Barcelona
Societat Barcelona 16/12/2022

Pressió per aturar la desfilada de parenoels en moto per Barcelona

El síndic demana a Colau que barri el pas a la Papanoelada Motera d'aquest diumenge

3 min
Pare noels en moto pels carrers de Barcelona

BarcelonaÉs una d'aquelles polèmiques recurrents a la Barcelona dels últims anys. ¿S'ha de permetre que centenars de motos amb persones vestides de Pare Noel circulin com si fossin una manifestació pels carrers de Barcelona? L'Ajuntament ja ha deixat clar en alguna ocasió que no veu bé la convocatòria, que acaba suposant un problema per a la mobilitat i afegint soroll i contaminació, i ara el síndic de greuges de la ciutat, David Bondia, li demana que faci alguna cosa més que criticar-la i que impedeixi que es torni a celebrar. La coneguda com a Papanoelada Motera, que neix per recollir joguines solidàries, està convocada per a aquest diumenge i la sindicatura ha emès avui una resolució en què demana al consistori que prengui mesures cautelars per barrar el pas a aquests presumptes parenoels sorollosos.

El text remarca que, si no és possible evitar la concentració, l'Ajuntament hauria d'instar la direcció general d’Administració de Seguretat (DGAS) del Govern, que és a qui es comuniquen les manifestacions, a prendre mesures i que el mateix consistori hauria de fer els mesuraments necessaris per deixar clars els incompliments en matèria de soroll i emissions. Fonts municipals insisteixen que és al departament d'Interior a qui es fan les comunicacions d'aquestes concentracions i que, per tant, l'Ajuntament no té potestat per prohibir-les i que, de moment, tampoc no se'ls ha informat del recorregut que farà la marxa, que surt de l'Hospitalet. De fet, la DGAS tampoc no ha estat informada de l'acte i remarca, en qualsevol cas, que no es tracta d'una manifestació, sinó d'una passejada en moto. El que sí que farà la Guàrdia Urbana és denunciar "qualsevol infracció" que detecti.

En la seva resposta al síndic, l'Ajuntament admet que en els primers anys es va permetre l'activitat però que, a partir del 2019 i veient la repercussió que tenia, va denegar el permís amb un informe desfavorable de la Guàrdia Urbana i que els dos anys següents la marxa ja no ha demanat cap permís. El consistori apunta que l'impacte ambiental que provoca la convocatòria pot ser "força significatiu", que pot provocar un increment de més de tres decibels sobre el soroll de fons, que ja és elevat a la ciutat i que, a més, és una pujada sobtada de decibels, d'aquelles que més molesten.

L'Ajuntament també informa que en l'edició del 2019, i tenint en compte que coincidia amb un concert d'Estopa i diferents actes solidaris a la ciutat, a banda de fer un informe desfavorable sobre la Papanoelada Motera, es van enviar als organitzadors una sèrie de recomanacions de com fer la seva passejada. I no es van complir en aspectes com tenir un servei d'ordre, que va ser "insuficient", o apagar els motors quan s'arribava a la zona d'estacionament, cosa que molts tampoc no van fer. El 2020 el covid va evitar que hi hagués nova edició de la marxa, que sí que es va fer el 2021, quan va aplegar unes 400 persones. I aquest 2022 s'ha tornat a convocar a través de les xarxes socials. Els organitzadors, que asseguren que la iniciativa es fa amb la finalitat solidària de recollir joguines (algunes entitats que havien d’ajudar en aquesta logística se n’han desvinculat), mantenen la convocatòria i a través de les xarxes demanen als participants que circulin amb precaució i respectant les normes. Remarquen que la marxa no ha quedat prohibida perquè no els fa falta cap permís per sortir al carrer.

Aquestes són les principals conclusions del síndic sobre la convocatòria:

  1. S'hauria de comunicar amb antelació.
  2. El dret de reunió col·lideix en aquest cas amb altres drets com el de la salut.
  3. Afecta la seguretat viària i dificulta l'ús de l'espai públic.
  4. Afecta el dret a un medi ambient adequat i a la salut.
  5. Afecta l'ordre públic.
stats