Barcelona
Societat Barcelona 17/05/2022

Els locals que l'Ajuntament volia comprar a les Corts acabaran desnonats

La marxa enrere municipal no evita els plans de la propietat de fer fora tots els negocis

2 min
Locals al carrer del Doctor Nubiola i Espinós de les Corts

BarcelonaLa història d'aquesta gran polèmica barcelonina s'escriu per capítols. El primer va ser l'anunci que l'Ajuntament havia trobat una oportunitat per comprar 16 locals en un mateix espai al districte de les Corts dins del programa Persianes Amunt, que busca dinamitzar plantes baixes en desús. En el segon ja hi ha haver sorpresa: el gruix d'aquests locals (14) no estaven buits i el seu propietari havia enviat un burofax als llogaters per notificar-los que havien de marxar. I aquí ja va esclatar la polèmica: els afectats acusaven el consistori de ser còmplice del seu desnonament. El govern municipal es defensava dient que no adquiriria cap espai que no estigués efectivament buit (que era un dels requisits del programa), i fins i tot el primer tinent d'alcaldia, Jaume Collboni, va acusar la propietat, Real Estate Added Value SL, d'haver intentat "enganyar" l'Ajuntament oferint una cosa que no s'ajustava al que es demanava. Una acusació que JxCat va denunciar que era falsa perquè els expedients de l'operació recollien que hi havia locals amb activitat.

Finalment, el govern municipal es va desdir de tot i va anunciar que no compraria cap dels locals del carrer Doctor Nubiola i Espinós de les Corts. Però això no ha evitat el tràngol dels negocis que hi ha en aquest espai, ja que, segons denuncien els afectats a l'ARA, el propietari manté els seus plans de fer-los fora. La majoria d'ultimàtums vencien a principis de juny, menys dos locals que tenien una mica més de marge per marxar. I l'espasa de Dàmocles continua exactament on era.

Els afectats estan negociant ara amb el propietari si poden guanyar una mica de temps per fer una sortida més tranquil·la, però ja tenen coll avall que no podran continuar als locals. I miren cap a l'Ajuntament, a qui retreuen bona part. La seva sort, per demanar alguna ajuda més enllà de la mediació que els ha ofert i que ja veuen que no els portarà enlloc perquè el la propietat continua convençuda de deixar els locals buits.

Consultat per aquest diari, el propietari dels locals rebutja fer cap declaració sobre la polèmica i assegura que ara tot queda ja dins de l'àmbit de la negociació privada amb els llogaters. No detalla tampoc quin serà ara el futur dels 16 locals.

"L'Ajuntament té una responsabilitat en tot aquest procés", diu un dels afectats, convençut que el consistori podria fer alguna cosa més per ajudar aquests negocis, com oferir finançament. Tot aquest despropòsit ha provocat retrets polítics durant l'últim mes i fins i tot les peticions de l'oposició que algú del govern n'assumeixi la responsabilitat. 

stats