Barcelona
Societat Barcelona 26/11/2021

El turisme esquerda el govern Colau- Collboni amb Maragall d’espectador

L'Ajuntament vol limitar a 15 persones els grups organitzats de visitants al centre de la ciutat

3 min
El plenari d'aquest mes de novembre

BarcelonaTotes les càmeres l'esperaven avui al ple i hi ha entrat amb el temps just per començar i sense cap intervenció prevista en l'ordre del dia. El cap de files d'ERC a Barcelona, Ernest Maragall, ha adoptat el rol de figurant en el primer ple municipal després de la tempesta del doble acord de pressupostos a Generalitat i Ajuntament que el va obligar a fer un gir de 180 graus: aprovar el que deia que no aprovaria. Avui no ha aprofitat l'altaveu del ple per refermar-se en l'argument que la dels pressupostos va ser una votació puntual i que no garanteix el seu suport a res més que això, com ha repetit des des la marxa enrere de dilluns. Després de la tensió política dels últims dies, el ple ha sigut una mena d'oasi amb tot just tres esments als pressupostos. I de passada. Tot, a l'espera de l'aprovació definitiva en la sessió del mes que ve.

Maragall ha guardat silenci però ERC sí que ha portat a discussió el punt calent del ple: el debat sobre el model turístic postpandèmia a Barcelona, sobre si cal o no tornar als 12 milions de visitants anuals. I el que ha evidenciat el text és la diferència de criteris entre els socis de govern: amb el PSC apel·lant a no decréixer, a posar el focus en el "turisme de qualitat" i instant a negociar una regulació per al lloguer d'habitacions que els comuns, partidaris de la prohibició, rebutgen. De fet, els de Colau ja van incloure en l'aprovació inicial del nou Pla Especial Urbanístic d’Allotjaments Turístics de Barcelona (més conegut com a PEUAT) la prohibició de llogar habitacions per períodes inferiors a un mes. Un punt que ara els socialistes volen reconsiderar de cara a l'aprovació definitiva. Demanen una regulació "restrictiva".

La divisió s'ha evidenciat quan Barcelona pel Canvi, com si fes una assistència de gol al PSC, ha demanat començar a regular el lloguer d'habitacions i els socialistes han donat suport al text, que s'ha aprovat amb el vot a favor de tots els grups menys Barcelona en Comú i ERC. "La barra lliure no és bona per a ningú", ha defensat la tinent d'alcaldia d'Urbanisme, Janet Sanz (BComú), que ha recordat que la ciutat ja disposa de 154.000 llits turístics. Una xifra "suficient".

El primer tinent d'alcaldia, Jaume Collboni (PSC), ha aprofitat la proposta sobre turisme d'ERC per intentar portar els republicans, que seran claus en el debat del PEUAT, cap al seu terreny i a oposar-se al decreixement. A banda de regular el lloguer d'habitacions, els socialistes volen canvis com obrir la porta a convertir edificis emblemàtics en hotels, com també plantejava l'organització empresarial Barcelona Global fa unes setmanes, o evitar que les reformes vagin lligades a reducció de llits. "Nosaltres estem en contra del decreixement i a favor de les llars compartides", ha volgut deixar clar Collboni, que ha donat per fet que el nou pla no inclourà res que condueixi al decreixement i que hi haurà una regulació especifica per a les llars compartides el 2022 o el 2023.

Grups de turistes

La demanda més concreta del text sobre turisme que portava ERC a debat és limitar a 15 persones més guia els grups de turistes que passegen pel centre, un punt que s'ha aprovat amb els vots favorables del govern municipal, però que Collboni ha volgut remarcar que és competència del Govern, que l'Ajuntament no pot establir criteris sobre activitats econòmiques a l'espai públic. I els republicans asseguren que ho pot fer a través d'ordenances. En qualsevol cas, el que ja ha aprovat avui l'Ajuntament és una declaració d'intencions per anar cap aquí, un objectiu que hauria de ser factible si es té en compte que la conselleria d'Empresa i Treball està ara en mans d'ERC.

Allargar la T-Jove i reformar l'ordenança de convivència: els apunts del ple
  • Atac als incompliments L'oposició en bloc ha donat suport a una reprovació a les formes del govern presentades per JxCat que acusa es de Colau de no complir amb els acords assolits en comissions i plenaris quan es plantegen des de l'oposició. El debat ha deixat una de les anècdotes de la sessió amb el regidor de Presidència, Jordi Marti, definit la líder de JxCat , Elsa Artadi, com una "Ayuso a la catalana" per la seva posició crítica.
  • Unanimitat pel civisme Tots els grups municipals han donat suport a una proposta del PP perquè govern municipal convoqui l'oposició, en un termini de sis mesos, per treballar en la reforma de l'ordenança de convivència.
  • Joves fins als 29 anys El govern municipal ha acceptat el prec d'ERC per instar l'Autoritat del Transports Metropolità (ATM) a allargar dels 25 anys fins als 29 l'edat dels usuaris de la T-Jove. El regidor de Joventut, Joan Ramon Riera, ha confiat,, però, que els republicans ja tingui negociat amb JxCat a Govern la possibilitat de fer aquest canvi i de disposar de la patida pressupostària necessària.
stats