Urbanisme
Societat Barcelona 30/11/2022

Barcelona rejovenirà les seves escales mecàniques per evitar els continus 'fora de servei'

L'any que ve s'hauran renovat totes les que ja tenen més de vint anys, incloent-n'hi de polèmiques com les de la Baixada de la Glòria

4 min
Escales mecàniques al barri de la Marina

BarcelonaEls veïns del barri de Vallcarca de Barcelona són alguns dels que tenen més clara la importància de les escales mecàniques al carrer per connectar llocs amb diferències d'alçada pronunciada, com les que uneixen l'avinguda de Vallcarca i el Coll del Portell, camí del Parc Güell, a través de la Baixada de la Glòria. El problema és que aquestes escales, que són les més antigues de la ciutat, s'espatllen sovint i com que no és fàcil trobar les peces de recanvi hi ha alguns dels set trams que acaben passant llargues temporades fora de servei. Com el de més amunt de tots set, que no funciona des de fa cinc anys. O el primer de tots, fora de servei des d'abans de la pandèmia, com lamenta Elba Lobo, que té una perruqueria al carrer de la Mare de Déu del Coll i es troba que molts clients no poden arribar-hi. "Aquí hi viu molta gent gran, i sense escales no poden baixar a comprar o venir a la perruqueria, els deixa desconnectats", lamenta.

Els veïns afectats, que ja s'han organitzat en plataforma i han sortit al carrer per exigir solucions, demanen que més enllà de renovar les escales, que és un compromís que ja tenen segellat per l'Ajuntament, s'aprofiti l'ocasió per fer que les escales siguin de pujada i de baixada, perquè les persones puguin anar i venir de casa. "No pot ser que facis tot un projecte de renovació i mantinguis per sempre més que si vols baixar des de dalt de tot hagis de baixar prop de 300 graons per salvar una alçada d'uns 21 pisos. Sense escales mecàniques, la gent gran deixa de ser autònoma", lamenta una portaveu de la plataforma. I això últim no queda recollit, per ara, en el pla d'actuació que ha presentat aquest dimarts el consistori per renovar i afegir escales mecàniques als barris de muntanya, que sí que fixa que algunes de les escales noves seran reversibles: amb un botó es podrà canviar si pugen o baixen. Ja ho són, de fet, el 20% de les que hi ha a la ciutat.

Un dels objectius fonamentals del pla serà renovar totes les que tinguin més de 20 anys i que, per tant, ja han patit durant temps els efectes de la meteorologia i del vandalisme. S'actuarà per rejovenir, segons ha detallat la tinent d'alcaldia d'Urbanisme, Janet Sanz, 22 escales, de les quals només una no supera els 20 anys: "L'objectiu és garantir que la gent es pot moure a peu als barris de muntanya". Aquest paquet d'obres, que hauria d'estar enllestit el 2023, sí que inclou les escales de la Baixada de la Glòria, on de fet els treballs seran més llargs perquè s'aprofitarà per urbanitzar tot el carrer. Però aquestes no seran unes de les 15 que es faran reversibles. En el que va de mandat ja s'ha actuat sobre tres escales per afegir-hi els dos sentits, i amb les noves s'arribarà a les 18.

En el cas de la Baixada de la Glòria, que té molt de trànsit de gent en direcció al Parc Güell, els veïns reclamaven que es doblessin les escales per fer-ne una en cada direcció, però per ara no s'ha acordat un projecte que ho inclogui. Els afectats s'han de trobar el mes que ve amb el regidor de Gràcia per seguir-ne parlant. "La voluntat política és que els contractes siguin cada cop millors", ha defensat Sanz en roda de premsa. I des de la plataforma asseguren que la mateixa alcaldessa, Ada Colau, els ha garantit que si és possible es farà, que no és una qüestió de voluntat política ni de pressupost, sinó tècnica.

Montjuïc, més tard

El calendari també serà més dilatat en un altre dels punts que generen queixes per les continuades interrupcions de servei de les escales mecàniques: la muntanya de Montjuïc. En aquest cas, però, les escales depenen de l'empresa pública Barcelona: Serveis Municipals, que ja ha anunciat que renovarà les 22 escales, però la pressió és que tots els treballs, que compten amb un pressupost de 5 milions d'euros, estiguin acabats el 2026 i, per tant, ja en el següent mandat.

La part que depèn directament de l'Ajuntament suposa una inversió de 25,8 milions d'euros, 4,9 dels quals provenen de fons europeus. El pla preveu afegir 9 escales mecàniques noves (dues de les quals a la zona de les Glòries per facilitar la connexió entre el parc i el metro) i 5 ascensors, que si se sumen als que ja s'han incorporat els últims tres anys suposen un guany de 20 escales i 10 ascensors en el que va de mandat. Un increment d'un 23%. L'Ajuntament destaca que quan tot estigui en funcionament s'espera que es facin més de 10 milions d'usos anuals d'escales i ascensors.

Mobilitat als barris de muntanya
Actuacions a les escales mecàniques i ascensors

Noves escales i ascensors

En marxa

  • 5 escales mecàniques: carrer de les Agudes - avinguda Rasos de Peguera, al districte de Nou Barris.
  • 2 ascensors verticals: interiors del barri de Canyelles, al districte de Nou Barris.
  • 2 ascensors verticals: Can Peguera (carrer Vila-seca i carrer Beret), al districte de Nou Barris.  

El 2023

  • 2 escales mecàniques: Canòpia, Parc de les Glòries, al districte de Sant Martí.
  • 2 escales mecàniques: passeig de la Font de la Mulassa, al districte d’Horta-Guinardó.
  • 1 ascensor vertical: carrer del Torrent de Can Mariner, al districte d’Horta-Guinardó

Renovacions

  •  2 escales mecàniques: avinguda Rasos de Peguera - Mercat, al districte de Nou Barris.
  • 6 escales mecàniques: avinguda Rasos de Peguera - Zona Esportiva, al districte de Nou Barris.
  • 3 escales mecàniques: carrer de l’Alguer, al districte d’Horta-Guinardó.
  • 7 escales mecàniques: Baixada de la Glòria, al districte de Gràcia.
  • 2 escales mecàniques: carrer d’Aiguablava i Via Favència, al districte de Nou Barris.
  • 2 escales mecàniques: avinguda d’Arturo Mundet amb passeig de la Vall d’Hebron, al districte d’Horta-Guinardó.

Noves escales reversibles

  • 3 escales mecàniques: carrer de Claudi Sabadell, al districte de Sarrià-Sant Gervasi.
  • 2 escales mecàniques: carrer del Gòlgota, al districte de Gràcia.
  • 2 escales mecàniques: carrer de Sant Dalmir, al districte d’Horta-Guinardó.
  • 2 escales mecàniques: carrer dels Agudells, al districte d’Horta-Guinardó.
  • 2 escales mecàniques: carrer de la Manxa, al districte d’Horta-Guinardó.
  • 3 escales mecàniques: carrer de José Millán González, al districte d’Horta-Guinardó.
  • 1 escala mecànica: carrer de Santa Gemma, al districte d’Horta-Guinardó.
stats