Mobilitat

Així canviarà la circulació al voltant de l'estació de Sants a partir del mes que ve

El gruix principal del trànsit es traslladarà i el passeig de Sant Antoni passarà a ser d'un únic sentit

3 min
Simulació de com quedaran l'estació i la nova plaça dels Països Catalans

BarcelonaA partir del mes de juliol el recorregut per arribar a l'estació de Sants de Barcelona en cotxe canviarà per complet perquè Adif pugui abordar la primera fase de les obres de l'estació, que també inclouran l'ampliació del vestíbul i la rehabilitació de la plaça dels Països Catalans. Els camins per arribar a l'estació que s'obriran aquest estiu ja s'assemblaran molt a la circulació viària que tindrà l'entorn de l'estació en un futur. I, a grans trets, el canvi principal serà que el gruix de trànsit rodat que fins ara passava pel cantó muntanya de l'estació (pel passeig de Sant Antoni) es traslladarà a la banda mar. Així, els cotxes circularan per un nou vial que unirà el carrer Vallespir fins al carrer Tarragona, que serà de doble sentit i inclourà un carril bus per cada banda.

La segona novetat destacada, que respon al canvi de via per on passaran la majoria dels vehicles, serà que canviarà el sentit del carrer de la plaça dels Països Catalans que es fa servir per fer el kiss and ride, és a dir, per portar o recollir viatgers a l'estació en cotxe. Per tant, si fins ara per deixar algú a l'estació se circulava en sentit sud, ara es farà en sentit nord. Això també farà que el passeig de Sant Antoni deixi de ser de doble sentit en el tram que passa pel costat de l'estació i passi a ser únicament en sentit Llobregat. La idea és que per aquest tram només hi circulin els vehicles que han anat a l'estació a deixar o a recollir algú.

La nova circulació

Noves direccions de circulació

Itinerari exclusiu per descarregar i recollir viatgers de l'estació

Av. Josep Tarradellas

c. Numància

c.Provença

Estació

de Sants

Plaça Joan Peiró

Plaça dels Països Catalans

c. Tarragona

Av. Roma

Parc de l’Espanya Industrial

Noves direccions de circulació

Itinerari exclusiu per descarregar i recollir viatgers de l'estació

Plaça Joan Peiró

Parc de l’Espanya Industrial

Estació

de Sants

Plaça dels

Països Catalans

c. Numància

c. Tarragona

Av. Josep Tarradellas

c. Provença

Av. Roma

Noves direccions de circulació

Itinerari exclusiu per descarregar i

recollir viatgers de l'estació

Plaça Joan Peiró

Parc de l’Espanya Industrial

Estació

de Sants

Plaça dels

Països Catalans

c. Numància

c. Tarragona

Av. Josep Tarradellas

c. Provença

Av. Roma

Els cotxes que vinguin de Numància i Josep Tarradellas i girin a la dreta pel carrer Viriat ja no podran continuar cap al passeig de Sant Antoni, sinó que obligatòriament hauran de pujar pel carrer Dolors Batlle i Sunyer. En canvi, els vehicles que vinguin de Numància, Josep Tarradellas i avinguda Roma que vulguin continuar en sentit Llobregat pel passeig de Sant Antoni seran redirigits pel nou vial al cantó mar de l'estació. De la mateixa manera, el trànsit que provingui del passeig Sant Antoni i del carrer Vallespir en sentit Besòs també serà redirigit cap a aquesta nova calçada.

Els canvis també afectaran els recorreguts i les parades de diverses línies d'autobús. Les parades de les línies 27 i 78 passaran de la plaça dels Països Catalans a la plaça Joan Peiró (al cantó contrari de l'estació), on la línia V5 conservarà la seva parada actual. La línia H10 disposarà de parada a tots dos sentits del nou vial de la banda mar, i la línia 115 disposarà d'una parada en el sentit Besòs al nou vial. Les parades de la línia 109 també s'ajustaran per continuar mantenint una bona connectivitat amb l'estació de Sants.

Pel que fa als taxis, continuaran tenint el seu punt de parada i d'espera a la mateixa zona on el tenen ara –a la plaça Joan Peiró–, però veuran afectada la manera per arribar a aquest punt i marxar-ne, igual que la resta de vehicles.

Una nova entrada per al 2025?

L'objectiu final dels canvis que s'inicien aquest mes de juliol serà que, en un futur, el vial de la banda muntanya desaparegui i no hi puguin passar cotxes –però sí alguns busos que donin servei a l'estació de Sants–. En lloc seu, s'hi habilitarà un carril bici.

Per arribar fins a aquest punt, s'haurà de canviar la zona d'encotxament i desencotxament, que es traslladarà de la plaça dels Països Catalans al nou vial de la banda mar. Les obres per assolir aquesta nova fase de l'estació començaran el 2025, però encara no hi ha un calendari concret que permeti saber en quin moment l'edifici ja tindrà les quatre obertures que s'hi preveuen perquè hi hagi un accés per a cada façana de l'estació.

stats