Barcelona

"El comerç online ens ha escombrat: hem de tancar"

La botiga de joguines Si Tu Véns, a Sant Gervasi, tira la tovallola després de més de 40 anys

3 min
Botiga de joguines, 'Si tu vens' que tanca i fa liquidació

BarcelonaClients que entren, pregunten si venen online i marxen. D'altres que demanen explicacions sobre productes, però no arriben a comprar res perquè ho troben més bé de preu a Amazon o en plataformes de venda especialitzades. "El comerç online ens ha escombrat", resumeix Clara Oncina, des de darrere del taulell de la botiga de joguines Si Tu Véns, al carrer Balmes, al barri de Sant Gervasi de Barcelona. Després de més de 40 anys venent dudús per a nounats i tota mena de productes per a nens de qualsevol edat, la botiga tancarà pels volts de Sant Joan. Les tres germanes que es van fer càrrec del negoci el 2014, quan el propietari el va traspassar a una de les dependentes, han decidit que els números no donen per a més.

Aquests dies hi van passant els clients, sobretot gent gran que ha comprat regals per a fills i nets i per a amics i coneguts amb nens, per aprofitar les últimes ofertes i preguntar "per què". I la resposta la dona la Clara sense embuts: perquè les vendes han caigut molt, especialment després del boom de les compres per internet durant el confinament, i perquè ara tanquen sense haver d'arrossegar una motxilla econòmica i no tenen clar que això pugui mantenir-se així un temps més. La Clara, que té 59 anys i és la gran de les germanes, ja ha començat a buscar feina de dependenta en altres botigues. "No tanquem per jubilació, tanquem perquè la cosa ja no funciona", reconeix entre puzles i material per a la cuineta.

L'interior de la botiga

I es mira la botiga, ara ja amb molts forats als prestatges i sense oferta per a infants de qualsevol edat, amb cara de pena. "És molt trist veure-la així, és un lloc on sempre han cuidat molt tant el tipus de joguina que s'hi ven com la manera com s'exposa. Tot ha sigut sempre molt bonic". El problema és que competir amb qui ven online és impossible, perquè elles han de fer front al lloguer i han de mantenir la botiga plena de productes i això, esclar, té un preu. I cada cop hi ha més llocs web especialitzats on presenten les joguines amb tota mena de detalls. "No és només Amazon el que ens fa mal. És que la gent jove ja no té temps o no vol venir a la botiga a comprar i a internet troben de tot", explica.

Reconeix que van fer tard amb la posada en marxa de la pàgina web del seu negoci –"No ho vam saber veure a temps"–, però no té clar tampoc que haver fet el pas abans els hagués permès continuar gaire temps més amb la botiga tal com era. Les tres germanes, la Clara, la Glòria i l'Àngela, ja van decidir per Setmana Santa que començaven la liquidació i que ja no comprarien res per a la pròxima campanya de Nadal, que es comença a preparar aquests dies. Se senten part d'una onada que està engolint bona part del comerç tradicional, aquell que coneixia la clientela pel nom i cuidava fins a l'últim detall dels seus aparadors: "Era una altra Barcelona, hi havia botigues molt boniques".

Suport per a la gent gran

La Clara va començar oficialment com a dependenta el 2014, quan ella i la seva germana mitjana van decidir fer costat a la petita, que assumia el negoci (obert des del 1981) on havia treballat durant anys de dependenta amb els primers propietaris, els germans Guillem i Magda Sabaté, que es van inspirar en un establiment parisenc per obrir Si Tu Véns. La relació de la Clara amb la botiga, però, no li venia de nou, ja hi havia donat cops de mà en campanyes de Nadal, sobretot a l'època daurada dels anys noranta, quan explica que venien les nines d'una marca francesa com a xurros i la clientela valorava l'espectacularitat dels seus aparadors. Ara ajuden sobretot gent gran a escollir els seus regals. I aquests són els clients que més s'acosten aquests dies a la botiga per lamentar que es quedaran orfes d'aquest servei.

Ells no s'han passat a Amazon i valoren que els atengui algú que sàpiga on hi ha els vestits de nina d'una mida concreta per no fallar amb els nets i quina joguina pot funcionar per a un nen d'una determinada edat per assegurar l'èxit de qualsevol regal. "Ens fareu una putada", els reconeixia la primera clienta que va intuir, ara fa uns mesos, que els cartells de liquidació eren definitius. Si Tu Véns ja no hi serà aquest juliol.

stats