Barcelona
Societat Barcelona 25/06/2023

Platges a vessar en la primera calorada de l'estiu

El litoral barceloní s'omple de banyistes en un diumenge on els termòmetres s'han disparat

3 min
La platja de Bogatell, a Barcelona, avui al migdia, plena de gent

BarcelonaUn cel sense ni un núvol i un sol de justícia conviden molts dels que no han fugit de Barcelona aquest cap de setmana (i bona part dels que hi són de pas) a un diumenge de platja. L'estesa de para-sols i tovalloles a la sorra és imponent, especialment a la Barceloneta i la platja de Sant Sebastià. "És on sempre hi ha més gent. Potser aquest cap de setmana una mica més amb Sant Joan, però, vaja, ja fa algun cap de setmana que estem així, eh?", apunta un dels socorristes sense treure la vista del mar des de la seva caseta de salvament.

Hi ha molta més gent jaient a la sorra que no pas nedant al mar, però les visites a remullar-se són obligades per resistir la calor intensa del pic del migdia. "Jo sense això –diu el Mario assenyalant l'ombra que li fa el para-sol– no aguantaria gaire estona, aquí". Buscar ombres, no beure alcohol i evitar llargues exposicions al sol entre les 12 i les 16 hores: és tot el llistat de recomanacions que van recitant els altaveus de la platja més o menys cada mitja hora. Dos adolescents s'ho han pres al peu de la lletra i seuen com mig amagats sota l'ombra que fa l'escala de la caseta de salvament.

La majoria opta per combatre l'assolellada amb aigua fresca, síndria i fruita els més previsors, i també cerveses, si pot ser, guardades en neveres portàtils. "Procurem portar coses per no anar fent viatges a algun bar; que, a més, aquí els preus s'enfilen molt", diu la Cèlia, asseguda enmig d'un grup de sis joves.

Sense dutxes per la sequera

No gaire lluny, a la platja de Sant Sebastià, tres dones decideixen que ja n'han tingut prou per avui. Travessen la sorra i es dirigeixen cap a les dutxes però, ai!, no raja ni una gota. Un cartell ho diu ben clar: estan fora de servei per la situació de sequera, però elles igualment pitgen el botó per si de cas. "Podien haver deixat almenys la dels peus", diu una mentre marxa resignada.

Gent prenent el sol i refrescant-se a la platja de Bogatell avui al migdia

Al banc del passeig, hi ha gent asseguda (i apilada) sobretot allà on les palmeres ofereixen més ombra. Uns llegeixen i d'altres miren cap a l'estesa de para-sols i el mar. Un cotxe de la Guàrdia Urbana fa la ronda amunt i avall i s'atura quan detecta un grup de venedors ambulants. Els obliguen a desfer-se de la mercaderia, però quan els agents han marxat i ja no es veu el cotxe patrulla, alguns tornen per recuperar el que han deixat momentàniament a dins de la paperera.

A les 14 hores tocades ja comença a ser un miracle trobar una taula lliure a les terrasses més properes al passeig Marítim. "Lunchtime, lunchtime", anuncia un cambrer als turistes que el vulguin escoltar. Ho intenta amb una família quan un d'ells s'atura a mirar la carta, però l'altre apunta: "Avui tenim taula reservada", diu assenyalant en direcció a la gran terrassa d'un conegut restaurant especialitzat en arrossos a la Barceloneta. El cambrer de seguida canvia d'objectiu i saluda de lluny un grup que s'espolsa la sorra dels peus al passeig: "Ei, m'heu dit que vindríeu a dinar, eh? Us espero, que us farem un bon descompte", promet, mentre elles rient s'encaminen cap al local.

Primera ració de calor forta

Els termòmetres aquest diumenge s'han enfilat fins a marcar el primer pic de calor forta que ha portat els primers 40 graus de l'any a Catalunya. S'han registrat a Vinebre, a la Ribera d'Ebre, on la màxima ha escalat fins als 40,9ºC, tal com informa Miquel Bernis. És l'única estació oficial que ha superat aquest llindar, però d'altres s'hi han apropat: al pantà de Riba-roja la màxima ha estat de 39,5º i a Lleida s'ha arribat als 38,7º. La mitjana de les temperatures màximes ha arribat a 31,5 graus, ha sigut gairebé dos graus més alta que ahir, i 4,5 graus més alta del que tocaria per a l'època.

stats