Ajuntament

La primera gran decisió de Collboni

L’alcalde busca aliats per no haver de retirar els pressupostos

2 min
L'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, al ple municipal

BarcelonaEl primer gran debat del mandat a Barcelona arriba aquesta setmana a l’Ajuntament. La comissió d’Economia ha de decidir dimecres si tramita o no els primers pressupostos de Jaume Collboni en una discussió que, en el fons, gira sobre la pregunta que arrossega des del seu naixement el nou executiu municipal: ¿és possible governar Barcelona amb només 10 regidors? L’oposició sembla tenir clar que no, i ha apressat Collboni a triar socis aviat, però la conclusió entre els líders dels grups municipals que s’han reunit aquestes setmanes amb l’alcalde és unànime: a curt termini el PSC no vol lligar-se a ningú. Collboni se sent còmode governant en solitari.

Amb aquest escenari, la votació de dimecres agafa una altra dimensió. Més enllà de les ordenances fiscals –que preveuen un augment de taxes al turisme i les terrasses i que tothom dona per fet que es tramitaran encara que es puguin acabar de negociar més endavant–, la incògnita ara és si el govern del PSC aconseguirà també tramitar els pressupostos del 2024 i que vagin al ple de finals de mes o, per contra, acabarà retirant el projecte de l’ordre del dia per guanyar temps per negociar encara que això suposi haver d’aprovar-los més enllà del mes de desembre.

Les primeres reaccions de l’oposició a la presentació dels pressupostos per part del govern la setmana passada no van servir per aclarir l’horitzó de pactes per al PSC. Tant Junts com el PP van considerar que els comptes eren continuistes amb l’etapa d’Ada Colau i que, per tant, Collboni només els podia acordar amb els comuns. No obstant això, des de Barcelona en Comú el regidor Jordi Martí marcava distàncies amb els comptes per poc ambiciosos i exigia, a més, que formessin part d’un acord més ampli de govern per a tot el mandat. Esquerra, per la seva banda, reclamava a Collboni també triar amb quins socis vol governar els pròxims quatre anys i el convidava, fins i tot, a retirar la proposta de pressupostos per guanyar temps per negociar.

La pilota ara és sobre el govern de Collboni, que té fins dimecres a les 16.30 h per trobar aliats per poder tramitar els comptes o per retirar-los a l’espera de trobar aliats. La setmana passada, el quart tinent d’alcalde i regidor d’Economia, Jordi Valls, va assegurar que no preveia haver de prorrogar els comptes encara que la negociació hagués de ser més o menys llarga, però a l’Ajuntament ja hi ha qui no descarta que Collboni acabi optant per aquesta via i per anar portant a debat inversions concretes durant el curs si això li permet no haver de donar entrada ja a un altre partit al govern.

Pendents de la investidura

Per acabar d’afinar el calendari cal tenir en compte que des de Sant Jaume es mira també de reüll el que acabi passant al Congrés amb la investidura de Pedro Sánchez. Qui més qui menys, dona per fet que no hi haurà moviments al govern municipal fins que es resolgui la situació a l’Estat per no fer cap pas en fals abans d’una hipotètica repetició electoral.

stats