Barcelona
Societat Barcelona 22/02/2022

Colau encara no desencalla el futur de l'Hotel Juan Carlos I

L'Ajuntament havia anunciat per a l'any passat la convocatòria d'un concurs públic per allargar l'ús hoteler de l'edifici

3 min
Façana de l’Hotel Juan Carlos I, que esta tancat

Les dues parts en discòrdia confirmen que el pla anunciat tira endavant, però, fins ara, no hi ha concrecions en la convocatòria del doble concurs públic previst per allargar l'ús hoteler de l'immens Hotel Fairmont Rey Juan Carlos I, a l’avinguda Diagonal de Barcelona, que ara està tancat -amb els treballadors en ERTO- i arrossega un deute milionari. Es tracta d'un dels hotels del luxe que es van construir en terrenys destinats a equipaments públics abans dels Jocs Olímpics, quan l’oferta a Barcelona era pobra. L’anomenat Pla d’Hotels, impulsat per l'alcalde Maragall, preveia una cessió del dret a superfície durant 50 anys per fer nous hotels i, un cop passés aquest termini, l'Ajuntament recuperava els espais, tant els solars com els edificis. Les concessions vencien el 2040, però el govern municipal ja va anunciar a l'estiu un pla per donar estabilitat al projecte hoteler del Juan Carlos I més enllà d'aquella data i facilitar així operacions de compra que no deixessin l'edifici abandonat durant anys. Una decisió que ERC vol debatre en el ple d'aquest divendres per exigir transparència al govern municipal amb els números i el benefici que n'obté la ciutat.

El que es preveia era avançar el final de la concessió i treure a concurs els 19 anys d'explotació que encara tenia l'actual propietat, el grup Barcelona Project’s, i afegir-hi una segona concessió a 50 anys que garantís l'activitat hotelera a l'edifici fins al 2090. La condició era que els dos lots se'ls adjudiqués la mateixa empresa. És a dir, qui guanyava es quedava amb 69 anys de dret d'explotació. La comissió de govern va donar llum verda al pla el mes de juliol amb la idea d'enllestir el plec de condicions i poder convocar els concursos a la tardor. La negociació, però, no ha sigut tan plàcida com es preveia. A hores d'ara, els plecs encara no estan definits i el concurs no té data. El govern municipal defensa, amb tot, que "la negociació continua oberta" i que la voluntat és desplegar el pla tal com es va explicar a l'estiu.

Fins ara no ha transcendit quin serà el cànon que cobrarà l'Ajuntament per a l'activitat dels 50 anys de la nova concessió, tot i que el tinent d'alcaldia Jordi Martí –que va ser nomenat responsable de la negociació– assegurava a l'estiu en declaracions a aquest diari que seran "desenes de milions d'euros". Tampoc s'ha definit encara quina quantitat ingressarà l'actual propietat per renunciar als anys que encara tenia d'activitat. El que sí que es volia garantir era el manteniment dels més de 400 llocs de treball que depenen de l'hotel i el pes del Juan Carlos I en el turisme de congressos a Barcelona.

ERC reclama transparència

El grup municipal d'ERC portarà la situació de l'hotel al ple d'aquest divendres, on recelarà de la voluntat d'allargar 50 anys més l'ús privat de l'espai tenint en compte les necessitats d'equipaments i habitatge de la ciutat. Els republicans demanaran al govern un estudi econòmic de l'impacte que podrà tenir l'allargament de la concessió i la garantia que la generació de la plusvàlua amb l'operació no provocarà un enriquiment "injust" de la propietat. "Han de justificar el benefici públic de fer aquest plec, tenint en compte que el 2040 l'Ajuntament recuperaria el solar lliure de deutes", defensa el portaveu d'ERC al consistori, Jordi Coronas.

Quan es va anunciar l'acord per allargar-hi l'ús hoteler, l'Hotel Juan Carlos I estava a la venda per un preu simbòlic d’un euro, però amb un deute de més de 80 milions. Barcelona Project’s, que és la societat immobiliària del príncep saudita Turki ben Nasser, negociava el traspàs d'aquest gran hotel al grup nord-americà Apollo Global Management, però l'operació estava bloquejada per la incertesa sobre què passaria el 2040.

stats