Barcelona

Nou atac al panteó Coromina: enxampen uns lladres robant un altre tros de tanca

Les càmeres de vigilància capten els delinqüents enduent-se un tros de reixa modernista

2 min
El Panteó Coromina amb l'únic tros de la barana modernista que ha quedat dempeus després del robatori

BarcelonaEls lladres no donen treva al panteó Coromina, al cementiri de Montjuïc. Aquest dimarts a primeríssima hora del matí uns lladres es van tornar a endur un dels trossos que encara quedaven de la barana de ferro forjat que encerclava la terrassa del mausoleu, un dels pocs d'estil modernista que hi ha al cementiri. Aquest cop, però, les càmeres de videovigilància que el cementiri ha instal·lat recentment a la zona per reforçar-ne la seguretat sí que els van poder gravar. Segons ha pogut saber l'ARA, abans de les 7 del matí, les càmeres van captar com dos homes s'enduien un fragment més de la tanca.

L'atac d'aquest dimarts se suma a d'altres que ha patit el monument recentment. El passat mes de desembre uns desvalisadors ja es van endur bona part de la tanca del panteó, i uns mesos abans també s'havien hagut d'arreglar uns vitralls que algú havia trencat a pedrades. A més, uns anys enrere uns delinqüents ja havien entrat a la cripta per robar uns canelobres també modernistes d'alt valor. Tot plegat fa que Albert Sáenz, besnet de l'industrial Lluís Coromina i ara propietari del mausoleu, expliqui que pateix cada cop que s'acosta al cementiri per si li ha passat alguna cosa al panteó.

Fonts del cementiri expliquen que ja han posat a disposició dels Mossos d'Esquadra aquestes imatges i que han tramitat una nova denúncia pels fets, que se suma a la presentada per l'anterior robatori de part de la tanca. Subratllen, a més, que la seguretat i el manteniment de les instal·lacions i les sepultures és una prioritat en la gestió dels nou crematoris que hi ha a Barcelona.

Tot i que fonts policials explicaven a l'ARA fa uns dies que treballaven amb la teoria que els lladres "no són conscients" del valor de la barana que s'havien endut i sospitaven que vulguin vendre-la com a ferralla, Sáenz sosté que el nou robatori fa pensar més aviat en un "encàrrec". Ell mateix opinava fa uns dies que la tanca a hores d'ara deu estar "decorant algun jardí privat o en alguna balconada d'un xalet".

Refer la tanca

Malgrat els atacs que pateix el panteó, Sáenz agraeix el tracte que està rebent per part del gerent de Cementiris de Barcelona, Miquel Trepat. A més de reforçar la seguretat, un dels objectius ara és tornar a posar una barana de característiques similars al voltant de la terrassa del panteó. Cementiris s'ha compromès a reposar-la i, dilluns vinent, hi ha prevista una reunió per tractar aquest tema, tot i que les feines per restituir-la poden anar més enllà dels quatre mesos.

El panteó Coromina està inclòs en un dels itineraris d'interès dissenyats pel mateix cementiri, que a la seva web destaca precisament "els importants treballs de bronze" de l'obra i l'enalteix com un "model sumptuós d'arts aplicades dins les tendències més modernes d'aquella època".

stats