Barcelona

L'antic Happy Parc de Sants es convertirà en un tanatori el 2022

El projecte, molt criticat pel teixit veïnal, suposa l'entrada d'una nova empresa al mercat funerari de la ciutat

2 min
L'edifici que ha d'acollir el nou tanatori de Sants ple de pancartes d'oposició

BarcelonaEl projecte per convertir el que va ser el primer parc infantil de boles de Barcelona en un nou tanatori tira endavant. Proxima Serveis Funeraris, que és el nom comercial que ha triat la Funerària San Ricardo, ha anunciat aquest dimecres que ja disposa de la llicència d'obres de l'Ajuntament i que treballa amb l'objectiu d'engegar els treballs ja al gener i poder començar a funcionar abans que acabi el 2022. Fonts de l'Ajuntament han confirmat que ja poden iniciar les obres. Aquest moviment ha de suposar l'entrada d'una tercera empresa al mercat funerari barceloní, fins ara copat per Mémora i Àltima. És el primer dels projectes de tanatori que es van començar a moure quan la ciutat va canviar, el 2017, la seva ordenança de serveis funeraris per adaptar-la a la llei i facilitar la competència.

La idea d'obrir una funerària en ple teixit urbà, al costat de l'estació de Sants, topa amb l'oposició de la plataforma Stop Tanatori, que, des que va tenir notícies de qui eren els nous llogaters de la nau, han fet tota mena d'accions per deixar clar que consideren "innecessari" aquest equipament a la zona i que creuen que generarà "perjudicis" al barri, com ara l'ús privat de la zona verda que fa dècades que esperen just al darrere de la nau.

El juliol de l'any passat, el ple de l'Ajuntament ja va donar llum verda a la iniciativa i el govern municipal sempre ha defensat que es tracta d'un projecte que s'ajusta a la normativa i que, per tant, no el pot impedir. La Funerària San Ricardo –ara rebatejada com a Proxima Serveis Funeraris– va néixer just un any després que Barcelona flexibilitzés la seva ordenança de serveis funeraris i eliminés restriccions com la necessitat de disposar de dotze sales de vetlla o de tenir cinc anys d'experiència per poder obrir nous tanatoris.

La nova instal·lació s'ha d'ubicar a l'antiga fàbrica Germans Climent, un edifici que està catalogat com a Bé d'Interès Local i que durant 25 anys va acollir el Happy Parc. A principis de l'any passat el parc de boles no va poder fer front a la pujada del lloguer del 300% que demanava la propietat, i va ser llavors quan es va començar a parlar del nou tanatori, que tindrà quatre sales de vetlla i una capella de doble alçada.

Segons els responsables del projecte, la reforma inclourà la recuperació i rehabilitació de l'edifici catalogat i es farà en coordinació amb el departament de Patrimoni de la Generalitat.

La plataforma que s'oposa al nou tanatori ja avança que pensa recorre l'atorgament de la llicència, perquè entén que hi ha aspectes del projecte que no respecten normatives urbanístiques i de patrimoni. De fet, els veïns ja van portar el pla urbanístic al TSJC.

stats