El síndic de Barcelona proposa facilitar espais per fer botellons

Bondia recomana que hi hagi Punts Lila, lavabos i serveis d'informació sobre drogues

Gerard Mira
2 min
Segona nit de macrobotelló a plaça Espanya per les festes de La Mercè

BarcelonaEls botellons no són una moda passatgera, sinó un fenomen que fa dècades que existeix entre els joves i que s'ha de gestionar sense criminalitzar-lo. Malgrat que pugui semblar una mesura contradictòria, la Sindicatura de Greuges de Barcelona ha plantejat a l'Ajuntament que creï espais per regularitzar els botellons, unes pràctiques que, lluny de desaparèixer, han guanyat pes des de la fi de les restriccions socials pel covid-19. El síndic de greuges, David Bondia, avisa que abordar-los només des del punt de vista policial és una "pèrdua d'esforços" i recomana al govern de la capital catalana assenyalar espais accessibles a la ciutat on es puguin fer aquestes festes i alhora no interferir en el descans dels veïns, tot i que no ha concretat quins llocs podrien dedicar-se a aquest fenomen.

Amb tot, la idea és garantir "els drets bàsics que han de conviure en un espai d'oci" però "evitant que aquests llocs siguin botellòdroms". En aquest sentit, la Sindicatura ha recalcat la importància de crear punts d'informació, establir espais d'assessorament com Punts Lila, Espais Antiracistes i serveis d'informació sobre drogues. "Cal que es garanteixin els drets socials, culturals i de seguretat de tothom en els espais de lleure", ha afirmat Bondia. L'adjunta al síndic, Eva Garcia, ha afegit que, en aquests "espais segurs" que proposen, "cal comptar amb sistemes de recollida de brossa, impulsar sistemes d'abonament o descomptes per l'ús del taxi compartit i assegurar la facilitat d'accedir al transport públic". "Actualment, els espais on es practica el botelló estan allunyats i mal comunicats, i això augmenta molt el risc de les persones que hi participen", ha explicat Garcia. "Cal trobar la manera perquè puguin conviure sense problemes el dret a l'oci segur i el dret a descansar dels veïns", ha afegit.

Arran dels macrobotellons a la platja del Bogatell i a la plaça d'Espanya durant les Festes de la Mercè, la Sindicatura ha presentat un informe amb una anàlisi extensiva d'aquests esdeveniments posant els joves al centre de la qüestió. "No podem valorar els actes dels joves sense tenir-los a ells en compte", ha explicat el síndic. A l'informe han definit el botelló com "una reunió de joves, principalment els caps de setmana a la nit, en espais públics a l’aire lliure per parlar i consumir begudes alcohòliques”. En aquest context, l'òrgan institucional proposa, a part d'acotar uns espais de consum a la via pública, treballar el consum d'alcohol entre els joves a través de campanyes de prevenció i sensibilització i reforçar els protocols de coordinació policial i sanitari ja existents.

Pla de futur

En una entrevista a l'ARA, Bondia ja va avançar que "la solució als botellons no és policial". Des de la Sindicatura proposen, de cara al futur, "fomentar programes de lleure alternatiu" per sortir de la dinàmica que envolta l'oci nocturn relacionada amb el consum massiu d'alcohol. "És important que aquestes propostes surtin dels mateixos joves perquè tinguin una bona acceptació. Hem pogut veure tots aquests anys que la imposició autoritària no té una bona rebuda", ha argumentat el síndic. Garcia ha afegit que s'ha de mantenir una mirada interseccional per tal de no "excloure cap realitat de cap barri". "És una realitat que existeix des de fa molts anys, amb un nom o un altre, i que hem de saber canalitzar perquè no desapareixerà", ha conclòs el síndic.

stats