Aprovada de forma definitiva la llei del benestar animal
La norma deixa fora els gossos de caça i endureix les penes als maltractadors

MadridEl Congrés ha donat la llum verda definitiva a la llei de benestar animal i a la reforma del Codi Penal contra el maltractament animal. Les dues normes van ser aprovades a principis de febrer, però han tornat a la cambra baixa perquè el Senat va incorporar-hi algunes esmenes. La majoria eren de caràcter tècnic i han quedat afegides al text, excepte les del Codi Penal, perquè ERC ha canviat el sentit del seu vot respecte a la primera votació al Congrés i aquesta vegada ha votat en contra de la reforma. En aquest sentit, la llei ha rebut els mateixos suports ajustats que fa un mes, excepte el dels republicans, que al Senat ja no va avalar-la perquè no s'hi havien incorporat els canvis que demanaven.
La llei de benestar animal ha tingut un camí tortuós, sobretot arran de la polèmica sobre els gossos de caça. El ministeri de Drets Socials, autor de la norma, els havia inclòs en el mateix règim de protecció que la resta d'animals, però una esmena del PSOE pactada amb el PP i Vox els va acabar deixant fora. Els grups animalistes també s'havien queixat que la llei també havia deixat fora definitivament els toros, les curses de cavalls o els espectacles amb equins.
Aquests són els principals punts de la llei:
Penes i multes més dures
La nova llei preveu endurir les penes en els casos de maltractament animal. Ho regula la reforma del Codi Penal que s'ha validat tal com havia quedat redactada quan va ser aprovada per la cambra baixa a principis de febrer (sense els canvis del Senat). En el cas dels delictes més greus, les condemnes poden sumar fins a 24 mesos de presó si l’animal acaba morint o fins a 36 mesos si es dona més d’un agreujant. Tot i això, també es dona la possibilitat de substituir-les per una multa. En alguns casos les multes podran arribar fins als 200.000 euros.
L'esmena que s'havia aprovat al Senat per evitar que els animals víctimes de maltractament puguin tornar a mans dels qui els van fer mal un cop hagin complert les seves condemnes no ha quedat incorporada al text pel no d'ERC al conjunt de la norma.
Sacrificis zero
A Catalunya, molts dels apartats que estableix la nova normativa ja s’aplicaven des de feia temps. És el cas de la prohibició de sacrificar animals si no és per motius sanitaris o eutanàsics; o el veto als animals salvatges als circs, on només es podran fer números amb animals domèstics com gossos, gats o conills.
Sense gossos ni gats a les botigues
Un altre dels grans canvis és que ja no es permetrà vendre gats, gossos ni fures a les botigues d’animals; ni tampoc la seva exhibició i exposició al públic amb finalitats comercials. A més, només podran criar aquests animals domèstics els professionals registrats, i serà obligatori que els venguin amb el xip identificatiu incorporat. En el cas dels gats també hauran d’estar sempre esterilitzats.
També s'ha incorporat l'esmena de Junts que proposava evitar que les persones sense llar puguin ser objecte de sancions discrecionals per viure amb animals al carrer. A més, les persones que tinguin espècies perilloses o classificades com a fauna silvestre amenaçada hauran d'informar les autoritats en un termini màxim de sis mesos des de l'entrada en vigor de la llei.
Fi a les baralles de galls
El nou marc normatiu preveu acabar amb la utilització d’animals en activitats i espectacles en què puguin acabar ferits o morts. Així, queden vetades les baralles de galls i el tir al colom –que consisteix a disparar a ocells que s’han alliberat després de criar-los en captivitat–. Pel que fa als zoos i delfinaris, la llei marca que es reconvertiran en centres de recuperació d’espècies autòctones.