Turisme
Societat Barcelona 25/11/2022

Colau desisteix d'obligar els turistes a caminar en un sol sentit en alguns carrers del centre

Els grups organitzats podran ser com a molt de 20 persones i estaran prohibits els megàfons

3 min
Grups de turistes a la plaça Sant Felip Neri durant la Setmana Santa a Barcelona

BarcelonaA les portes de l'estiu, i amb la previsió que el turisme tornés massivament, l'Ajuntament de Barcelona va anunciar mesures enfocades a evitar les aglomeracions a Ciutat Vella. La més destacada era la que volia limitar a 15 persones la composició dels grups que visitessin junts el centre de la ciutat i obligar-los també a circular en un únic sentit en determinats punts molt congestionats. Finalment, però, la mesura, que ha sortit publicada aquest divendres al Butlletí Oficial de la Província de Barcelona (BOPB), no s'aplicarà tal com s'havia anunciat: no hi haurà carrers de sentit únic i els grups podran ser de fins a 20 persones més el guia i no de 15. Així s'ha decidit després del període d'exposició pública i d'acceptar algunes de les al·legacions presentades pels afectats.

Per què? Segons el regidor de Ciutat Vella, Jordi Rabassa, perquè els guies veuen més compatible la xifra de 20 persones amb els grups que mouen en autocars i perquè s'ha considerat que fixar un sentit únic de circulació podia acabar “entorpint” més que no pas ajudant. L'objectiu, segons Rabassa, és ordenar la presència de turistes al centre i no afegir-hi més caos. I això porta ara a deixar en paper mullat el plànol de direccions úniques que es va presentar a l'estiu: no s'aplicarà.

Les noves normes per als grups guiats entraran en vigor a partir de l'1 de març i seran vigents durant sis mesos, els de la temporada més turística. Després es treballarà en un nou decret que es vol que ja sigui el definitiu.

El que sí que es manté tal com s'havia presentat és fixar un aforament màxim de grups en algunes places i carrers especialment sensibles. A la plaça de Sant Jaume i a la plaça Reial, per exemple, no hi podran coincidir més de vuit grups. En espais més petits, com la plaça de Sant Felip Neri, la limitació serà de dos grups. I a la plaça Lluís Millet, davant de la façana del Palau de la Música, només hi podrà haver un grup aturat. En total, es fixen restriccions d'aquest tipus en una dotzena d'espais, però es desisteix d'aplicar el mapa amb les 24 zones on es volia fixar un únic sentit de circulació.

El text manté la prohibició de fer servir megàfons per a les explicacions i demana que es prioritzin les audioguies per minimitzar la contaminació acústica.  Els guies que no facin cas de les noves restriccions s'exposaran a multes d'entre 1.500 i 3.000 euros (si hi ha reincidència), segons es va incloure ja en un decret, aprovat a l'estiu. El primer que caldrà, segons ha indicat el regidor de Ciutat Vella, és verificar el grau de compliment de la mesura entre els guies oficials, però també entre els free tours, que són aquells que s'improvisen a les places i no cobren una entrada, i que són "menys respectuosos amb la vida veïnal".

La mesura de limitar el nombre de persones que poden integrar els grups turístics a Barcelona va ser un dels cavalls de batalla del regidor d'ERC Miquel Puig, que la va portar al ple ara fa un any, amb la idea de fixar el topall en 15 (i no en 20). I la concreció de la mesura ha arribat precisament el dia en què Puig s'ha acomiadat del plenari després de ser nomenat secretari d'Afers Econòmics i Fons Europeus del Govern.

Els punts on es limitarà la presència de grups

  1. Plaça Sant Jaume: 8 grups
  2. Plaça Reial: 8 grups
  3. Plaça del Rei: 5 grups
  4. Fossar de les Moreres (situant-se a les vores): 3 grups
  5. Passeig del Born: 3 grups
  6. Façana de Santa Maria del Mar: 3 grups
  7. Plaça del Pi: 3 grups
  8. Plaça Sant Felip Neri: 2 grups
  9. Plaça Isidre Nonell: 2 grups
  10. Carrer de Salomó Ben Adret / Placeta Manuel Ribé i entorns: 2 grups
  11. Plaça de la Barceloneta: 1 grup
  12. Façana del Palau de la Música (plaça Lluís Millet): 1 grup
Barcelona aplana el camí per aplicar la prohibició de portar els gossos deslligats... aprovada el 2014

Barcelona ha fet un pas més, en el ple d'aquest divendres, per poder desplegar els canvis en l’ordenança de protecció i tinença d’animals aprovats el 2014 per multar qui passegés amb el gos deslligat. Llavors es va dictar una moratòria, que havia de durar 18 mesos, per preparar la ciutat.  El que s'ha fet ara és eliminar la necessitat de tenir un carnet de tinença cívica per poder entrar amb la mascota a les zones que s'habilitessin com a espais d'ús compartit on els gossos sí que podran estar deslligats en alguns horaris. El següent pas serà concretar la llista d'aquestes zones, que seran un centenar, segons la tinent d'alcaldia Laia Bonet, per garantir que un 95% de les famílies amb gos tenen un espai a menys de 10 minuts.


stats