Ajuntament

Collboni tempteja Trias per desbloquejar els pressupostos

Comuns i ERC avancen que votaran en contra dels comptes i de les ordenances fiscals

3 min
Jaume Collboni i Xavier Trias el dia de la investidura del nou alcalde de Barcelona

BarcelonaLes pròximes 48 hores s'albiren mogudes a l'Ajuntament de Barcelona. Dimecres a les 16.30 h està prevista la votació en la comissió d'Economia de la tramitació dels projectes de pressupostos i ordenances fiscals, i a hores d'ara el govern municipal no compta amb els suports necessaris per tirar-los endavant. De moment, aquest dilluns ha servit perquè tots els grups fixessin la seva posició i perquè l'alcalde, Jaume Collboni, fes un primer moviment per intentar desbloquejar els comptes: aquest migdia s'ha reunit per espai d'una hora amb el líder de Junts per Catalunya a l'Ajuntament, Xavier Trias, amb l'objectiu de temptejar la seva predisposició a salvar la tramitació dels pressupostos.

La trobada, en què també han participat els tinents d'alcalde Laia Bonet i Jordi Valls, a més dels regidors de Junts Jordi Martí Galbis i Ramon Tremosa, no ha servit perquè hi hagi "cap avenç destacable", segons ha explicat Trias en un comunicat en què també ha subratllat que, ara per ara, la seva formació no està en disposició de votar uns pressupostos que són sobretot "continuistes" i que "blinden" el model de ciutat d'Ada Colau.

El vot favorable de Junts és ara mateix imprescindible per tirar endavant els pressupostos tenint en compte que tant Barcelona en Comú com Esquerra han apuntat aquest dilluns el seu vot contrari als dos projectes. Des dels comuns, Jordi Martí ha justificat el posicionament del seu grup al·legant que el pressupost és "tímid" i no busca consolidar "l'aposta transformadora" de l'anterior govern, a més del fet que fins ara Collboni no ha obert converses formals per arribar a un pacte que vagi més enllà dels comptes i suposi un acord de govern. Pel que fa als republicans, la seva portaveu, Elisenda Alamany, ha explicat que no donaran "llum verda" als pressupostos ni a les ordenances fiscals perquè el seu grup està "molt lluny" del model de ciutat del PSC.

Els dos grups progressistes entenen que el fet que Collboni hagi prioritzat trobar-se amb Trias ha sigut interpretat pels grups de l'esquerra com un missatge de quines són les prioritats de l'alcalde, i des dels comuns Jordi Martí ha avisat que si el PSC tira endavant aquests pressupostos de la mà de Junts el seu grup veu difícil arribar a un acord de govern més endavant, per la qual cosa el seu paper en aquest mandat haurà de ser el de "liderar l'oposició". "Seria una autèntica mala notícia si hi hagués un pacte que portés les polítiques cap al centredreta", ha avisat.

Collboni, per la seva banda, ha aprofitat la presentació aquest matí del nou projecte d'obres de la Rambla per demanar "responsabilitat" a tots els grups de l'oposició perquè permetin la tramitació inicial dels pressupostos. En roda de premsa, l'alcalde ha dit sobre les posicions expressades per l'oposició que no les dona per "definitives", ja que es continuarà dialogant "fins al darrer moment". "No cal estar-hi d'acord al 100%, sinó donar l'oportunitat que es puguin tramitar" els pressupostos, ha argumentat.

Escenaris possibles

Sigui com sigui, Collboni té fins dimecres per intentar salvar una votació que ara mateix no té assegurat superar. A l'espera de si també se cita amb els líders de BComú, Ada Colau, i d'Esquerra, Ernest Maragall, o si aprofundeix en les converses amb Junts, l'alcalde té diversos escenaris en cas de no aconseguir els vots abans de la comissió: podria retirar la votació dels comptes de l'ordre del dia i intentar guanyar temps per negociar, tal com li reclamen Esquerra i els comuns; podria prorrogar els pressupostos del 2023 i després intentar negociar partida per partida les diferents inversions noves que vulgui fer, i, fins i tot, podria jugar-s'ho tot i vincular l'aprovació dels pressupostos a una qüestió de confiança. Aquesta última opció –que es pot fer servir dos cops per mandat– permetria l'aprovació automàtica dels pressupostos si la resta de grups són incapaços de pactar un govern alternatiu. Una carta important en possessió de Collboni, que sap que és pràcticament impossible que Junts i els comuns arribin mai a un acord per desallotjar-lo de l'alcaldia.

stats