Drets dels animals

Ni lligar el gos a la porta d'un comerç ni deixar-lo al balcó: tot el que prohibeix des d'avui la llei de benestar animal

El curset i l'assegurança encara no seran obligatoris perquè falta desenvolupar el reglament que els reguli

3 min
Protesta contra l’ús de gossos en la caça.

MadridAra fa sis mesos, el Congrés va donar la llum verda definitiva a la llei de benestar animal i a la reforma del Codi Penal contra el maltractament animal. Des d'un inici, la llei de benestar animal va tenir un camí tortuós, sobretot arran de la polèmica sobre els gossos de caça. El ministeri de Drets Socials, autor de la norma, els havia inclòs en el mateix règim de protecció que la resta d'animals, però una esmena del PSOE pactada amb el PP i Vox els va acabar deixant fora. Els grups animalistes també van queixar-se que la llei havia deixat fora definitivament els toros, les curses de cavalls o els espectacles amb equins.

Aquest divendres, 29 de setembre, la mesura entra en vigor, però alguns dels aspectes encara no seran obligatoris, com ara l'assegurança o el curset, perquè falta el reglament que desenvolupi la norma. Aquestes són les novetats més importants que introdueix:

Què no podràs fer a casa?

Un dels grans punts que preveu el reglament és que els animals de companyia no podran estar sense supervisió més de tres dies consecutius, menys en el cas dels gossos, on el termini es redueix a un dia. A més, tampoc es permetrà que els gossos o els gats estiguin de manera sostinguda en patis tancats, terrasses o balcons.

Cap excrement en façanes o portes

Els propietaris d'animals domèstics també hauran d'adquirir nous hàbits a l'hora de treure la mascota a l'exterior. La llei preveu que s'haurà d'evitar que "els animals dipositin els excrements i l'orina en zones de pas com façanes, portes o entrades a establiments". També hauran de "retirar-los" o "netejar-los amb productes biodegradables".

Ni sol dins el cotxe ni lligat a fora dels comerços

Un altre punt a tenir en compte és que a partir d'ara tampoc es podran deixar dins de vehicles tancats ni lligats a les portes d'un comerç.

Sacrificis zero

A Catalunya, molts dels apartats que estableix la nova normativa ja s’aplicaven des de feia temps. És el cas de la prohibició de sacrificar animals si no és per motius sanitaris o eutanàsics; o el veto als animals salvatges als circs, on només es podran fer números amb animals domèstics com gossos, gats o conills.

Botigues d'animals sense gossos, gats ni fures

Un altre dels grans canvis és que ja no es permetrà vendre gats, gossos ni fures a les botigues d’animals; ni tampoc la seva exhibició i exposició al públic amb finalitats comercials. A més, només podran criar aquests animals domèstics els professionals registrats, i serà obligatori que els venguin amb el xip identificatiu incorporat. En el cas dels gats també hauran d’estar sempre esterilitzats. 

També s'ha incorporat l'esmena de Junts que proposava evitar que les persones sense llar puguin ser objecte de sancions discrecionals per viure amb animals al carrer. A més, les persones que tinguin espècies perilloses o classificades com a fauna silvestre amenaçada hauran d'informar les autoritats en un termini màxim de sis mesos des de l'entrada en vigor de la llei.

Fi a les baralles de galls

El nou marc normatiu preveu acabar amb la utilització d’animals en activitats i espectacles en què puguin acabar ferits o morts. Així, queden vetades les baralles de galls i el tir al colom –que consisteix en disparar a ocells que s’han alliberat després de criar-los en captivitat–. Pel que fa als zoos i delfinaris, la llei marca que es reconvertiran en centres de recuperació d’espècies autòctones.

Penes de fins a 36 mesos de presó

La nova llei preveu endurir les penes en els casos de maltractament animal. En el cas dels delictes més greus, les condemnes poden sumar fins a 24 mesos de presó si l’animal acaba morint o fins a 36 mesos si es dona més d’un agreujant. Tot i això, també es dona la possibilitat de substituir-les per una multa. En alguns casos les multes podran arribar fins als 200.000 euros.

L'esmena que s'havia aprovat al Senat per evitar que els animals víctimes de maltractament puguin tornar a mans dels qui els van fer mal un cop hagin complert les seves condemnes no ha quedat incorporada al text pel posterior no d'ERC al conjunt de la norma.

Un màxim de 5 animals domèstics

També es limitarà el nombre d'animals domèstics que un pot tenir. El veí amant dels gats ara només en podrà tenir un màxim de cinc, llevat que disposi d'una autorització dels serveis municipals.

¿Els propietaris hauran de fer un curs?

Tot i que s'ha parlat molt que a partir d'ara serà obligatori que els gossos tinguin una cobertura de responsabilitat civil i que els propietaris hauran de fer un curs de formació, això, de moment, no serà així. El motiu? Encara no s'ha aprovat el reglament que ha de regular l'assegurança i el curs de tinença de gossos. Així, la llei s'implementarà, en un inici, a mig gas.

stats