Societat 16/12/2015

La Sareb cedeix 200 pisos a l'Ajuntament de Barcelona per cobrir emergències socials

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, també ha anunciat un pacte amb Bankia per la compra de tres pisos que es destinaran a lloguer social

Martí Gelabert
3 min
L’edifici buit de la Sareb, el banc dolent, ocupat per la PAH, al districte de Sants de Barcelona.
mapa pisos

L'Ajuntament de Barcelona i la Sareb han signat aquest dimecres un acord per la cessió de 200 pisos que es destinaran a atendre emergències socials. L'alcaldessa de la ciutat, Ada Colau, ha anunciat que el conveni de cessió tindrà una vigència de vuit anys. La meitat dels pisos estan ocupats per famílies en situació vulnerable, i ara l'Ajuntament estudiarà la situació de cadascuna d'elles per avaluar la possibilitat de regularitzar-les amb lloguers socials. La resta són pisos buits.

La signatura del conveni ha suposat que la Sareb cedeixi de manera immediata un total de 50 pisos. Durant el primer trimestre del 2016 s'aniran cedint la resta de pisos, en blocs de 50 cada mes. En concret, durant els mesos de gener i febrer se cediran els 100 pisos que estan ocupats, mentre que al març es produirà la cessió dels 50 pisos buits restants. El regidor d'Habitatge, Josep Maria Montaner, ha anunciat que dels 562 pisos dels quals disposa la Sareb se n'havien requerit en les negociacions 300, però que finalment se n'han pogut firmar 200.

L'Ajuntament pagarà una contraprestació econòmica mensual a la Sareb per cada habitatge cedit. Pel que fa als habitatges buits, el consistori abonarà 125 euros al mes i una carència de tres mesos. En el cas dels habitatges ocupats, es pagaran 75 euros mensuals i una carència de sis mesos. A més a més, el consistori es disposa a pagar la meitat de les despeses corresponents a l'adequació dels habitatges, fins a un màxim de 7.000 euros. Es tracta del primer conveni que la Sareb signa amb un ajuntament. Pel que fa als usuaris, pagaran a l'Ajuntament segons la renda i com estableix la llei en aquests casos.

D'aquests 50 primers pisos dels quals l'Ajuntament ja tindrà les claus aquest dijous i que, tant aviat com sigui possible, destinarà les persones que es troben en situació d'emergència social, un total de 16 se situen a Nou Barris, 12 a Sant Andreu, 10 a Horta-Guinardó, 5 a Sants-Montjuïc, 4 a Sant Martí i 3 a Ciutat Vella.

Colau ha anunciat també que l'Ajuntament signarà aquest dijous la compra de tres pisos a Bankia per un preu inferior al del mercat. Concretament, el consistori abonarà 55.000 euros a l'entitat per cada pis. L'Ajuntament està negociant amb l'entitat per comprar un total de 20 pisos. Colau ha explicat que el govern municipal espera anunciar properament nous acords amb altres entitats, ja que s'han estat duent a terme converses en aquest sentit.

En relació amb les 12 sancions tramitades per l'Ajuntament als grans tenidors d'habitatges –set de les quals anaven dirigides a la Sareb–, l'Ajuntament ha anunciat que es mantenen en tràmit, tot i la signatura d'aquest conveni. Això sí, no es posaran més sancions a la Sareb si no incompleixen la llei 24/2015 de mesures urgents per afrontar l'emergència habitacional. "La nostra vocació no és sancionadora, és firmar convenis", ha declarat Colau. Dels set pisos pels quals es va obrir sanció, tres estan inclosos en aquests 200 que ha cedit la Sareb a l'Ajuntament.

La cessió d'habitatges buits dels grans tenidors cap a l'Ajuntament és un dels objectius que ha anat perseguint el govern de Colau des de la seva entrada al consistori. Durant els quatre primers mesos, segons Colau, "va haver-hi una voluntat de col·laboració, però no resultats". Per això mateix, aquest octubre l'alcaldessa va exigir a la Sareb la cessió de 400 pisos "a les bones o per llei". "Avui podem dir que ha estat per les bones", ha declarat l'alcaldessa, que s'ha mostrat "contenta", però no ha volgut donar-se per satisfeta. En total, la xifra d'habitatges buits en mans d'entitats bancàries s'eleva fins a 2.591.

Aquest acord arriba després de les queixes de moviments veïnals com la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH). La PAH va criticar que Colau no hagués aplicat la llei d'emergència habitacional.

stats