Barcelona
Societat 29/06/2021

La gespa de la nova plaça de les Glòries ja es pot trepitjar (poc) dos anys després

La Clariana ha estat tancada per problemes com una plaga d'erugues i ara comença a acollir activitats dirigides

3 min
La Clariana del nou parc de les Glòries, amb el cartell informatiu dels horaris d'obertura

BarcelonaL'abril del 2019 Barcelona estrenava la primera part del nou parc de les Glòries: una inauguració marcada, sobretot, per la posada en marxa de la nova zona de tobogans i terra tou que tenia al costat, en un pla més discret, la gran zona de gespa d'1,1 hectàrees que es coneix com la Clariana. Aquest espai estava enllestit però no es podia trepitjar en el moment de la posada de llarg del nou parc. L'Ajuntament va informar en aquell moment que l'obertura al públic de la Clariana s'endarreriria "unes setmanes més" per garantir l'arrelament de la gespa. Però aquelles setmanes es van anar convertint primer en mesos i després en anys, i es van anar confirmant els recels d'alguns veïns de la zona que, després de seguir tot el procés de reforma de la plaça, no veien clara la implantació d'una gran esplanada de gespa al mig de Barcelona. Ara, vint-i-sis mesos després de la inauguració del parc, el consistori ha començat a obrir l'esplanada però de forma controlada. Avui, per exemple, l'han trepitjat només les tres dones que han participat en una sessió de taitxí.

Durant els mesos de juliol i agost, la Clariana obrirà només en unes franges i per a activitats concretes: els dilluns i dimarts de 9.30 a 10.30 s'hi podrà fer taitxí i els matins del cap de setmana hi haurà jocs infantils dirigits. I la idea és anar incorporant més activitats d'acord amb entitats i escoles de la zona. Es tracta, segons ha informat l'Ajuntament, d’una prova pilot d’obertura progressiva per consolidar un model d’equipament a l’aire lliure. Si tot va bé i la gespa aguanta aquestes primeres envestides, al setembre s'hi afegiran més propostes i un servei de gandules que, ara ja sí, estarà obert a tothom. "De moment, no està obert al públic general", resumia avui un treballador de Parcs i Jardins sobre el terreny. L'esplanada, amb l'única excepció de les tres dones que s'hi han acostat de bon matí, continuava sent terreny dels ocells.

Les tres dones que han participat aquest matí a la sessió de taitxí a la plaça de les Glòries

"Tanta gespa en una ciutat de clima mediterrani... no ens va convèncer gaire en cap moment", recorda Miquel Catasús, de l'associació de veïns Clot-Camp de l'Arpa, que assegura que des del principi tant els arquitectes del projecte com Parcs i Jardins els van convèncer que seria possible i que la Clariana tindria bons resultats. L'espai va topar d'entrada amb les precaucions per garantir que la gespa arrelés bé abans de permetre que fos trepitjada. La primavera de l'any passat, a més, l'esplanada va patir una plaga d'erugues de la gespa (Mythima unipuncta) que va comportar la pèrdua de part de la superfície verda i va fer que l'evolució de les espècies sembrades no fos la que s'esperava.

Un cop solucionat l'entrebanc, l'aspecte de la Clariana tornava a ser bo però hi havia un altre problema menys evident: havia proliferat amb massa força l'espècie lleguminosa, que és més vulnerable a la trepitjada que la gramínia, més resistent també a les plagues. I, per això, es va decidir resembrar-la el març passat per equilibrar les dues espècies i donar més temps per a l'arrelament. Unes setmanes extra.

Més arbres i control d'aforament

Les associacions de veïns de la zona insisteixen en la necessitat de garantir que, com s'ha dit des del principi, la zona de gespa no tingui un ús intensiu, que no s'hi jugui a futbol o s'hi organitzin concerts i que es controli que no se superi un cert aforament, sobretot des que hi hagi una obertura indiscriminada de l'espai. També demanen, com explica Catasús, que es plantin més arbres al conjunt del parc perquè denuncien que se n'han "retallat" respecte a la previsió inicial i són "fonamentals" per mitigar la calor. Segons l'Ajuntament, ara al parc, que té 20.400 metres quadrats, n'hi ha plantats uns 400.

Més enllà de l'obertura progressiva de la Clariana, el canvi més important que s'ha de donar a curt termini a la plaça de les Glòries és la posada en marxa dels túnels que soterraran el trànsit de la Gran Via: la previsió és que al setembre ja sigui transitable per als cotxes que surten de Barcelona i que el sentit entrada es posi en funcionament a finals de novembre.

stats