Política municipal
Societat Barcelona 14/12/2022

L'agermanament entre Barcelona i Tel-Aviv, en el punt de mira

El síndic recomana trencar-lo i una iniciativa popular ja té els suports garantits per portar el debat al ple

2 min
Entitats de Barcelona reclamen trencar l'agermanament amb Tel Aviv

BarcelonaLa iniciativa ciutadana que va néixer el juny de l'any passat per exigir a l'Ajuntament de Barcelona que trenqui el seu acord d'agermanament amb Tel-Aviv ja s'ha assegurat les 3.750 signatures necessàries per forçar que aquest tema passi a ser un punt de debat al plenari. El conglomerat de 108 entitats que la promou (des de La Fede fins a la Comunitat Palestina de Catalunya o l'Associació Catalana de Jueus i Palestins - Junts, entre moltes altres) té previst entregar les firmes aquest divendres a l'Ajuntament. Però avui, el seu objectiu ha rebut el suport del síndic de Barcelona, David Bondia, que després d'analitzar el contingut de l'acord entre les ciutats, ha emès una resolució en què recomana a l'alcaldessa, Ada Colau, que trenqui l'agermanament. També demana que el consistori revisi tots els acords d'aquest tipus que té segellats per verificar que no es tracti de ciutats amb governs que no respecten els drets humans.

En el cas del Tel-Aviv, la resolució del síndic considera que mantenir vincles amb autoritats israelianes que legitimen la "prolongació de l'ocupació i el colonialisme a Palestina" suposa una "complicitat en la configuració d'un crim d'apartheid". I, per això, demana trencar-lo. L'acord en qüestió és un pacte d'amistat i cooperació que es va signar el 1998 entre Barcelona, Gaza i Tel-Aviv en el marc dels Acords d’Oslo, el procés de pau que havia arrencat uns anys abans. Tant el síndic com les entitats que promouen la iniciativa Barcelona amb l'apartheid no consideren que aquell context ha canviat i que és evident que els acords de pau no van funcionar: "El Procés d'Oslo no ha aconseguit assolir la pau justa, duradora i integral que va prometre". I aquest canvi de context ja és motiu suficient, segons Badia, per justificar que es trenqui l'entesa; i no només per deixar inactiu el pacte, com preveu el consistori, que no impulsa cap acció a tres bandes entre Barcelona, Gaza i Tel-Aviv.

L'acord d'agermanament el va signar llavors l'alcalde Joan Clos i ara la sindicatura recomana a Colau que en signi la revocació. El govern municipal s'espera que el debat arribi al plenari, previsiblement al mes de gener, a través de la iniciativa popular, per pronunciar-se. La petició, però, compta amb el suport de Barcelona en Comú i la CUP (que no té representació a l'Ajuntament) i, per tant, haurà de sumar més aliats per quedar aprovada.

"Des de la signatura d’aquest acord d’amistat, Israel ha consolidat una política d’apartheid i crims de guerra contra el poble palestí, i pot mantenir la seva impunitat gràcies a les complicitats que té a nivell internacional. Ara li toca a l’Ajuntament decidir quin camí vol seguir", defensa Alys Samson, portaveu de la campanya. Les entitats promotores consideren que el trencament de l’agermanament està en consonància amb les recomanacions d'Amnistia Internacional i Human Rights Watch.

stats