Turisme

Collboni i Trias pacten que es puguin tornar a obrir hotels al centre de Barcelona

PSC i Junts acorden modificar el PEUAT per acabar amb aquesta prohibició i regular les llars compartides

3 min
Diversos turistes entren amb l’equipatge en un hotel del centre  de Barcelona.

BarcelonaEl PSC continua fent passos de la mà de Junts a Barcelona per anar deixant sense efecte aquells aspectes on en l'anterior mandat va topar amb Ada Colau. Després de la reserva del 30% per a habitatge social i la nova ordenança de terrasses, tots dos grups han arribat a un acord aquest dimarts a la comissió d'Urbanisme de l'Ajuntament que ha permès prosperar una proposta dels de Xavier Trias per modificar durant aquest mandat el Pla Especial Urbanístic d'Allotjaments Turístics (PEUAT) amb un doble objectiu: regular les llars compartides i acabar amb la prohibició d'obrir nous hotels al centre de la ciutat.

La proposta aprovada amb l'abstenció clau del PSC estableix que la modificació del PEUAT permeti implantar nous allotjaments turístics a la ciutat en zones que ara mateix són considerades zones saturades. Aquestes zones –bàsicament tota la part central de Barcelona– van ser definides per l'anterior govern municipal –en què ja hi era el PSC– com a zones de decreixement, cosa que vol dir que si tanca un establiment turístic, no se'n pot obrir un de nou. Ara Junts i el PSC volen que el nou PEUAT permeti saltar-se aquesta restricció sempre que es tracti de projectes "singulars, que comportin l'augment de l'oferta turística de qualitat i que aportin valor afegit sense contribuir a la massificació de la ciutat".

Aquesta és, de fet, la proposta que ja feia el Gremi d'Hotels de Barcelona en l'anterior mandat, quan fins i tot va arribar a presentar un contenciós administratiu contra el punt del PEUAT que impedia noves obertures en zones saturades. Aleshores el Gremi reclamava poder tirar endavant projectes singulars que recuperessin com a hotels edificis amb valor arquitectònic o històric.

El regidor de Junts Damià Calvet ha defensat una mesura que, ha dit, ha de permetre passar de "la restricció a la gestió i de la prohibició a l'ordenació". Per això, ha demanat modificar el PEUAT com més aviat millor, i permetre que la ciutat no perdi "bones oportunitats". Calvet, que ha explicat que a ciutats com Lisboa o Dublín ja es fan excepcions en la construcció d'allotjaments turístics quan aquests tenen un valor especial, ha apuntat que Barcelona podria vincular els permisos per fer aquests hotels al fet que part d'ells es destinin a equipaments rellevants per la ciutat. El passat mes d'octubre, en una entrevista a Betevé, el tinent d'alcalde d'Economia, Jordi Valls, ja va obrir la porta a la construcció d'algun hotel nou al centre.

L'acord del PSC amb Junts, que ha rebut també els vots de PP i Vox, ha obert una nova escletxa entre els socialistes i els seus antics socis de Barcelona en Comú. La regidora Lucía Martín ha criticat que el govern de Collboni assumeixi el "model turístic de la dreta" amb una proposta "que insisteix en la barra lliure turística i que entén el centre de Barcelona com un lloc per fer negoci i no per viure-hi". Tant Martín com la regidora d'ERC Eva Baró han denunciat que Ciutat Vella "ja té una pressió turística insuportable" que desaconsella obrir-hi nous establiments.

La tinent d'alcalde d'Urbanisme, Laia Bonet, s'ha defensat de les crítiques subratllant el compromís del PSC de "garantir que els habitatges serveixin per viure-hi", i ha reivindicat que des del 2016, l'Ajuntament –amb els socialistes al govern– ha obert més de 22.000 expedients disciplinaris i ha tancat més de 9.000 pisos turístics il·legals. Tanmateix, ha defensat la necessitat de reflexionar sobre l'actualització del PEUAT, sobretot arran del decret llei aprovat fa una setmana per regular els pisos turístics.

Lloguer d'habitacions

Si amb la possibilitat de reobrir establiments al centre se satisfeia una de les reivindicacions del Gremi d'Hotels, l'altra part de l'acord entre PSC i Junts suposa un gerro d'aigua freda per al sector. Tots dos grups aposten per regular el lloguer d'habitacions per a períodes inferiors a 31 dies, una carpeta que l'anterior PEUAT havia vetat per evitar que se'n fes un ús turístic. Aleshores els socialistes van defensar fer una regulació restrictiva –el que ara intentaran abordar amb Junts– i els comuns van imposar no obrir-hi la porta tenint en compte que la ciutat ja disposa ara de 154.000 llits turístics.

stats