Barcelona

El PSC seria primera força en el primer baròmetre de Collboni com a alcalde

La inseguretat continua a l'alça com a principal problema dels barcelonins

3 min
L’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, durant un dels plens d’aquest mandat a la capital catalana. 


BarcelonaUna de freda i una de calenta per a Jaume Collboni en el seu primer baròmetre municipal com a alcalde de Barcelona. Si bé tant ell com el seu govern obtenen bona nota en la segona onada del 2023 de l'enquesta municipal feta pública aquest dimecres, el nou ajuntament socialista no aconsegueix encara que la política estrella del seu mandat –l'anomenat Pla Endreça, dirigit a la seguretat i la neteja de la ciutat– es noti. De fet, la inseguretat continua a l'alça com el principal problema dels barcelonins. Si en l'anterior onada del baròmetre eren un 26,6% els ciutadans que consideraven la inseguretat com el principal problema, ara ja són el 27,7%.

És el més destacat d'una llista de problemes que es manté bastant estable en les seves primeres posicions. Així, l'habitatge continua en segona posició amb un 11,7% –una dècima més que fa mig any–, la neteja continua com a tercer problema amb un 9,7% –una xifra pràcticament idèntica a la del baròmetre que es va presentar el mes de juny (9,9%)– i en quart lloc es consolida el turisme, que en l'anterior baròmetre es va doblar passant del 2,9% al 5,9% i que ara s'enfila fins a 6,3%. Tot i el canvi de govern, el 52,7% dels barcelonins creuen que la ciutat ha empitjorat el darrer any, tot i que un 55,6% també creu que millorarà.

En roda de premsa, la primera tinenta d'alcalde, Laia Bonet, ha defensat que les polítiques que està duent a terme el govern municipal "requereixen temps per consolidar-se", tot i que ha assegurat que ja se'n comencen a veure els resultats. "És evident que el nivell d'exigència de la ciutadania cada vegada és més elevat", ha apuntat.

Fa temps que la inseguretat apareix com el principal problema dels barcelonins i, de fet, al juliol l'Ajuntament va admetre que els delictes a la ciutat havien pujat un 13,7% durant el primer semestre del 2023 en comparació amb el mateix període de l'any anterior. De fet, segons aquestes mateixes dades, els furts –que representen un de cada dos delictes que tenen lloc a Barcelona– s'havien disparat fins al punt que se'n registraven 278 cada dia, pràcticament 11,6 cada hora.

Si bé no aconsegueix redreçar les dades, el govern municipal sí que obté d'aquest baròmetre un ampli suport als eixos bàsics del Pla Endreça. Així, un 93% dels enquestats creuen que cal reforçar els serveis de neteja, un 84% defensen més presència de la Guàrdia Urbana als carrers i un 86% aposten per endurir les sancions a les persones amb comportaments incívics, malgrat que, com va explicar l'ARA, només la meitat s'arriben a cobrar.

L'efecte Trias es dilueix

En la balança positiva de l'enquesta, Collboni també té motius per somriure. Per primer cop des del 2009 el PSC se situa com a primera força amb un 13,5% d'intenció directa –l'enquesta no cuina les dades i mostra només intenció de vot– per davant dels comuns, amb un 11,5%. També Collboni millora la nota en mig punt i aconsegueix aprovar amb un 5,1 de valoració, una fita que un alcalde de la ciutat no aconseguia des del juny del 2019 quan, just a l'inici del seu segon mandat, Ada Colau va aprovar per últim cop. Tanmateix, el cert és que Xavier Trias i Ada Colau també van aconseguir aprovar en els primers baròmetres amb millor nota que Collboni: un 5,4 i un 5,2, respectivament.

Si Collboni aprova, millor encara se'n surt el govern municipal malgrat tenir només deu regidors. La seva gestió és percebuda com a bona o molt bona per un 45,1% de la ciutadania, 10 punts per sobre de la nota que obtenia el govern de comuns i el PSC ara fa un any. Un 14,9% dels enquestats la consideren normal i un 31,9% dolenta o molt dolenta.

Una altra de les claus que dibuixa l'enquesta és que amb Ada Colau fora de l'alcaldia es dilueix també l'efecte Trias. Segons el baròmetre, avui Junts per Catalunya només és la primera opció de vot d'un 7,5% dels enquestats, tot i que fa només sis mesos va guanyar les eleccions amb un 13,5% dels vots. Els de Trias, de fet, se situen com a quarta força per darrere del PSC, dels comuns i també d'Esquerra, que pujaria fins al 8,2% dels vots (en va obtenir un 6,8% al maig). Unes dades que confirmarien que Trias va capitalitzar en el seu moment molt del votant anti-Colau, que hauria prestat el seu vot al candidat de Junts.

Crítiques de l'oposició

Des de Junts, el portaveu a l'Ajuntament, Jordi Martí, ha tret ferro a les dades sobre el seu grup, que ha considerat que no són "versemblants". Martí ha volgut fer èmfasi, en canvi, en què el baròmetre "confirma el fracàs del Pla Endreça" perquè la inseguretat continua disparada com a principal problema de la ciutat. També des d'Esquerra, el regidor Jordi Castellana ha subratllat que "no hi ha nova etapa" perquè el canvi de govern no ha suposat que la ciutadania vegi que la ciutat "sigui millor".

stats