Societat Barcelona 08/02/2022

Qui construirà el futur campus de recerca de la UPF?

Cinc equips d'arquitectes competiran per guanyar l'adjudicació de la construcció de dos edificis i un solar

L.V.
3 min
El futur campus de recerca s'aixecarà al costat del campus de la Ciutadella de la UPF, on ara hi ha un pàrquing

BarcelonaEl futur complex de recerca que la Universitat Pompeu Fabra construirà a l'antic Mercat del Peix, al costat del campus de la Ciutadella, ha despertat l'interès d'importants estudis d'arquitectura. De les 41 propostes d'equips de 10 països diferents, la Universitat ha escollit cinc finalistes que competiran per guanyar l'adjudicació del disseny i la construcció dels nous edificis. Els finalistes tenen ara tres mesos per presentar una proposta per als dos edificis de recerca i la urbanització del solar on ara hi ha un pàrquing de cotxes a l'aire lliure.

Els cinc equips que han arribat a la final tenen almenys un dels integrants català:

  • Camps Felip Arquitectura i Allies & Morrison, Ltd: El despatx gironí format per Josep Camps i Olga Felip, que ha fet obres com el Museu de l'Energia d'Ascó, els jutjats de Balaguer o la plaça de la Catedral de Tortosa, entre altres, s'ha aliat amb l'estudi irlandès amb qui ja va treballar en la construcció de l'Olympicopolis de Londres, un nou barri dedicat a la cultura i l'educació.
  • Kengo Kuma & Associates i BCQ Arquitectura Barcelona: El prestigiós arquitecte japonès, responsable del nou Estadi Olímpic de Tòquio i d'una recent actuació a la Casa Batlló, s'ha unit a l'estudi de David Baena i Toni Casamor, creadors de la guardonada biblioteca Joan Maragall de Barcelona.
  • Miba Architechts i DATAAE: Els dos despatxos barcelonins s'han unit temporalment per fer el nou complex de recerca. El primer ja té experiència en treballar amb la UPF -han fet diverses actuacions al campus de la Ciutadella, com la plaça de la Fundació Pasqual Maragall- i el segon ha estat guardonat amb el premi FAD per un bloc d'habitatges de fusta a Sant Pere de Ribes.
  • Moneo Brock, BAAS i Casa Solo Arquitectos: El despatx de la filla de Rafael Moneo (primer espanyol en rebre un premi Pritzker) s'ha associat amb els despatxos catalans Casa Solo, especialistes en edificis sanitaris, i BAAS, el despatx de Jordi Badia, que projecta edificis amb una forta vocació pública, com Can Framis, els jutjats de Sant Boi o els tanatoris de Terrassa i Lleó.
  • ZGF Architects, MIRAG i Double Twist: L'estudi californià (amb llarga experiència en la construcció de centres de recerca, sobretot als EUA) s'ha aliat amb els dos despatxos barcelonins, amb diversos arquitectes que durant anys han estat al capdavant de les obres de la Sagrada Família.

El projecte guanyador serà seleccionat pel jurat tenint en compte criteris com la qualitat arquitectònica i tècnica, l'encaix amb l'entorn, el tractament dels espais lliures entre edificis i la resposta eficient per als seus usos per a la recerca, entre d'altres, i també es posarà especial èmfasi en les propostes que tinguin solucions de sostenibilitat.

Sigui quin sigui el guanyador, el complex de recerca preveu dos edificis: un primer, de 8.300 metres quadrats i tres plantes d'altura, per acollir investigadors propis de la UPF i convidats que es dedicaran a la recerca i la innovació sobre el benestar planetari; i un segon, de 6.000 metres quadrats i cinc plantes, que acollirà la nova seu de l’Institut de Biologia Evolutiva (IBE), un institut mixt del CSIC i la UPF, on treballaran els investigadors en biodiversitat. Es preveu que les obres acabin el 2025 i costin 92 milions, que aportaran el Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC), la Generalitat i l'Incasòl.

A banda d'aquests dos edificis, se n'aixecarà un tercer que serà la nova seu del Barcelona Institute of Science and Technology (BIST), projectat per l'estudi barceloní Barozzi Veiga. Tot plegat, es tracta dels primers passos de la futura Ciutadella del Coneixement, una iniciativa que vol convertir Barcelona en un punt de referència científic.

stats