Barcelona

Barcelona multarà a partir del 18 de desembre qui porti el gos deslligat

L'Ajuntament posa en marxa 109 nous espais d'ús compartit per afavorir l'esbarjo dels animals

2 min
Gossos al parc de l'Estació del Nord de Barcelona

BarcelonaA partir del 18 de desembre portar el gos deslligat pels carrers de Barcelona podrà comportar una multa. Fa vuit anys que l'Ajuntament va començar els tràmits per poder fer-ho, però no ha estat fins ara que el consistori ha considerat que ja té prou zones d'esbarjo per als animals per poder obligar els seus amos a dur-los lligats a la resta d'espais. En concret, la capital catalana compta amb fins a 225 espais de lleure per a gossos, dels quals pràcticament la meitat són les 109 zones d'ús compartit que l'Ajuntament ha regulat i que entraran en funcionament el mateix 18 de desembre.

Espais per a gossos deslligats en franges horàries

A diferència d'altres zones d'esbarjo de gossos com els pipicans, aquests nous espais –que l'Ajuntament ha començat a senyalitzar ja en les últimes setmanes– no són exclusius per als animals sinó que hi conviuran amb la resta d'usuaris. Per això, tal com ha explicat aquest dijous la tinent d'alcalde d'Urbanisme, Laia Bonet, a cada zona s'han establert uns horaris concrets en què els gossos hi podran anar deslligats. La resta d'hores, en canvi, caldrà lligar-los.

Fora d'aquests àmbits regulats –les 109 zones d'ús compartit i les 116 exclusives per a gossos–, qui porti la mascota sense corretja s'exposarà a una multa de 100 euros, que augmentarà a 300 euros si es considera que comporta una situació de perill. A banda, cal tenir en compte que les multes ja arriben fins a 600 si un gos va deslligat dins d'una zona infantil i que el que es castiga més és portar sense lligar els gossos de races considerades potencialment perilloses, que no poden anar mai deslligats ni sense morrió, la qual cosa pot arribar a comportar una multa de 2.400 euros.

Espais a tots els barris

L'Ajuntament calcula que amb els 225 espais de lleure per a gossos tothom tindrà la possibilitat de dur el seu animal a jugar al seu barri i aproximadament a uns 10 minuts de casa com a màxim. Amb els nous espais, la ciutat tindrà pràcticament 900.000 metres quadrats disponibles per a l'esbarjo de gossos, a més de l’espai de la platja de Llevant en temporada de bany. A finals del 2022 es calculava que a la ciutat hi havia prop de 180.000 gossos.

La llista d'espais, que es pot consultar a la web de l'Ajuntament, inclou espais com el passeig de Sant Joan i la plaça Tetuan; la plaça de la Vila de Gràcia i els seus entorns, i parcs com ara el de la Ciutadella, el de la Trinitat Vella o el de la Pegaso, entre molts d'altres. En alguns es podrà portar deslligat el gos des del matí fins a la nit i, d'altres, en canvi, funcionaran amb franges de matí, migdia o nit. Bonet ha afirmat que en les últimes setmanes el consistori ja ha començat a senyalitzar aquests espais i, ara com ara, n'hi ha una quarantena que ja tenen la informació amb els horaris.

stats