Barcelona
Societat Barcelona 26/01/2023

El gran parc de les Glòries entra en la recta final de les obres: què s'ha fet i què queda per fer

Els treballs que ara comencen a la part central de la plaça duraran 20 mesos i suposaran una inversió de 26,4 milions

3 min
Les obres a la plaça de les Glòries aquest matí

BarcelonaA la plaça de les Glòries de Barcelona hi convergeixen dues de les obres més grans de les moltes que la ciutat té en marxa: les de la remodelació de tota la plaça, que van començar el 2014 amb l'enderroc de l'antic anell viari, i les de la connexió dels tramvies per la Diagonal. La transformació d'aquesta zona entra ara en la seva recta final, segons l'Ajuntament, que aquest dijous ha presentat la nova fase d'obres, la que ha de construir la part central del gran parc per sobre dels túnels que, des del 2021, soterren el trànsit de la Gran Via en aquest punt de la ciutat. El consistori preveu que aquesta última fase s'allargui uns 20 mesos i suposi una inversió de 26,4 milions d'euros per urbanitzar la part central del parc. Se sumarà a les que ja estan en marxa, com la gran clariana (la zona de gespa amb gandules que és trepitjable des de l'estiu del 2021) o l'àrea de jocs amb els nous tobogans, estrenada el 2019, just abans de les últimes eleccions municipals.

"Hi havia un tambor ple de cotxes i ara és un espai ple de vida", ha dit la tinent d'alcaldia d'Urbanisme, Janet Sanz, sobre la part ja reformada. I ha remarcat que fins ara s'ha parlat molt dels túnels i que ara és el moment de centrar-se en el que passarà sobre del túnel.

Simulació de com quedarà el gran parc quan estigui acabat.

I ara què queda? Doncs tota la part del mig del parc, un àmbit de 4,3 hectàrees, que tindrà elements com l'anomenada àgora sensorial, que serà un espai d'uns mil metres quadrats útils envoltat d’una corona de bambús gegants pensat per poder-hi fer esdeveniments; l'umbracle, que tindrà vegetació per garantir l'ombra; una nova macroàrea infantil (1.968 metres quadrats), que es vol menys exposada al sol que la que ja hi ha i que tindrà estructures de joc singular i accessibles, o una zona per a jocs amb aigua (el "node fresc"), pensada per als mesos de calor. També s'hi preveu una àrea per a gossos i una zona anomenada jardí d'immersió que tindrà espècies que requereixin poca aigua, i que serà la que donarà accés a l'estació de metro.

Simulació de com serà l'anomenada àgora sensorial.
La zona que donarà accés al metro.

Serà en aquesta nova zona del parc on es trobaran la Diagonal, la Meridiana i la Gran Via, concebudes aquí com a passejos per als vianants. Segons el govern dels comuns serà, de fet, la culminació màxima del projecte dels eixos verds que estan desplegant a la trama Cerdà i el gran parc que Barcelona encara no té. La previsió és plantar-hi 472 arbres nous (i recuperar 46 dels que hi havia abans de les obres) i guanyar, en total, més de 9.000 metres quadrats de verd.

La nova zona de joc.

El compromís d'eliminar l'urbanisme tàctic

Acabada aquesta part de la reforma, però, encara quedarà pendent l'espai de la plaça situat entre els carrers de Castillejos, Badajoz-Independència i Consell de Cent i fer part dels habitatges i els equipaments compromesos des del 2007. I el que també s'haurà d'encarar és la reforma definitiva de la zona de la Gran Via sobre el túnel, entre els carrers Badajoz i Bilbao, que s'ha urbanitzat amb elements tàctics. Segons Sanz, es volen deixar licitats aquests treballs abans que acabi el mandat per poder començar les obres abans que acabi aquest 2023.

stats