Fiscalitat

Collboni renuncia a 1,2 milions de la taxa de les terrasses per fer les paus amb els restauradors

L'Ajuntament i el gremi arriben a un acord que s'haurà d'incorporar a les noves ordenances fiscals

2 min
Terrasses a la plaça del Sol, a Barcelona.

BarcelonaL'Ajuntament de Barcelona ha signat aquest dimarts la pau amb el Gremi de Restauració. Després d'anys d'enfrontaments entre l'anterior govern municipal (liderat pels comuns) i el sector, el quart tinent d'alcalde d'Economia, Jordi Valls, ha arribat a un acord amb el president i el director del gremi, Salva Vendrell i Roger Pallarols, per rebaixar la proposta de modificació de la taxa de les terrasses que s'inclou a les ordenances fiscals del 2024. En concret, Ajuntament i restauradors han acordat un nou sistema de càlcul que comporta que el consistori renunciï a 1,2 milions d'euros d'ingressos. Si en el document presentat la setmana passada el govern del PSC preveia recaptar 5,8 milions d'euros anuals amb la nova taxa, amb el nou sistema acordat amb el gremi n'ingressarà 4,6.

Recaptació anual de la taxa de terrasses a Barcelona
Segons la normativa vigent

Després de tres anys amb una bonificació del 75% de la taxa per fer front a les conseqüències de la pandèmia, el govern municipal considera que ha arribat l'hora d'aixecar aquesta mesura –gràcies a la qual recaptava 2 milions d'euros anuals– però sense arribar a aplicar els preus que fixa l'ordenança de terrasses aprovada el 2020 pel govern d'Ada Colau. Per això, en les seves ordenances fiscals proposava un nou model progressiu que apostava perquè pagui més qui més espai públic ocupi. En concret, la proposta del govern municipal era que els bars i restaurants paguessin prop del 67% de la taxa –que canvia en funció de la zona de la ciutat– per les primeres quatre taules, i que aquest percentatge anés creixent fins al 100% a partir de la dotzena taula a l'exterior.

El model acordat amb el Gremi de Restauració accepta la progressivitat en funció de l'espai ocupat però en modifica els trams de forma que canviïn cada cinc taules en lloc de cada quatre. Així, els bars i restaurants pagaran prop del 55% de la taxa per les primeres cinc taules, i aquest percentatge anirà creixent aproximadament un 12,5% cada cinc taules fins a arribar a pagar el 100% de l'impost a partir de la vintena taula.

Què costa tenir una terrassa amb 8 taules a Barcelona
Preu anual arrodonit segons la categoria i l'any

Uns pressupostos per ara sense socis

Per dur a terme aquest canvi, l'Ajuntament s'ha compromès amb els restauradors a acceptar l'al·legació que presenti durant el període d'informació pública posterior a l'aprovació provisional en comissió de les ordenances fiscals. Tanmateix, a 24 hores d'aquesta votació en la comissió d'Economia, el govern de Collboni no té garantida la tramitació de l'ordenança. Fins ara cap grup de l'oposició s'ha mostrat predisposat a facilitar que prosperin ni els pressupostos ni les ordenances, per la qual cosa s'espera una negociació a contrarellotge fins a aquest dimecres a la tarda.

En cas de no ser capaç de trobar una via per tirar endavant la reforma de la taxa de terrasses –sigui aquest dimecres o més endavant, de forma extraordinària–, el govern es podria veure obligat a haver d'aplicar els preus establers en l'ordenança aprovada pel govern anterior i que va posar en peu de guerra els restauradors per l'encariment de preus.

Ciutat Vella reobrirà els expedients a 33 terrasses infractores i no els renovarà la llicència

El districte de Ciutat Vella de Barcelona reobrirà els expedients caducats a 33 establiments per acumular múltiples infraccions greus o molt greus de l'ordenança de terrasses i no els renovarà les llicències el proper 1 de gener del 2024, sense esperar que es resolgui el tràmit. L'actual regidor de Ciutat Vella, Albert Batlle, ho ha explicat en una compareixença a la comissió d'Urbanisme a petició d'ERC. "Tornarem a obrir els expedients i actuarem en conseqüència", ha assegurat el regidor de Ciutat Vella, que ha posat èmfasi que la posició de l'actual govern municipal "ha quedat clara" i "no hi haurà impunitat".

stats