Barcelona

Trias salva la taxa de terrasses de Collboni a canvi d'una nova rebaixa

L'alcalde accepta una proposta de Junts que pot fer baixar en un milió d'euros la recaptació

3 min
Terrasses a la Barceloneta

BarcelonaAcord PSC-Junts a l'Ajuntament de Barcelona per salvar la taxa de terrasses. Una setmana i mitja després que l'oposició deixés el govern municipal sense ordenances fiscals, Jaume Collboni i Xavier Trias han pactat una nova proposta de taxa de terrasses per evitar que els restauradors hagin de pagar a partir de l'1 de gener els preus fixats el 2020 pel govern d'Ada Colau i que fins ara mai s'han arribat a aplicar. La nova proposta, de fet, és encara més generosa amb els restauradors, ja que suposa una rebaixa addicional a la que ja havia pactat Collboni amb el Gremi.

Amb la nova taxa, anunciada pel grup de Junts però que compta amb el vistiplau del govern municipal després d'una conversa aquest dilluns entre Trias i Collboni, els restauradors hauran de pagar entre mig milió i un milió d'euros menys del que ja havien pactat amb l'Ajuntament, segons ha anunciat el regidor de Junts Ramon Tremosa. Així, si l'acord entre el PSC i el Gremi de Restauradors ja suposava per l'Ajuntament passar de recaptar 5,8 milions d'euros a només 4,6 milions, la proposta actual implicaria que el govern municipal obtingués entre 3,6 i 4,1 milions d'euros. La xifra supera, però, els 2 milions que s'han cobrat els últims anys després de la bonificació del 75% aplicada per la pandèmia, però queda molt per sota dels 8,2 milions que preveien recaptar les ordenances de 2020 aprovades pels comuns i el PSC en el mandat anterior.

La proposta del govern passava per un nou model progressiu que apostava perquè pagui més qui més espai públic ocupi. En concret, la reforma pactada amb el Gremi feia que els bars i restaurants paguessin prop del 55% de la taxa –que canvia en funció de la zona de la ciutat– per les primeres cinc taules, i que aquest percentatge anés creixent progressivament cada cinc taules fins a arribar al 100% a partir de la vintena taula a l'exterior. La taxa pactada ara entre PSC i Junts manté l'estructura acordada amb el Gremi, però afegeix una petita rebaixa del 0,05% en els tres primers trams de la taxa que s'apliquen sobre els restaurants que tinguin 15 taules o menys a la terrassa. Una rebaixa, però, que no s'aplicarà a aquells restaurants que estiguin en una zona catalogada com a especialment turística.

En un comunicat publicat immediatament després de la roda de premsa de Junts, el Gremi de Restauradors ha celebrat l'acord entre Trias i el govern municipal i els ha agraït la generositat per la "reducció addicional" de la taxa que suposa. El director del Gremi, Roger Pallarols, ha defensat que l'acord entre Junts i el PSC permetrà "enterrar, definitivament, la discussió al voltant de la taxa" que es va obrir quan l'anterior govern municipal va aprovar l'anterior ordenança de terrasses el 2020.

Pendents dels pressupostos

En la roda de premsa per presentar la nova taxa, Trias ha defensat l'acord amb el PSC perquè volen fer una "oposició constructiva" i no volien que el "correctiu" que va patir Collboni en l'últim ple, quan va perdre les ordenances, crees "una situació molt difícil" per als 6.500 restauradors que tenen negocis amb terrassa a la ciutat, que s'haurien pogut veure obligats a pagar l'anterior taxa. Ara falta veure dins de quins terminis s'aprova el nou model, però des de Junts s'ha apuntat que, encara que la taxa no s'aprovés de manera definitiva abans de l'1 de gener, s'aplicaria amb caràcter retroactiu.

L'acord amb Junts per la taxa arriba després que en l'últim ple municipal l'oposició evidenciés la debilitat del govern en solitari de Collboni i aquest s'obrís a parlar ja d'incorporar altres partits a l'executiu municipal. Tot i l'entesa per la taxa de terrasses, però, Trias ha explicat que no veu l'alcalde decidit sobre amb qui vol governar. "Jo crec que no ho sap. Té un embolic", ha opinat, però l'ha instat a decidir si vol governar amb ells o amb els comuns. "Nosaltres sempre estem oberts a l'entesa, ha de ser ell qui ho decideixi", ha apuntat, i ha avisat que el que "no passarà" és que Junts aprovi els pressupostos o altres mesures destacades al PSC si Barcelona en Comú entra al govern.

stats