Societat 11/04/2021

Indignació pel maltractament animal en un laboratori de Madrid

El govern madrileny ha suspès l'activitat investigadora de Vivotecnia i el Pacma ha anunciat que presentarà denúncia

Elena Freixa
3 min
Una imatge del laboratori Vivotecnia a Madrid, sota sospita per maltratactar animals

BarcelonaCops i agressions d'extrema crueltat contra conills, gossos, ratolins i porcs en un laboratori de Madrid. Una investigació de l'ONG Cruelty Free International (CFI) ha fet públiques unes imatges que mostren maltractaments animals a les instal·lacions de Vivotecnia, dedicada a la recerca toxicològica i farmacèutica. El vídeo editat per l'organització mostra pràctiques en molts casos sense anestèsia i amb evident patiment dels animals mentre, de fons, se senten burles d'alguns membres del personal.

La denúncia de l'ONG ha generat una onada d'indignació tant de les entitats animalistes com del mateix sector de la recerca, i ha dut el govern de la Comunitat de Madrid a suspendre l'activitat investigadora del laboratori arran dels indicis d'unes pràctiques que són "una infracció molt greu" de la normativa reguladora de l'ús d'animals en l'experimentació. La investigació segueix en curs i ja s'ha posat en coneixement del Servei de Protecció de la Natura (Seprona) per si s'haguessin d'obrir diligències prèvies i traslladar els fets als jutjats per un possible delicte de maltractament animal. Els animals han quedat sota la tutela de la Comunitat de Madrid mentre es decideix on se'ls porta.

El Partit Animalista (Pacma) ja ha dit que obrirà accions legals contra Vivotecnia després de veure les "imatges terribles" gravades a les seves instal·lacions. La presidenta de la formació, Laura Duarte, ha exigit a les portes del laboratori el tancament immediat i el trasllat dels animals a un lloc segur. Les imatges, gravades entre el 2018 i el 2020, mostren un "tracte horrible" als animals que, segons Duarte, no és un cas aïllat, sinó una "pràctica habitual de l'experimentació amb animals". Per això ha reclamat mètodes alternatius urgents.

Rebuig de la recerca científica

L'Associació Europea d'Investigació Animal (EARA) també ha reaccionat a les imatges, que veu "amb profunda preocupació". "Encara que han estat editades –i demanem que es facin públiques sense editar–, reconeixem que el que s'ha mostrat fins ara reflecteix estàndards de benestar animal inacceptables". EARA ha recordat que les proves de seguretat en animals abans dels assajos amb humans són un requisit legal, però que sempre s'han de fer, d'acord amb la normativa, "donant màxima prioritat al benestar dels animals".

EARA ha puntualitzat que Vivotecnia no era membre de l'associació europea, però sí que havia signat l'acord de transparència sobre l'ús d'animals en la investigació científica a Espanya, promogut per la Federació de Societats Científiques d'Espanya (COSCE). Així, ha traslladat al laboratori que, malgrat estar duent a terme una investigació interna, ha d'anar "més enllà" i permetre una investigació "completa i independent" sobre les seves pràctiques. Per la seva banda, la COSCE ha decidit en una reunió d'urgència suspendre de manera cautelar la pertinença de Vivotecnia a l'acord per la transparència, segons ha anunciat via Twitter l'investigador del Centre Nacional de Biotecnologia (CNB-CSIC) Lluís Montoliu, que ha condemnat unes imatges "indignants" i contràries al que ha de ser una experimentació animal "regulada i responsable".

La pluja de crítiques contra Vivotecnia des del món de la recerca ha arribat també de l'Associació Espanyola per a la Recerca sobre el Càncer (Aseica), el Centre Nacional d'Investigacions Oncològiques i l'Aliança de Centres Severo Ochoa i Unitats d'Excel·lència María de Maeztu (SOMM Excellence Alliance), que agrupa més de cinquanta centres de recerca.

El 2019 els laboratoris espanyols van utilitzar animals per a l'experimentació científica 817.742 vegades, gairebé la meitat de l'ús que en feien deu anys abans (el 2009), que va ser quan el govern espanyol va començar a publicar-ne les dades. El descens, recollit per l'agència Efe, es deu sobretot a la directiva que obliga a substituir els animals per altres tècniques sempre que sigui possible, a reduir-ne l'ús al laboratori i en els experiments i a refinar els mètodes d'investigació. A tot l'Estat uns 140 centres s'han sumat voluntàriament a l'acord de transparència sobre l'ús d'animals que va promoure el COSCE el 2016.

stats