Barcelona
Societat Barcelona 29/06/2023

El govern de Collboni: vuit comissionats i sense regidors propis de Turisme i Mobilitat

L'alcalde firma com a primera mesura un decret que presenta com el primer pas per regular els lloguers

3 min
El nou govern de Barcelona amb l'alcalde, els regidors i els comissionats

BarcelonaJaume Collboni ha presentat aquest dijous el que serà el nou govern de Barcelona. El nou alcalde s'ajudarà de vuit comissionats per poder governar amb només deu regidors. Fins ara s'havia explicat que el nou govern tindria quatre grans tinències d'alcaldia, la primera de les quals, ostentada per Laia Bonet, és la que s'ocuparà dels grans temes d'urbanisme, serveis urbans i habitatge. Avui, que s'ha baixat al detall de les regidories, s'ha vist que no hi haurà cap regidor que assumeixi les tasques específiques de mobilitat, com passava el mandat passat, sinó que serà la mateixa tinent d'alcaldia la que tingui control directe d'una àrea que genera tant de debat. I passa una cosa similar amb un altre dels àmbits que sol ser calent: el turisme. No hi ha una regidoria específica, sinó que penja de la quarta tinència, la de Jordi Valls, que s'ocupa de temes econòmics. "Totes les àrees estan cobertes", ha dit Collboni. El que sí que puja a categoria de regidoria és el sector de la restauració, que formarà part de l'àrea de mercats i comerç, pilotada per Rosa Alarcón.

També passa a tenir un pes específic dins la nova organització Ciutat Vella, que a banda de la regidoria de districte (sota la batuta d'Albert Batlle), tindrà un comissionat centrat en teixir un gran pacte per al districte més complicat de la ciutat. Serà Ivan Pera. També hi ha un nou comissionat de Relacions Internacionals i Promoció, que és Pau Solanilla, que fins ara assumia només les funcions de promoció. El comissionat d'Habitatge serà l'exregidor Joan Ramon Riera, que anava al número 13 de la llista, i la de Projectes Estratègics i Agenda 2030 serà Bàrbara Pons. El comissionat d'Innovació Urbana serà Michael Donaldson, Sonia Fuertes continua com a comissionada d'Acció Social i Xavier Marcé, que anava el número 11 a la llista, recupera el càrrec de comissionat de Cultura i Indústries Creatives que ja va ocupar durant el primer mandat de Colau (en el segon va ser regidor de Turisme). Finalment, Javier Rodríguez serà comissionat d'Infància, Adolescència, Joventut i LGTBI.

Collboni també ha informat que mantenia com a assessor d'habitatge Javier Burón, que va ser el gerent de l'àrea quan depenia dels comuns i que va ser destituït la setmana passada, tot i que ell mateix ha renunciat al càrrec poc després per motius personals. L'alcalde ha remarcat que hi ha tres àrees que considera estratègiques i que, tot i que tinguin un regidor assignat, queden sota el seu paraigua: la de Pla de Barris (que dependrà de Lluís Rabell, en categoria de regidor i no de tinent d'alcaldia, com es va dir en campanya), la d'Esports (sobretot amb grans esdeveniments a la vista com la Copa Amèrica, i amb David Escudé de regidor) i la de Relacions Internacions i Promoció. A banda de Bonet i Valls, que són primera i quart tinents d'alcaldia, també tindran aquests galons Maria Eugènia Gay, que serà la segona tinenta i portarà l'àrea de drets socials i cultura, i Albert Batlle, que mantindrà la mateixa àrea que el mandat passat, la de seguretat i prevenció. Lluís Rabell també serà regidor d'Educació i Gent Gran; Marta Villanueva, de Salut, i Raquel Gil, de Feminismes, Igualtat i Memòria Democràtica i de Treball i Promoció Econòmica.

Contestar els 'whatsapps'

L'alcalde socialista ha volgut aprofitar la seva intervenció per posar deures als nous regidors: que no tinguin por d'equivocar-se, que siguin ferms en la defensa de les seves idees i, sobretot, que mantinguin obertes les portes dels despatxos i contestin tots els missatges de WhatsApp per no perdre el contacte amb el carrer. Des de l'oposició, ERC ja ha criticat que el nou govern deixi en mans d'un comissionat els temes d'habitatge, i Junts hi ha vist un excés de "continuïtat": "Dels vuit comissionats, set els ocupen persones que ja eren a l’estructura del govern Colau del mandat passat i 2 són exregidors". Els comuns, al seu torn, han lamentat que desapareguin regidories com la d'Emergència climàtica o Participacio, que l'habitatge no tingui un regidor específic i que la cultura es deixi en un comissionat.

La compareixença posterior a la segona reunió del nou equip de govern de Barcelona també ha servit perquè Collboni fes el seu primer anunci d'obra de govern: el nou alcalde ha signat un decret que ha presentat com el pas previ per poder declarar Barcelona com a zona de mercat tensionat. Es tracta del requisit necessari per poder aplicar la llei que regula els preus dels lloguers i és, de fet, una competència del Govern, que ja ha inclòs Barcelona a la llista de 140 municipis, com han criticat grups com ERC i els comuns. "Barcelona serà la primera ciutat d'Espanya a aplicar la nova llei d'habitatge", ha dit l'alcalde per presentar la primera mesura estrella del nou govern. "La política d'habitatge és molt més que fer teatre", li ha retret l'exregidora de l'àrea, Lucía Martín (BComú), convençuda que el decret no tindrà "cap efecte".

stats