Barcelona

El 23-J podria accelerar l'entrada dels comuns al govern de Collboni

Els últims anuncis dels socialistes en urbanisme i mobilitat rebaixen les tensions entre els antics socis

3 min
Ada Colau dirigint-se a Jaume Collboni

BarcelonaSi el 23-J es confirma el triomf de la dreta a Espanya, les coses es mouran més ràpidament del que s'havia previst dins de les parets de l'Ajuntament de Barcelona. La capital catalana quedaria convertida en una mena de baluard progressista i això podria accelerar l'entrada dels comuns al govern que lidera Jaume Collboni, que ara compta amb només els deu regidors que les urnes van donar al PSC. L'entrada dels d'Ada Colau (amb ella o sense) al govern municipal és un pas que pràcticament tothom ja dona per fet a l'Ajuntament. I des de les files del seu partit algunes veus no amaguen que un triomf de la dreta a les eleccions generals podria ser l'"accelerador" per presentar un acord de les forces progressistes a Barcelona com més aviat millor. Oficialment, els comuns insisteixen en la via del tripartit, que ja defensaven en les negociacions per a la investidura, i expliquen que no s'ha entrat encara a negociar res. Donen per fet, però, que Collboni no podrà governar només amb deu regidors i criden a configurar un govern d'esquerres com més ampli millor, que sumi també ERC. I els republicans diuen que no tanquen la porta a parlar-ne, però que encara no han mantingut cap conversa formal en aquest sentit.

Els últims anuncis de l'alcalde Collboni ja van en la línia de rebaixar tensions entre els antics socis i aplanar el camí a aquest possible acord. L'exemple paradigmàtic és la reforma de la ronda Sant Antoni que Colau va deixar aprovada a les acaballes del mandat i que els socialistes, que hi van votar en contra en el seu moment, havien defensat en campanya que revertirien durant els 100 primers dies de mandat. Però res d'això. La primera tinent d'alcaldia, Laia Bonet, que és qui més s'havia significat contra el projecte (el que pacifica del tot un dels dos trams en discòrdia i obre només un carril de baixada per al bus en l'altre) es va empassar dijous aquest gripau i va dir que tirarien endavant la reforma com estava prevista. I aquesta era una "línia vermella" dels de Colau. I encara un altre canvi: Bonet va anunciar el mateix dia que flexibilitzaven els horaris dels radars que limiten la velocitat a 30 km/h davant d'algunes escoles, que era un punt al qual s'havia oposat durant el mandat passat i que els comuns havien encarregat estudiar. "Missatges pacífics" a parer dels comuns.

I pel que fa als temes pantanosos, aquells on sí que es manté la discrepància, de moment, el govern no ha fet cap anunci concret. És el cas de la reserva del 30% d'habitatge protegit en noves promocions o grans rehabilitacions, que els socialistes entenen que no funciona bé i volen modificar i que els de Colau defensen amb dents i ungles. No hi ha hagut avenços que puguin ferir sensibilitats en aquest àmbit. Per això, avui en la primera roda de premsa des de l'oposició, la portaveu dels comuns, Janet Sanz, ha elogiat els passos del govern de Collboni que entén que van en la línia de continuar la transformació engegada. Ha criticat, en canvi, “gestualitats” en el camp de la neteja i la seguretat. Durant els seus primers dies com a alcalde, Collboni s'ha reunit amb les empreses concessionàries de la neteja i amb la Guàrdia Urbana i ha anunciat que endurirà les sancions a l'incivisme.

"No" a la geometria variable

"Veiem més un gestor que un alcalde", ha criticat Sanz en un to poc agressiu per demanar al PSC que s'oblidi de la "geometria variable" per aprovar qüestions com la del 30% i els canvis a l'ordenança de convivència amb altres grups i que busqui una entesa estable amb els grups progressistes. El pacte, vaja. "Això no va de geometries variables. Si vol això, no comptarà amb nosaltres", ha avisat.

D'entrada, un element clau per prendre la temperatura a aquesta possible nova versió del pacte entre socialistes i comuns a Barcelona és el ple que ha d'aprovar el cartipàs. És a dir, la nova estructura municipal. Una sessió que els regidors ja saben que s'hauria de celebrar divendres 28 de juliol a les deu del matí, però que encara no està convocada de forma oficial i que podria posposar-se fins al setembre per poder donar entrada ja als nous càrrecs dels comuns si hi hagués acord. De fet, el que més urgia, que era la designació dels representants de la ciutat a l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), ja es va fer la setmana passada en un ple extraordinari.

"Volem un govern ampli d'esquerres", ha insistit Sanz en roda de premsa, i ha posat l'exemple de l'acord que socialistes i comuns ja van segellar per a la Diputació de Barcelona i que alguns donen per fet que acabarà sumant també ERC, una possibilitat que els republicans neguen.

stats