Societat 04/03/2019

Barcelona recorda les víctimes de l'atemptat del 17-A amb una inscripció a favor de la pau a la Rambla

Els familiars de les víctimes denuncien que el tracte per part de les institucions és millorable

Acn
2 min
Part de la inscripció a favor de la pau a la Rambla / ACN

BarcelonaBarcelona ha inaugurat aquest dilluns el memorial que recorda les víctimes de l'atemptat del 17-A a la Rambla. Es tracta d'una inscripció de 12 metres de llargada incrustada a terra i situada al costat del Pla de l'Os. Amb la frase "Que la pau et cobreixi, oh ciutat de pau", escrita originalment en àrab i que es pot llegir també en català, castellà i anglès, el memorial vol retre homenatge a les 14 víctimes mortals de l'atemptat, així com a les seves famílies.

La tria del missatge, que formava part dels milers que ciutadans van deixar al lloc de l'atemptat, l'han fet els mateixos afectats a través de l'associació Unitat Atenció i Valoració Afectats per Terrorisme. La frase està acompanyada pel dibuix 'Barcelona', de l'artista Frederic Amat. També hi figura la data i l'hora exacta en què va succeir l'atemptat.

En el marc de la reforma de la Rambla, es recol·locarà el text del memorial i es plantaran set unitats d'arbres al voltant del memorial. Això no serà, però, abans del 2020.

"Mereixem saber la veritat"

Durant l'únic parlament que s'ha fet a l'acte, Mireia Martínez, la germana de Xavi Martínez, el nen de Rubí mort a l'atemptat, ha denunciat que el tracte per part de les institucions als familiars de les víctimes té "molt a millorar". "Atenció, reconeixement, ajuda, acompanyament i empatia són coses que hem trobat a faltar", ha apuntat. A més, ha criticat que no es faci una comissió d'investigació sobre els fets i ha reclamat que tant les víctimes com els familiars mereixen "saber la veritat".

A l'acte d'inauguració del memorial hi han assistit membres del govern municipal, entre els quals l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau. També hi han participat la consellera de Presidència i portaveu del Govern, Elsa Artadi; el conseller d'Interior, Miquel Buch, i la delegada del govern espanyol a Catalunya, Teresa Cunillera. A més, hi han assistit membres dels diferents cossos de seguretat i emergències.

stats