Barcelona
Societat Barcelona 21/09/2022

Colau defensa el preu de la grua: "El cotxe ha de seguir les normes"

L'alcaldessa diu que també cal "disciplinar" els patinets: "No poden anar per la vorera i punt"

ARA
3 min
Una grua municipal de Barcelona s'emporta el cotxe

BarcelonaL'últim debat ciutadà a Barcelona l'ha obert el diagnòstic de l'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU), que situa la capital catalana com la segona ciutat de l'Estat on la tarifa de la grua que retira els vehicles mal aparcats és més cara: encapçala el rànquing Saragossa, on la tarifa arriba als 205,35 euros, i al segon lloc ja hi ha Barcelona, amb 198 euros per un servei que inclou la retirada amb la grua i la custòdia del vehicle durant 25 hores. Preguntada per aquest servei municipal, l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha defensat avui la tarifa "no per un afany recaptatori, sinó disciplinari". "No estem en contra del cotxe, però ha de seguir les normes", ha dit en una entrevista a TV3, on també ha explicat que es prioritza que el cost que suposa la retirada de vehicles l'assumeixi el conductor infractor i no el conjunt de la ciutadania amb altres impostos. L'alcaldessa ha apuntat que en una ciutat tan densa com Barcelona cal ser "molt curós" amb cada ocupació que es fa de l'espai públic i que, per això, el preu de la grua busca "disciplinar".

I ha fet servir el mateix terme, disciplinar, per referir-se al que creu que cal fer amb els patinets elèctrics, que són cada cop més habituals als carrers de la ciutat, després que un estudi del RACC apuntés ahir que sis de cada deu usuaris d'aquest vehicle circulen més de pressa del que està permès per Barcelona, el triple que fa un any. Segons el segon baròmetre de mobilitat en vehicles de mobilitat personal (VMP) del RACC, la majoria de conductors de patinets admeten conductes de risc: no només van a més velocitat, sinó que el 75% circulen a vegades per la vorera o contra direcció per anar més de pressa i no fan servir llum a la nit (tot i que és obligatori). "No es pot anar amb patinet per la vorera i punt, això posa en perill els vianants", ha dit Colau, que ha assegurat que la Guàrdia Urbana ha interposat 16.000 sancions per mal ús del patinet des del gener del 2022. "Estem actuant, i tindran sanció si circulen per la vorera", ha assegurat.

En la mateixa entrevista, l'alcaldessa s'ha referit a les dues problemàtiques que més preocupen a la ciutadania: inseguretat i neteja. Pel que fa a la primera, ha confiat que la reforma legislativa per endurir la persecució dels furts, que és el delicte més habitual a la ciutat, ajudi en la lluita contra els multireincidents: "S'ha modificat el Codi Penal, i això s'ha de començar a notar: abans la policia actuava, però els detinguts entraven i sortien del jutjat. Ara ja no serà igual: si tenen diversos antecedents poden entrar a presó". També ha defensat que s'han incorporat nous agents a la Guàrdia Urbana (238, ahir) i que el cos ja supera els 3.300 efectius, i que ha "millorat" la coordinació amb Mossos d'Esquadra. Sobre la problemàtica de la droga al Raval i el retorn dels narcopisos, Colau ha atribuït la situació a una problemàtica de tràfic de droga que, ha dit, afecta tot l'arc mediterrani. "No vull que n'hi hagi, hem estat molt proactius per tancar-los", ha dit sobre els narcopisos.

Pel que fa a la neteja, entén que hi hagi queixes veïnals i les ha atribuït als desajustaments puntuals que pot haver-hi hagut en l'entrada en funcionament de la nova contracta de la neteja i al retorn del turisme a Ciutat Vella. "Hi ha situacions concretes, no una problemàtica generalitzada", ha defensat.

Missatge a ERC per la regulació dels creuers

L'alcaldessa també s'ha dirigit a ERC per preguntar si comparteix l'objectiu de limitar els creuers: "Diria que Junts no els vol regular, però no em queda gaire clar què vol ERC", ha dit, després de remarcar que encara la reunió acordada entre Govern i Ajuntament per analitzar i consensuar els passos a adoptar. Ha defensat que l'Ajuntament espera la resposta de la Generalitat: "No sabem què volen".

L'alcalde de Kíiv a Barcelona per la Mercè: "Aprofitarem la festa per reivindicar la pau"

Colau ha explicat que la ciutat rebrà aquest dissabte la visita de l'alcalde de Kíiv, Vitali Klitxkó, coincidint amb les Festes de la Mercè i tenint en compte que la capital ucraïnesa serà la ciutat convidada a l'edició de la festa del 2023. Segons ha exposat, l'alcalde de Roma, que és la ciutat convidada a les Festes de la Mercè d'aquest any, no podrà venir perquè diumenge se celebren les eleccions a Itàlia, però sí que ho farà el de Kíiv, que assistirà a la diada castellera a la plaça de Sant Jaume. "Aprofitarem la festa per reivindicar la pau i donar suport a Ucraïna", ha dit Colau, que ja va mantenir una trobada telemàtica amb Klitxkó el mes de març passat.

stats