Turisme
Societat Barcelona 16/11/2023

El PSC rebaixa l'acord amb Trias que obria la porta a fer nous hotels a Barcelona

Bonet assegura que el govern municipal no ha pactat permetre nous projectes a Ciutat Vella o l'Eixample

2 min
Gallery Hotel Gran Hotel Calderon Alexandra Barcelona Duquesa de Cardona Hotel Palace

BarcelonaL'aprovació dimarts d'una proposta per modificar el Pla Especial Urbanístic d'Allotjaments Turístics (PEUAT) ha encès les alarmes dels veïns de barris especialment tensionats pel turisme com Ciutat Vella, el Gòtic i el Poblenou. Aquest dijous la primera tinent d'alcalde de Barcelona, Laia Bonet, ha intentat calmar els ànims i ha rebaixat la proposta de Junts que es va aprovar a la Comissió d'Urbanisme gràcies a l'abstenció del PSC. En un parell de missatges a X (l'antic Twitter), ha negat que el govern municipal hagi pactat la regulació de les llars compartides o hagi permès nous hotels al centre.

El text aprovat instava textualment a modificar el PEUAT per incloure en l’articulat la regulació de les llars compartides d’acord amb el que contempla el decret de Turisme del 2020, així com “millorar l’oferta d’allotjaments turístics de la ciutat amb projectes singulars que comportin l’augment de l’oferta turística de qualitat”, i especificava que també s’havia de poder fer a les zones 1 i 2. La proposició final, que partia d’una iniciativa de Junts, va ser transaccionada amb el PSC, que va demanar a canvi retirar el termini de "tres mesos" que apareixia a la proposta.

Tanmateix, Bonet ha assegurat que “si es reforma el pla serà per adaptar-lo a la nova normativa catalana i espanyola i sempre mantenint les restriccions actuals”. I com ja va fer en comissió, ha defensat que cal reflexionar sobre l'actualització del PEUAT, sobretot arran del decret llei aprovat pel Govern fa una setmana per regular els pisos turístics.

Durant la comissió, de fet, Bonet ja s'havia defensat de les crítiques subratllant el compromís del PSC de "garantir que els habitatges serveixin per viure-hi", i reivindicant que des del 2016, l'Ajuntament –amb els socialistes al govern– ha obert més de 22.000 expedients disciplinaris i ha tancat més de 9.000 pisos turístics il·legals.

Junts recorre a l'hemeroteca

Des de les files de Junts, han recordat que en una entrevista a l'agència Efe el 2 de juliol el mateix alcalde de la ciutat, Jaume Collboni, va obrir la porta a fer "alguna excepció" a la restricció del PEUAT en el cas d'algun hotel "en favor de la qualitat". En una entrevista a Betevé el passat octubre, el tinent d'alcalde d'Economia, Jordi Valls, també va obrir la porta a la construcció d'algun hotel nou al centre sempre que fos algun projecte "singular" que tingués beneficis per a la ciutat.

stats