Pressupostos municipals

Més eixos verds i 4 euros de taxa turística: la proposta de Colau per entrar al govern de Collboni

Els comuns reclamen garantir la connexió del tramvia, nous eixos verds i la regulació dels lloguers de temporada, entre d'altres

3 min
Ada Colau dirigint-se a Jaume Collboni

BarcelonaEn una setmana clau per als pressupostos de l'Ajuntament de Barcelona, els comuns han volgut fer públiques aquest dilluns les seves demandes per aprovar els comptes del govern municipal de Jaume Collboni. Unes peticions que, pel que fa a Barcelona en Comú, no van adreçades exclusivament als comptes del 2024, sinó que persegueixen articular un acord de mandat que estableixi les prioritats de l'Ajuntament fins al 2027. I quines són, aquestes mesures? Els comuns han presentat aquest dilluns un document amb 50 actuacions concretes al voltant de deu eixos que haurien de posar els fonaments d'un futur pacte que, tanmateix, ells mateixos han admès que encara està verd. Un acord que hauria d'incloure, per exemple, mesures com la pervivència de la reserva d'un 30% de l'habitatge per a ús social; la regulació dels lloguers de temporada; l'arribada del tramvia fins a Francesc Macià; la construcció de vuit nous eixos verds a l'Eixample i Sant Martí, o l'augment de la taxa turística fins als 4 euros per pernoctació.

En roda de premsa després que aquest dilluns s'hagin reunit la líder dels comuns, Ada Colau, i l'alcalde Jaume Collboni, els regidors Jordi Martí i Janet Sanz han exposat la proposta dels comuns en un intent, han dit, de prendre la iniciativa davant la falta d'iniciativa del PSC. "Estem veient en el govern de l'Estat com el PSOE treballa per aconseguir un govern de coalició progressista, aquí no estem veient el mateix", ha lamentat Sanz, que ha explicat que la cinquantena de mesures plantejades no són "línies vermelles" sinó més aviat "prioritats" per continuar amb el model de ciutat que ja havien començat a dissenyar els anteriors governs de comuns i PSC amb Colau al capdavant.

"Fem avui un pas més, prenem la iniciativa", ha afegit Martí, que ha confiat que a partir d'aquest document sigui més fàcil arribar a un acord amb els socialistes, als quals ha retret que encara avui no els hagin posat cap document sobre la taula. "El que es planteja continua sent molt inconcret", ha lamentat. Aquest mes és crucial per als comptes, ja que el dia 18 hi ha d'haver una votació decisiva sobre les ordenances fiscals, claus per als pressupostos.

Els comuns fa temps que defensen que l'acord per als pressupostos del 2024 ha de formar part d'un pacte de govern per a tot el mandat, i d'aquí que la proposta feta pública aquest dilluns estableixi línies mestres per als quatre anys vinents i no només per a l'any que ve. Preguntat sobre la possibilitat que no s'arribi a un acord de governabilitat en les pròximes setmanes, Martí ha avisat que tot el que no sigui un pacte estable suposarà "perdre el temps". "Una ciutat o s'administra o es governa. Aquest ajuntament es pot administrar en la provisionalitat que tenim aquests moments, però si la vols governar no ho pots fer amb 10 regidors", ha alertat, i, com ja va fer Colau en una entrevista recent a l'ARA, ha avisat que com més temps passí "més difícil serà el pacte".

Un pressupost expansiu

Segons els càlculs de Barcelona en Comú, la ciutat està en disposició d'aprovar aquest any uns pressupostos expansius que freguin els 4.000 milions d'euros. A aquestes xifres s'arribaria, ha explicat, a través de nous ingressos com ara l'augment de la taxa turística fins als 4 euros per pernoctació, però també amb la reducció ara que s'ha normalitzat el turisme de les bonificacions aplicades, per exemple, a les terrasses després de la pandèmia. Segons Martí, aquestes xifres són possibles fins i tot mantenint l'estalvi recomanat del 15% brut i sense generar més dèficit.

A més de les ja enumerades, entre la cinquantena de mesures reclamades pels comuns hi ha també destinar 100 milions d'euros a la compra d'edificis sencers per garantir habitatge públic; no treure a licitació les dues terminals de creuers del port que queden per construir; acabar l'eix verd de Consell de Cent fins a arribar a l'avinguda Meridiana; incorporar 50 quilòmetres més de carril bici; crear 800 places noves a les escoles bressol municipals; incrementar els pressupostos del Pla de Barris fins als 300 milions d'euros; mantenir la rebaixa dels títols de transport públic, o crear una òptica municipal, entre d'altres.

stats