Ciutat

El millor anunci de Barcelona

El Mercat de la Boqueria homenatja el Juanito del Bar Pinotxo

3 min
Joan Bayén, el 'Juanito', aquest matí al bari Pinotxo

BarcelonaDiu que ha servit una mitjana d'entre 50 i 70 tallats cada dia des de fa tants anys que ha perdut el compte i que no sabria escollir quin és el plat que surt més bo dels fogons del seu bar, tot i que entre el públic se n'aclamen els cigrons. Té 87 anys, tot i que ell prefereix dir que ja els té "tots" i que ha aturat el temps i, a curt termini, no té cap idea de jubilar-se. Joan Bayen és el Juanito de la Boqueria, el del Bar Pinotxo, i avui el mercat que tant estima –i que tant li deu– ha volgut dedicar-li l'homenatge que es mereix sense que sigui necessària cap efemèride ni cap anunci de jubilació. Un reconeixement per al polze alçat i el somriure més fotografiats de la ciutat.

"Espero una placa el dia que... d'allò", ha assegurat avui, humil. I la placa ja la té sense necessitat "d'allò". Li han lliurat aquest dilluns per sorpresa el gerent de Mercats de Barcelona, Òscar Ubide; la regidora de l'àrea, Montserrat Ballarín, i altres personalitats com el president de l'Associació de Comerciants de la Boqueria, Salvador Capdevila, en un acte que també ha comptat amb l'actor Joan Pera –"El número 1", segons Bayén–, el xef Carles Gaig i també Alberto Herrero, que ultima un llibre sobre la Boqueria del Pinotxo. La placa el reconeix com l'essència de la Boqueria. "Això no té preu", s'ha emocionat Bayen, que, com a bon ambaixador, no s'ha cansat de repetir que, es digui el que es digui, la Boqueria és "el millor mercat del món" i que el que no es troba aquí, no es troba enlloc.

Cap homenatge ha impedit, però, que ell, el Juanito, obrís el bar com sempre. Ja no hi arriba abans de les quatre del matí, com va fer cada dia fins no fa tant, però no s'hi presenta més tard de les set. "Em diu que no es jubilarà fins que no acabin les obres de la Sagrada Família", bromeja la Carme, la seva dona. Es van conèixer, evidentment, treballant al mercat. Ella en una parada de fruita i ell al Pinotxo, el bar que va acabar adoptant el nom del seu gos, molt estimat per la clientela. Però ella es va jubilar "ja fa anys" i ell... "Jubilar-me per què?", es preguntava avui. I si se li demana que esculli quina és la persona que més il·lusió li ha fet atendre darrere la barra de bar, no escull cap dels molts famosos que hi han passat, sinó la seva dona, que avui el recollia per anar cap a la sala d'actes: "És un dia molt especial".

Un moment de l'homenatge a Joan Bayén, amb ell al mig, als costats Carles Gaig i Joan Pera.

¿Al Pinotxo a la Sagrada Família?

Entre tots els assistents a l'acte, bateria d'anècdotes, com el record de la parella de turistes australians que fa unes dies es debatien entre visitar la Sagrada Família o poder-se fer la foto amb el Juanito. "Tu tens la culpa de bona part del record que s'enduen de Barcelona", li ha remarcat Gaig, confirmant així el Juanito com el millor anunci de la ciutat. O la regidora socialista Montserrat Ballarín, que ha compartit records amb l'exalcalde Xavier Trias i ha remarcat que l'impuls a la xarxa de mercats municipals gairebé no ha trobat discrepància política a Barcelona. Només la CUP va criticar alguna decisió el passat mandat, quan tenia representació al consistori, com la reforma aprovada per al Mercat de l'Abaceria de Gràcia.

El reconeixement a Bayen és el primer del cicle El consell de savis, que vol ser un homenatge a personatges emblemàtics de la nostra cuina, tant xefs com caps de sala. A banda del Juanito també es reconeixerà la trajectòria de noms com el dels cuiners Francesc Fortí o Francesc Lladonosa. El primer, però, havia de ser el de casa: el Juanito.

stats