Barcelona
Societat Barcelona 15/02/2023

El jutge farà declarar Colau a les portes de la campanya

L'alcaldessa compareixerà com a investigada per les multes imposades al fons Vauras, propietari del Bloc Llavors

3 min
Ada Colau ha comparegut avui amb el regidor de Sants-Montjuïc, Marc Serra; i la regidora d'Habitatge, Lucía Martín

BarcelonaL'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, es plantarà a la campanya electoral amb una segona causa judicial oberta. Després que, al novembre, l'Audiència de Barcelona decidís reobrir la causa per les subvencions atorgades a entitats socials, avui s'ha confirmat que Colau també haurà de declarar per les sancions que el seu equip va imposar a la propietat del conegut com a Bloc Llavors, al Poble-sec, per no oferir lloguers socials a inquilins vulnerables com preveia la llei catalana. El fons voltor propietari de l'edifici, Vauras, es va querellar contra Colau i també contra el regidor de Sants-Montjuïc, Marc Serra, i la regidora d'Habitatge, Lucía Martín, i l'Audiència de Barcelona considera que cal investigar si els representants municipals haurien pressionat el fons paralitzant-li llicències d'obres per aconseguir que cedís habitatges socials a les famílies que ocupaven la finca. Els quatre representants municipals hauran d'anar a declarar entre els dies 10 de març, que és quan s'ha citat Serra, Martín i Alcalá, i el 13, que és quan haurà de declarar l'alcaldessa.

"Hi anirem molt tranquils", ha assegurat Colau, que ha recordat que, el novembre del 2020, la querella va ser inadmesa a tràmit i que la jutge i la Fiscalia no hi van veure "cap tipus d'indici de delicte a investigar". Però Vauras va recórrer aquella decisió i, a l'abril de l'any passat, l'Audiència de Barcelona va decidir reobrir la causa. La querella acusava l'alcaldessa i els regidors dels delictes de coaccions, prevaricació, extorsions, revelació de secrets, suborns, tràfic d'influències, negociacions prohibides a funcionaris i usurpació de funcions, però el tribunal cenyeix la investigació a prevaricació, malversació i coaccions.

Colau ha posat aquesta causa en el mateix sac de les més de deu que ja s'han arxivat contra l'acció de govern. "Si els grans poders econòmics creuen que ens intimidaran amb aquestes querelles, que sàpiguen que aconsegueixen el contrari", ha defensat. I ha afegit que el que va fer la propietat del Bloc Llavors és una pràctica habitual a la ciutat amb fons que compren blocs sencers, els rehabiliten i n'expulsen els veïns. "És una mala praxi sistemàtica", ha denunciat.

El regidor de Sants-Montjuïc, Marc Serra, que és també qui s'ocupa de totes les causes judicials, ha remarcat que en aquest cas la querella també assenyala l'alcaldessa, tot i que Colau no va prendre part en el procés ni va firmar cap document. "És una autoria impossible", ha afirmat. I la regidora d'Habitatge ha remarcat que en el moment en què es va sancionar Vauras era vigent la llei catalana 24/2015 que obligava a oferir lloguers socials als vulnerables. Quan el Tribunal Constitucional va tombar aquesta llei, el mateix Ajuntament va haver de retirar les sancions per ordre judicial.

Un símbol del moviment en defensa de l'habitatge

El Bloc Llavors, al número 38 del carrer Lleida, és un símbol del moviment en defensa de l'habitatge, des que el 2017 sis pisos van ser ocupats per famílies vulnerables. El 3 de març del 2020, poc abans que el covid ho aturés tot, la policia va executar el desnonament d'aquestes famílies, que tenien un informe d'exclusió residencial, com va remarcar l'Ajuntament de Barcelona, que va obrir un procés sancionador contra la propietat. El fons va respondre a la sanció amb la querella que ara portarà els representants municipals al jutjat. I el bloc va viure una segona ofensiva, el maig del 2021, quan un fort desplegament policial va desallotjar tres joves del Sindicat de Barri del Poble-sec i del Raval que encara ocupaven l'edifici.

stats