Animals de companyia
Societat Barcelona 13/03/2023

Barcelona tindrà un cementiri municipal per a mascotes

L'Ajuntament posarà en marxa el servei, que inclourà la incineració, a finals del 2024 a Collserola

2 min
Simulació de com serà el nou espai per a mascotes al Cementiri de Collserola

BarcelonaBarcelona és, cada cop més, una ciutat de gossos. Ja n'hi ha més de 180.000 (174.316 d'identificats amb xip, segons les dades del Col·legi de Veterinaris), i això suposa més cans que infants de fins a 12 anys i vol dir que quasi la meitat de les famílies conviuen amb una mascota. Ara l'Ajuntament ha anunciat que vol ser pioner en la posada en marxa d'un servei de cremació d’animals de companyia i de cementiri per a la inhumació de les cendres. Un servei que preveu poder oferir d'aquí 18 mesos, a finals del 2024, perquè abans de posar-lo en marxa cal construir un forn específic. La idea és ubicar-lo, d'entrada, al cementiri de Collserola, però no es descarta que en un futur també es puguin oferir aquests serveis al de Montjuïc, segons ha explicat aquest dilluns el president de Cementiris de Barcelona, Eloi Badia, que ha informat que es busca cobrir un buit perquè actualment aquest servei només l'ofereixen empreses privades.

L'Ajuntament, que assegura que és "pioner" a l'Estat en la posada en marxa d'aquest servei, fa el pas després d'haver detectat que és una necessitat del mercat. El preu de partida d'un servei d'incineració d'aquest tipus serà de 200 euros. El preu s'encarirà en 50 euros si es vol deixar l'urna en un columbari o escampar les cendres als llocs habilitats. S'estima que es podran fer uns 7.000 serveis de cremació d’animals de companyia anuals durant els primers anys de funcionament. La inversió municipal per posar en marxa la nova instal·lació serà d'uns 1,1 milions d'euros, tot i que Badia ha detallat que la xifra concreta no estarà enllestida fins a tenir l'expedient d'iniciativa econòmica i posar ja tot el projecte "negre sobre blanc".

L’objectiu del projecte, segons el govern municipal, és oferir un "servei públic respectuós amb la dignitat de l’animal i amb el dol dels seus tenidors". Un cop feta la incineració de l’animal, s’oferirà la possibilitat de lliurar les cendres als seus propietaris o dipositar-les en el cementiri de cendres per a animals de companyia. També es podrà accedir a espais per fer el comiat de la mascota. El projecte ja formava part del pla estratègic de Cementiris de Barcelona, com es va informar el 2021, però no s'ha concretat fins a les acaballes del mandat.

stats