre que la resta és inversió de la Generalitat i el govern espanyol.

A diferència de l’any passat -en què les obres no van suposar afectacions importants a la mobilitat- aquest any destaca l’inici de les obres de la cobertura de la ronda de Dalt, entre el mercat de la Vall d’Hebron i l’institut, que començaran a finals de juliol. La intervenció s’allargarà fins a la primera setmana de setembre i comportarà passar de 3 a 2 carrils per sentit entre la sortida 5 i la 6.

Les rondes, però, no només estaran en obres per la cobertura. També patiran altres intervencions durant caps de setmana d’agost, amb la pavimentació de la ronda de Dalt entre la sortida 11 de la C-32 i la sortida 10 de la ronda (19 i 20 d’agost) o amb la pavimentació de la ronda Litoral a la zona del Morrot (4 i 6 d’agost i 11 i 13 d’agost). A més, durant les nits d’entre el 26 de juny i el 26 de juliol s’estan fent treballs de neteja dels túnels de les dues rondes.

El tram de la ronda de Dalt des de l’avinguda del Jordà fins a la plaça Comín. L’inici de la cobertura de la ronda de Dalt serà una de les principals actuacions.

Altres actuacions que afectaran les principals vies de la ciutat seran la pavimentació de l’avinguda Meridiana, entre Rio de Janeiro i Fabra i Puig, o la de la Gran Via entre plaça Tetuan i Marina i entre Mèxic i plaça Espanya. “El comitè d’obres i mobilitat ha muntat de la millor manera possible el puzle, però de tota manera els accessos a la ciutat seran el punt que caldrà vigilar”, va advertir ahir el gerent de Mobilitat i Infraestructures, Manuel Valdés, que va recomanar “agafar el transport públic i, si es pot, ser flexible en el dia i hora de desplaçar-se a Barcelona”.

Una altra de les urbanitzacions més destacades que es duran a terme aquest estiu seran les obres de millora dels entorns del Parc Güell -a la Baixada de la Glòria i la plaça de la Natura-, que s’han programat en dues fases, del 19 de juny al 25 d’agost. També es faran urbanitzacions a la zona del mercat de Sants, al carrer Providència de Gràcia i a les voreres dels carrers República Argentina i Ganduxer, entre d’altres.

A més, una altra de les principals actuacions que es realitzaran durant aquests mesos a Barcelona tenen a veure amb l’estratègia de mobilitat del govern d’Ada Colau. En el marc del pla de mobilitat urbana 2013-2018 -que preveu que es tripliquin els carrils bici-, aquest estiu s’iniciarà la construcció d’11 nous carrils a diferents punts de la ciutat.

Alguns d’ells són els dels carrers París-Londres, els de l’avinguda Pau Casals o els de Sant Antoni Maria Claret-Indústria-Biscaia.

Més carrils bus

Pel que fa al transport públic, el consistori barceloní construirà nous trams de carril bus al carrer València, a Gran Via costat mar, a l’avinguda Meridiana, a la Via Augusta i al passeig de Sant Joan. També es faran actuacions per millorar la senyalització de la línia D20.

A nivell ferroviari, s’acabaran les obres per millorar l’accessibilitat de les persones amb mobilitat reduïda a l’estació de Ferrocarrils de la Generalitat del Putxet. Pel que fa al metro, es faran actuacions en l’accés a dues zones molt turístiques: la parada de metro de la Barceloneta i l’estació de Jaume I.

Els subministraments urbans també es modificaran. Es repararan diversos punts a les xarxes d’aigua, electricitat i de gas i s’executaran reparacions de col·lectors.

En una d’aquestes actuacions, la Travessera de Gràcia quedarà tallada entre la plaça de Gal·la Placídia i el carrer Gran de Gràcia del 3 a l’11 d’agost per reparar-ne el clavegueram.

stats