Societat Barcelona 05/03/2022

Els 19 milions en contrapartides que bloquegen el futur de les Tres Xemeneies del Paral·lel

L'Ajuntament inclou una nova parcel·la on fer habitatge i equipament en la negociació per reconvertir l'espai en oficines

3 min
Les tres xemeneies del Paral.lel

BarcelonaHabitatge a preu assequible, equipaments de barri i millores en un espai públic molt degradat. Són les tres potes que exigeix l'Ajuntament de Barcelona als propietaris de les antigues oficines de Fecsa Endesa i les Tres Xemeneies del Paral·lel, Conren Tramway, per tirar endavant la requalificació necessària de l'espai i que puguin desencallar el seu projecte per convertir els edificis en un pol d'oficines. El govern municipal s'agafa a l'estudi encarregat al Centre de Política de Sòl i Valoracions de la UPC, que determina que si es fa el canvi de clau urbanística per autoritzar les oficines hi hauria una plusvàlua de 48,7 milions d'euros. I reclama que aquest benefici també repercuteixi en la ciutat, com a mínim el 40%. És a dir, entre 19 i 20 milions d'euros en contrapartides. "El que no farem és permetre un pelotazo", repeteix la tinent d'alcaldia d'Urbanisme, Janet Sanz.

El procés participatiu que s'està fent aquests dies amb els veïns del Poble-sec ha contribuït a definir la carta als Reis que el consistori farà a la propietat i ha inclòs noves peces en el trencaclosques, com una parcel·la del carrer Blesa on es podrien construir un centenar de pisos i garantir que els Castellers del Poble-sec hi mantenen el seu local, o l'edifici de Red Eléctrica Espanyola (REE), que tot i quedar inclòs en el conjunt de les Tres Xemeneies, no és de la mateixa propietat. Aquí es calcula que hi cabrien 38 habitatges més. I entre els dos espais s'hi podrien distribuir diferents equipaments de barri en planta baixa a banda del dels castellers: fins a 4.000 metres quadrats, en total. L'oferta hauria d'incloure també tant sí com no l'arranjament del Jardins de les Tres Xemeneies, que s'han convertit en un forat negre. I la propietat de l'espai assegura que veu bé tot aquest projecte, però no comparteix el càlcul de les contrapartides que hauria de pagar.

Considera que la xifra hauria d'estar molt per sota dels 19 milions d'euros. Així ho va exposar Paco Hugas, en nom de Conren Tramway, en l'última sessió del procés participatiu, quan l'Ajuntament va posar sobre la taula tres alternatives per a l'acord. La primera, que és la que feia entrar en joc l'edifici de Blesa i el de REE, és la que més s'adequa als interessos de la propietat perquè les altres dues redueixen l'ús d'oficines als dos edificis que ja són de Conren Tramway, que prefereix un pol unificat. Però Hugas va deixar clar que els 19 milions que se'ls demanen seria com tornar a comprar els edificis que ja van adquirir, el novembre del 2017, per uns 20 milions d'euros, i que estan qualificats amb una clau 4, que només permet serveis tècnics (d’electricitat, de proveïment d’aigües, de gas...).

Des de llavors –assegura– han destinat mig milió d'euros anuals a garantir la neteja i la seguretat de l'espai tot i no poder fer-hi res perquè no tenen la llicència necessària. I el govern municipal li remarca, estudi en mà, que l'espai que va comprar té un valor d'11,5 milions encara que es vengués per 20 i que la requalificació en dispararia el valor fins als 60.

El projecte de transformació que es vol fer a les antigues oficines de Fecsa Endesa al Paral·lel.

"Discrepem moltíssim"

"No som els Reis Mags", va assegurar Hugas en la seva intervenció després d'escoltar les moltes demandes d'equipaments que llistava el regidor del districte de Sants-Montjuïc, Marc Serra. El representant de la propietat assegura que l'empresa vol fer "urbanisme empàtic" i que el projecte d'oficines ha de revitalitzar tant els Jardins de les Tres Xemeneies com el conjunt del Paral·lel. I va avançar, com a mostra de bona predisposició a l'entesa, que ja han començat contactes amb la família propietària de la parcel·la del carrer Blesa que podria entrar en la carambola però que, en qualsevol cas, continuen lluny de l'entesa en termes econòmics: "Discrepem moltíssim".

L'empresa, diu, està disposada a "fer un esforç" però no a assumir el 100% del que demana l'Ajuntament: "Hem de trobar un punt mitjà". I els veïns, en els seus torns, van urgir a treure la situació de l'atzucac actual i van llançar propostes com tancar la plaça a les nits o fer que deixi de ser dura i passi a acollir verd. Un escenari, el del verd, que el regidor del districte ja va advertir que és complicat perquè a sota hi ha un pàrquing. El govern municipal continua convençut de poder desencallar aquest mandat la modificació urbanística necessària per donar ús a les Tres Xemeneies, però, per ara, l'acord sobre les contrapartides no està tancat.

stats