Habitatge
Societat Barcelona 03/11/2022

Barcelona pacta amb la Sareb frenar desnonaments i oferir 68 lloguers socials

El compromís és arribar a regularitzar la situació de 300 famílies que viuen en precari en pisos del 'banc dolent'

3 min
L’Ajuntament exigeix a la Sareb lloguer social per a 250 famílies

BarcelonaDesprés de mesos de converses amb els nous responsables de la cartera de pisos de la Sareb, Barcelona ha anunciat avui un acord "molt rellevant" per a les famílies que viuen amenaçades de perdre casa seva perquè no poden pagar. L'Ajuntament assegura haver aconseguit el compromís perquè el banc dolent, que gestiona l'Estat amb la participació de fons privats com Blackstone i KKR, compleixi de forma "escrupulosa" el que preveu la llei catalana antidesnonaments i, per tant, no expulsi cap família que estigui en situació de vulnerabilitat. La condició de vulnerable es reconeixerà tant si consta per escrit en algun document que ho acredita com si l'Ajuntament certifica que una llar ho és.

La segona part del pacte amb la Sareb és oferir lloguers socials a famílies que vivien sense contracte en alguns dels pisos de la Sareb a la ciutat, sigui perquè els havien ocupat, perquè vivien enganyades pensant que pagaven un lloguer que no era legal o perquè ja estaven amenaçades de desnonament. En un primer paquet, s'ha pactat que es concedirà un lloguer a mida dels ingressos a 68 famílies (123 adults i 93 menors). I, segons ha remarcat la regidora d'Habitatge, Lucía Martín, el càlcul municipal és que la mesura arribi a beneficiar més endavant un miler de persones (prop de 300 famílies), de les quals pràcticament el 50% són menors d'edat.

"És un acord ampli per a 300 famílies que ja no hauran de patir per l'amenaça de desnonament", ha remarcat la regidora, que ha afegit que, a més, la mesura està vinculada a altres accions positives per a la ciutat, com reduir la llista d'espera a la mesa d'emergència d'habitatge perquè s'allotjarà persones vulnerables en pisos no municipals. O comportar una baixada de les ocupacions, tot i que la regidora ha insistit que les dades diuen que les ocupacions han baixat un 17% a la ciutat entre el 2019 i el tercer trimestre d'aquest 2022. "No hi haurà tants pisos buits ni tantes famílies desesperades esperant una ordre de desnonament", ha exposat.

Segons l'Ajuntament, aquest acord ha de permetre garantir que més de la meitat dels 824 pisos en mans de la Sareb que hi ha a la ciutat estiguin oferint un contracte de lloguer social als seus inquilins. Un primer acord, segellat el 2015, ja fixava la cessió de 200 pisos a l'Ajuntament per atendre situacions d'emergència habitacional i d'aquests ja se n'han cedit 150 i es confia rebre a curt termini els 50 pendents. En queden, per tant, uns 300, dels quals una seixantena consten com a buits.

Lloguers d'entre 50 i 250 euros

Les famílies que regularitzin la seva situació amb aquest nou acord pagaran lloguers que, en funció dels seus ingressos, aniran dels 50 als 250 euros mensuals (entre el 12% i el 30% dels seus ingressos) i això també ha de servir, segons el govern municipal, per poder reduir la inversió pública que es fa per pagar allotjaments d'emergència: si el 2015 l'Ajuntament hi destinava 3,5 milions d'euros, ara la xifra s'ha multiplicat per set: uns 25 milions d'euros el 2022. Segons Martín, tancar aquest últim acord amb la Sareb ha sigut una mica més senzill, tot i que ho ha definit com a “enrevessat”, després que l'Estat s'hagi convertit en soci majoritari de l'entitat.

"És el primer gran tenidor que assumeix la literalitat de la llei d'emergència habitacional 24/2015 i que fins i tot va més enllà atenent famílies que no estarien cobertes", ha assegurat la regidora d'Habitatge. Ha recordat que la llei catalana per fer front als desnonaments està amenaçada al Constitucional, i ha insistit que "és imprescindible" que la llei estatal d'habitatge la reforci i fixi obligacions per als grans tenidors.

Els impulsors de la llei catalana antidesnonaments han reclamat a la Sareb, en un comunicat, que estengui els lloguers socials a tots els casos emparats per la norma. Consideren una "anomalia inadmissible" que una entitat pública "incompleixi" la llei catalana amenaçant amb desnonaments. Tot i l'acord que ha presentat aquest dijous l'Ajuntament de Barcelona, defensen que encara queda molt per fer i per això han de continuar reclamant que la Sareb cedeixi el seu patrimoni immobiliari a les comunitats autònomes i els ajuntaments per ampliar el parc públic d'habitatge.

stats