Barcelona
Societat Barcelona 19/12/2023

Les obres de l'Abaceria col·lapsen Gràcia: "Han creat una autopista"

L'Ajuntament canviarà el sentit del trànsit al carrer Llibertat per minimitzar l'impacte del trànsit

3 min
Fotografies del carrer de la Llibertat a Gràcia, que te mes trànsit a causa de les obres del mercat de l'Abaceria Barcelona

Barcelona"Han creat una autopista al carrer Torrent de l'Olla", lamenta Toni Mañané, veí de la Vila de Gràcia i membre de la plataforma veïnal que fa setmanes que protesta pel trànsit al barri. Ho explica mentre fa el recompte dels vehicles que passen pel carrer Llibertat, convertit des de l'inici de les obres del nou Mercat de l'Abaceria en un constant anar i venir de cotxes, furgonetes i camions. El que fins fa poc era un carrer pacificat amb prioritat per al vianant, ara absorbeix bona part del trànsit que creua el barri en direcció Besòs. I els veïns no poden més. El 5 de desembre es van reunir amb l'Ajuntament per buscar solucions i, segons diverses fonts, aquest dimarts el consistori els ha anunciat que a partir del mes de gener el carrer canivarà de sentit per minimitzar l'impacte del trànsit.

Els problemes per als veïns del carrer Llibertat van començar ara fa tres setmanes, quan, per facilitar l'entrada i sortida de camions i maquinària de les obres de l'Abaceria, l'Ajuntament va decidir canviar el sentit del trànsit de la Travessera de Gràcia en el tram entre el passeig de Sant Joan i Torrent de l'Olla. Fins aleshores, aquesta era la via més utilitzada pels vehicles que volien creuar la Vila de Gràcia en direcció Besòs. Des d'aquell moment, però, molts d'aquests conductors opten per tombar pel carrer Torrent de l'Olla en direcció mar i després continuar cap al nord per Llibertat.

Aquest nou recorregut ha sigut polèmic des del primer dia. El carrer és estret i tant el gir per accedir-hi des de Torrent de l'Olla com per sortir-ne a l'alçada de Milà i Fontanals és molt tancat. Un escenari procliu a escenes com les que fa setmanes que els veïns estan recollint i difonent a través de X (l'antic Twitter), on abunden les imatges d'embussos, furgonetes en doble fila, veïns havent de fer peripècies per esquivar vehicles, i fins i tot camions atrapats maniobrant diverses vegades per poder girar.

El trànsit, el soroll i la contaminació no són els únics maldecaps del veïnat del carrer Llibertat. El pas és tan estret que els camions han causat amb els seus cops desperfectes en balcons, cablejat i caixes de fibra òptica i, fins i tot, cartells de comerços com el del Forn Sant Honorat, que fa cantonada amb Milà i Fontanals. De fet, va ser per aquestes dificultats que l'Ajuntament va descartar finalment desviar l'autobús del barri 114 també pel carrer Llibertat, com s'havia previst inicialment.

Alternatives sobre la taula

Els veïns van traslladar el seu malestar a l'Ajuntament en el consell de barri que es va fer a finals de novembre, i pocs dies després –el 5 de desembre– ja van tenir una primera reunió amb el consistori on hi havia el gerent del districte, un responsable de mobilitat i un altre de la Guàrdia Urbana. Allà els veïns van posar sobre la taula diverses propostes que l'Ajuntament es va comprometre a estudiar abans d'una nova reunió, que es farà aquest dimarts a la tarda. Mentrestant, els veïns es van comprometre a aturar els talls de trànsit que havien començar a fer com a protesta.

Fonts municipals remarquen que davant els inconvenients el govern de seguida va impulsar un espai de treball compartit amb el veïnat per analitzar l'impacte dels canvis en mobilitat al barri i per estudiar quines alternatives de les que es plantegen poden ser millors "a nivell tècnic". I quines eren aquestes propostes? D'una banda, els veïns van plantejar la possibilitat de canviar el sentit del carrer Llibertat, evitant així que sigui una opció per creuar el barri en direcció Besòs. De l'altra, van proposar tallar Torrent de l'Olla en algun punt de manera que no sigui una via com ara, que connecta directament la Travessera de Dalt amb l'Eixample i per la qual passen entre 10.000 i 12.000 vehicles al dia.

L'Ajuntament els va respondre ahir que a partir del mes de gener es farà el canvi de sentit del carrer Llibertat, que ara serà direcció Llobregat. Això hauria de reduir substancialment el trànsit que pateix ara aquesta via ja que deixaria de ser la principal ruta per creuar el barri en direcció Besòs. A més, s'ha proposta prohibir el pas dels camions de les escombraries i s'han instal·lat uns sensors per poder comptabilitzar el volum de trànsit que pateix el carrer.

stats