Societat Barcelona 18/01/2022

El possible sacrifici de 38 cadells per un experiment científic posa en alerta les entitats ecologistes

La UB diu que la pràctica amb animals "és insubstituïble" per al progrés científic i Colau demana al Govern que "eviti" les morts

ARA
3 min
El Parc Científic de Barcelona.

BarcelonaEl possible sacrifici de 38 cadells de raça beagle després d'un experiment amb animals ha posat en alerta diverses entitats ecologistes. Les organitzacions en defensa dels animals han denunciat que els laboratoris Vivotecnia, una empresa que ja ha estat en el punt de mira altres vegades, volen subministrar als gossos un fàrmac per calcular la dosi exacta per posar fi a la vida de la meitat d'ells i, un cop finalitzades les proves, sacrificar tots els animals per dur a terme necròpsies.

En concret, segons les entitats, els gossos rebran durant 28 dies dosis diàries d'un nou fàrmac antifibròtic. Segons el contracte que va signar el Parc Científic de la UB el passat mes de novembre, aquests laboratoris van ser els guanyadors d'una licitació pública de 255.648 euros. Ara diverses entitats s'estan mobilitzant perquè temen que aquests 28 dies acabaran aviat: creuen que el 24 de gener serà el dia límit abans del sacrifici, així que han demanat a la ciutadania que s'hi involucri, ja sigui enviant e-mails a la UB i a la conselleria d'Acció Climàtica o sortint al carrer a manifestar-se.

El cas ha pres encara més dimensió amb el comunicat de la Universitat de Barcelona, perquè els laboratoris en qüestió són una empresa proveïdora del Parc Científic de Barcelona (PCB), que depèn de la Universitat de Barcelona (UB). Segons la UB, no hi ha prevista al Parc Científic "cap actuació en els termes anunciats pels mitjans", però també és cert que no ha concretat les informacions que nega ni si s'acabaran sacrificant els cadells. La UB ha indicat que l'entitat no ha començat encara la fase d'experimentació, sinó que té previst fer-ho al març, i que ara està preparant el protocol de treball, que haurà de ser avaluat i validat.

Segons el rectorat, es tracta d'una recerca que correspon "a una entitat allotjada al PCB, com tants altres grups i entitats externs a la UB", que en aquest cas busca desenvolupar cures per a malalties fibròtiques a partir de l'estudi histopatològic dels òrgans de 38 gossos de raça beagle. A parer seu, la pràctica amb animals és "a hores d'ara insubstituïble a l'efecte de garantir el progrés científic, especialment de la biomedicina", i defensa que la recerca permet avançar en els tractaments de moltes malalties. Amb tot, la UB argumenta que aquesta pràctica "es fa només quan és estrictament ineludible i sempre amb la màxima exigència ètica, per tal de minimitzar al màxim l’impacte en els animals que formen part dels experiments".

La UB defensa que el contracte de Vivotecnia compleix "tots els requisits legals de contractació pública", però la contractació d'aquests laboratoris ha aixecat molta polseguera perquè el passat mes d'abril la Comunitat de Madrid va suspendre l'activitat investigadora a Vivotecnia després que, arran d'una denúncia de l'ONG Cruelty Free International (CFI), es constatessin indicis de maltractament animal al fer una inspecció a la seva seu de Tres Cantos. Al vídeo que va difondre l'entitat s'hi podien veure pràctiques en molts casos sense anestèsia i amb evident patiment dels animals mentre, de fons, se sentien burles d'alguns membres del personal.

La suspensió temporal a aquests laboratoris va ser aixecada el passat 1 de juny després de comprovar que el laboratori havia implementat totes les mesures preventives i correctores sol·licitades, com càmeres de seguretat i un equip veterinari que redacti informes sobre la situació dels animals.

Colau demana al Govern que "eviti" el sacrifici dels cadells

En aquest context, l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha demanat per carta a la consellera d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà, que "exerceixi les seves competències i protegeixi els drets dels animals" i "eviti" el sacrifici dels cadells. "Tots recordem les imatges horribles del maltractament animal que aquesta empresa va provocar a Madrid", ha afirmat Colau, que ha transmès la "preocupació" de l'Ajuntament per la situació. Segons l'alcaldessa, hi ha entitats animalistes i particulars que "estan expressant aquests dies el seu malestar per una presumpta vulneració de les bones pràctiques en la utilització d'animals en experimentacions científiques" i, "més concretament, pel fet que els gossos puguin ser sacrificats un cop finalitzi l'estudi".

stats